Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Ισπανία, που αποτελεί αγαπημένο προορισμό για την τρίτη ηλικία της Βρετανίας, με πολλούς να έχουν εγκατασταθεί μόνιμα εκεί. Τουλάχιστον 300.000 Βρετανοί κατοικούν εκεί και ο λόγος είναι προφανής. Τις εποχές που η αξία της λίρας ξεπερνούσε το ευρώ, τα χρήματά τους είχαν μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη στην Ευρώπη. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το μεσογειακό κλίμα καθιστούσε την Ισπανία ιδανικό μέρος για διαμονή.
Πλέον υπάρχουν 70.000 συνταξιοδοτημένοι Βρετανοί στη χώρα, πολλοί εκ των οποίων μένουν κοντά στην ακτή. Για αρκετό καιρό απολάμβαναν μια ξέγνοιαστη ζωή, τη οποία το Brexit ήλθε για να αναταράξει, με αρκετούς να ανησυχούν ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη ζεστή Μεσόγειο για να επιστρέψουν στη ψυχρή και σκοτεινή Αγγλία.
Μέγιστη ανησυχία για αυτούς είναι το σύστημα υγείας. Προς το παρόν καλύπτονται ακόμη από το εθνικό σύστημα NHS, το οποίο λειτουργεί κάτω από συγκεκριμένες συμφωνίες του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όσοι πλήρωναν για την εθνική ασφάλιση στη χώρα τους για ορισμένη σειρά ετών απολαμβάνουν μια ιδιαίτερα ευνοϊκή ρύθμιση της αμοιβαίας ρύθμισης υγειονομικής περίθαλψης S1 αν επιλέξουν να αποσυρθούν στην Ε.Ε. ή την Ελβετία.
Διπλωματικές πηγές για «ΑΟΖ Τουρκίας - Συρίας»: Μεταβατική η κατάσταση, κανείς δεν νομιμοποιείται να κάνει συμφωνίες
Το σύστημα S1 είναι διαθέσιμο σε όσους λαμβάνουν κρατικές συντάξεις, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις εργαζομένων που δουλεύουν συχνά στο εξωτερικό για χάρη Βρετανού εργοδότη.
Παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι το καθεστώς αυτό θα συνεχίσει να ισχύει μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις. Το Λονδίνο ισχυρίζεται ότι το S1 μπορεί να παύσει μετά τις 29 Μαρτίου 2019, αναλόγως με την απόφαση που θα λάβουν οι άλλες χώρες ενόψει του Brexit.
Η κυβέρνηση συμβουλεύει τους εκπατρισμένους Βρετανούς στην Ε.Ε. να κάνουν αίτηση εγγραφής στο αντίστοιχο ευρωπαϊκό πρόγραμμα της χώρας που διαμένουν, αφού ορισμένοι κάτοικοι θα πρέπει να διαμένουν ήδη πολλά χρόνια στις χώρες που επέλεξαν ή να πληρώνουν κοινωνική ασφάλιση προκειμένου να έχουν πρόσβαση δωρεάν ή με χαμηλό κόστος στα άλλα συστήματα υγείας.
Παράλληλα ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέρο Σάντεζ δήλωσε ότι σκοπεύει να προστατεύσει όλα τα δικαιώματα των Βρετανών κατοίκων στη χώρα του ανεξαρτήτως των εξελίξεων. Λονδίνο και Μαδρίτη έχουν ήδη υπογράψει μια συμφωνία, η οποία εγγυάται εκλογικά και εργασιακά δικαιώματα για αμοιβαίους μετανάστες, χωρίς ωστόσο να γίνεται αναφορά στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Με στοιχεία από την Daily Mail