Αντίθετα, στις μικρότερες χώρες προβλέπεται ότι η δυναμική των οικονομιών θα διατηρηθεί, μάλιστα για ορισμένες, όπως η Ελλάδα αναμένεται και επιτάχυνση.
Τις παραπάνω διαπιστώσεις κάνει η Κομισιόν, η οποία χθες προχώρησε σε μια μεγάλη αναθεώρηση προς το χειρότερο των προβλέψεων για την ανάπτυξη φέτος και εν μέρει του χρόνου.
Οι παραπάνω διαπιστώσεις προκύπτουν από τις χθεσινές χειμερινές ενδιάμεσες προβλέψεις που δημοσιοποίησε η Κομισιόν και παρουσίασε ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. Οι ενδιάμεσες προβλέψεις αφορούν μόνο δύο οικονομικούς δείκτες, την πορεία του ΑΕΠ και τον πληθωρισμό, οι επόμενες πλήρεις προβλέψεις θα δημοσιευθούν τον Μάιο.
Αναφορικά με την Ελλάδα, το ΑΕΠ, που αυξήθηκε με ρυθμό 2,0% το 2018, προβλέπεται ότι θα σημειώσει περαιτέρω αύξηση το 2019 και θα κυμανθεί στο 2,2%, ενώ το 2020 στο 2,3%. Τον Νοέμβριο η Κομισιόν προέβλεπε ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί 2,0% φέτος και του χρόνου.
Είναι προφανές ότι στην περίπτωση της χώρας μας η Κομισιόν θέλει να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο, γιατί από το κεφάλαιο της έκθεσης που αφορά στη χώρα μας προκύπτουν αρκετές αβεβαιότητες, αλλά και προβλέψεις για επιβράδυνση των εξαγωγών και υποχώρηση της δυναμικής του τουρισμού λόγω Τουρκίας. Και το κάνει αυτό γιατί θέλει να στείλει θετικά μηνύματα στις αγορές και στους επενδυτές για την Ελλάδα, καθώς και στους οίκους αξιολόγησης.
Ερωτηθείς σχετικά με τη θετική αναθεώρηση του ελληνικού ΑΕΠ, ο κ. Μοσκοβισί την απέδωσε στο γεγονός ότι τον Νοέμβριο δεν υπήρχαν τα πλήρη στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το περασμένο έτος. Οπως είπε, η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα κινηθεί σημαντικά ψηλότερα από το μέσο όρο της ευρωζώνης, ενώ η εμπιστοσύνη των καταναλωτών έχει επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα και η ιδιωτική κατανάλωση θα είναι βασικός πυλώνας το 2019. «Οι προβλέψεις για την Ελλάδα βασίζονται στην προϋπόθεση της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, τις οποίες συζητάμε με την κυβέρνηση και παρακολουθούμε στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας», διευκρίνισε ο Γάλλος επίτροπος.
Στο κεφάλαιο της ενδιάμεσης έκθεσης για την Ελλάδα επισημαίνεται ότι η χώρα, αξιοποιώντας την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και τη σημαντική εξωτερική ζήτηση, πέτυχε να αυξήσει τα μερίδιά της στο παγκόσμιο εμπόριο. Οι καθαρές εξαγωγές έγιναν ο βασικός μοχλός ανάπτυξης τα πρώτα τρίμηνα του 2018 και πιθανότατα όλο το προηγούμενο έτος, σημειώνει η Επιτροπή.
Αλλος σημαντικός μοχλός ανάπτυξης είναι, σύμφωνα με την έκθεση, η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία υποστηρίχθηκε από την αύξηση της απασχόλησης. Μάλιστα, εκτιμά ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα παραμείνει βασικός παράγοντας ανάπτυξης της οικονομίας και το 2019.
Σύμφωνα με την έκθεση, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών επέστρεψε στο τέλος του 2018 στα επίπεδα πριν από την κρίση.
Στα λιγότερο θετικά, για τις επενδύσεις τονίζει ότι παρέμειναν συγκρατημένες σε σχέση με το 2017, με εξαίρεση τα ακίνητα και τις κατοικίες, όπου αυξήθηκαν συνολικά το 2018.
Η Κομισιόν προβλέπει επίσης επιβράδυνση της αύξησης των εξαγωγών αγαθών, καθώς και του τουρισμού, ο οποίος δέχεται έντονο ανταγωνισμό από την Τουρκία.
Σχετικά με την αγορά εργασίας, η Επιτροπή τονίζει ότι βελτιώνεται σταθερά, με την ανεργία να έχει μειωθεί στο 18,6% του ενεργού πληθυσμού τον Οκτώβριο (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Εurostat) από 21% ένα χρόνο νωρίτερα.
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]