Η διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών σοβεί εδώ και πολύ καιρό και οι λεκτικές επιθέσεις ανάμεσα στις κυβερνήσεις είναι συνεχείς για πολλά ζητήματα, με κυρίαρχο το μεταναστευτικό. Οι δύο αντιπρόεδροι της ιταλικής κυβέρνησης, Λουίτζι ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι -στα χέρια των οποίων βρίσκεται ουσιαστικά το τιμόνι της εξουσίας της Ρώμης- αμφισβήτησαν γι’ άλλη μια φορά, εντελώς απροκάλυπτα, τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, αναγνωρίζοντας τα «Κίτρινα Γιλέκα» ως «κίνημα αλλαγής».
Ο Ντι Μάιο, δε, προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις στο Παρίσι συναντώντας εκπροσώπους των «Κίτρινων Γιλέκων», μια κίνηση που καταγγέλθηκε ως απαράδεκτη από τη Γαλλία και είχε ως συνέπεια την ανάκληση του Γάλλου πρέσβη στη Ρώμη.
Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «εξοργιστικές» και «χωρίς προηγούμενο μετά το τέλος του Πολέμου» τις δηλώσεις Ντι Μάιο για τα «Κίτρινα Γιλέκα», τονίζοντας ότι ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης «υπονομεύει τις διμερείς σχέσεις».
Ο Λουίτζι ντι Μάιο, μετά τη συνάντησή του με στελέχη των «Κίτρινων Γιλέκων», έγραψε στο twitter ότι «ο άνεμος της αλλαγής πέρασε τις Αλπεις». Ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων -του ιταλικού αντισυστημικού κόμματος που συμμάχησε με την εθνικιστική Λέγκα για τον σχηματισμό μιας λαϊκίστικης κυβέρνησης- συναντήθηκε με τον Κριστόφ Σαλανσόν, εκ των ηγετών των «Κίτρινων Γιλέκων», καθώς και με ορισμένα μέλη της λίστας για τις ευρωεκλογές. Η συνάντηση προκάλεσε διχόνοια στην ομάδα των στελεχών των «Κίτρινων Γιλέκων» που προαλείφονται για τις ευρωεκλογές, καθώς η επικεφαλής της λίστας, Ινγκριντ Λεβαβασέρ, αντιτάχθηκε στη συνάντηση με τον Ντι Μάιο και επιτέθηκε στον Σαλανσόν.
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
Ο επικεφαλής της ιταλικής Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, έχει επίσης εκφράσει την υποστήριξή του στο κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων», αν και εκείνος έχει άλλη «ατζέντα» αντιπαράθεσης με τον πρόεδρο Μακρόν: το μεταναστευτικό, ένα ζήτημα για το οποίο το ρήγμα ανάμεσα στο Παρίσι και στη Ρώμη συνεχώς βαθαίνει.
Η γαλλοϊταλική σύγχρονη διαμάχη ξεκίνησε από το 2015, όταν οι δύο χώρες συγκρούστηκαν για τα στρατόπεδα μεταναστών από την Αφρική που είχαν στηθεί πρόχειρα στη Βεντιμίλια, την ιταλική πόλη που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία. Οι μετανάστες ήθελαν να περάσουν στο γαλλικό έδαφος, αλλά η Γαλλία αρνήθηκε να τους δεχθεί. Το καλοκαίρι νέο επεισόδιο ξέσπασε στη γαλλο-ιταλική διένεξη για το μεταναστευτικό, όταν ο Ματέο Σαλβίνι έκλεισε τα λιμάνια για τα πλοία των ΜΚΟ που μετέφεραν μετανάστες.
Το Παρίσι επιτέθηκε στην ιταλική κυβέρνηση για την κίνηση αυτή, εκτός ευρωπαϊκής νόρμας, και ακολούθησε μια άνευ προηγουμένου λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, που συμπληρώθηκε από την έκρηξη της Ρώμης εναντίον των Γάλλων για «υπόθαλψη τρομοκρατών» – το θέμα προκλήθηκε από την επιστροφή στις ιταλικές φυλακές του πρώην ακροαριστερού τρομοκράτη Τσέζαρε Μπατίστι (εκδόθηκε από τη Βολιβία, αλλά είχε βρει άσυλο για πολλά χρόνια στη Γαλλία). Οι δύο κυβερνήσεις επίσης συγκρούονται τελευταία και γύρω από την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής για την υπερταχεία Λιόν – Τορίνο.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]