Το κοινοβούλιο της πΓΔΜ ενέκρινε την τροπολογία του Συντάγματος για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” με 81 ψήφους υπέρ, σε σύνολο 120 βουλευτών, ανέφερε το πρακτορείο Reuters.
Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Ζόραν Ζάεφ και η ανακοίνωση από την κυβέρνηση της γείτονος ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την υιοθέτηση των συνταγματικών τροπολογιών, με την οποία εξασφαλίζεται πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές).
Η “καυτή πατάτα” περνάει τώρα στα ελληνικά χέρια κι αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις στην Αθήνα σε ότι αφορά την κατάθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Βουλή προς κύρωση, κάτι που αποτελεί σύμφωνα με τον Πάνο Καμμένο αιτία αποχώρησης του από την Κυβέρνηση, την οποία πάντως είπε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά δεν τίθεται θέμα εμπιστοσύνης.
Σε τι αφορούν οι τέσσερις τροπολογίες
Οι τέσσερις τροπολογίες, που ψηφίστηκαν σε μια σύντομη συνεδρίαση, αφορούν στην αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της πΓΔΜ.
Διαβάστε ακόμη: Ντιμιτρόφ: Αποδείξαμε ότι είμαστε Ευρωπαίοι
«Οι πολίτες έγραψαν ένα νέο, ιστορικό κεφάλαιο»
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση, μετά το τέλος της ψηφοφορίας συνεχάρη «όλους τους πολίτες και όλα τα μέλη της Βουλής που ανέλαβαν την ευθύνη, με την οποία η χώρα ανοίγει τις πόρτες για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».
«Οι πολίτες της Δημοκρατίας, μέσω των αντιπροσώπων τους στη Βουλή, σήμερα, που αποδέχθηκαν της συνταγματικές αλλαγές, έγραψαν ένα νέο, ιστορικό κεφάλαιο για τη χώρα μας.
Διαβάστε ακόμη: Κοτζιάς: Καλώς ήρθες στη ζωή μας Βόρεια Μακεδονία [εικόνα]
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η υπερψήφιση των τροπολογιών μαρτυρά «υπευθυνότητα και ισχυρό πατριωτισμό», καθώς φέρνει κοντά δύο στόχους, την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Οι βουλευτές, αναφέρει η κυβέρνηση, «ψήφισαν μια συμφωνία που επιτρέπει τη διεθνή ολοκλήρωση και αναγνώριση της χώρας μας ως κυρίαρχου κράτους, με πλήρη επιβεβαίωση της ταυτότητας των Μακεδόνων και όλων των Πολιτών».
«Η Μακεδονική γλώσσα θα αναγνωρίζεται διεθνώς»
Παράλληλα, η κυβέρνηση επισημαίνει ότι η πραγματοποίηση όλων αυτών των στόχων έγινε με προσαρμογή του γεωγραφικού προσδιορισμού.
«Επιπλέον, η Μακεδονική γλώσσα θα αναγνωρίζεται διεθνώς απ’ όλους τους συμμάχους. Ο εθνικός μας ύμνος, η σημαία, παραμένουν ίδια και προστατεύονται. Οι πολίτες μας θα είναι Μακεδόνες/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», προσθέτει.
Κολωνία: Χιλιάδες Κούρδοι διαδήλωσαν για την απελευθέρωση του Οτσαλάν
Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, η σημερινή ημέρα ανοίγει ένα νέο, λαμπρό κεφάλαιο για όλους τους πολίτες της χώρας και για το μέλλον των παιδιών.
Διαδηλώσεις έξω από τη Βουλή
Κι ενώ οι βουλευτές του VMRO-DPMNE επέλεξαν την αποχή τους από τη συνεδρίαση, έξω από τη Βουλή παρευρέθηκαν μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές, που διαμαρτυρήθηκαν για την αλλαγή του ονόματος και κάνουν λόγο για προδοσία των βουλευτών που ψηφίζουν «υπέρ».
Διαβάστε ακόμη: Τι λένε τα διεθνή ΜΜΕ για την έγκριση των συνταγματικών τροπολογιών στα Σκόπια
Συγχαρητήρια Τσίπρα σε Ζάεφ
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Οπως ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας συνεχάρη τον κ. Ζάεφ για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος της πΓΔΜ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
ΚΚΕ: Η συμφωνία δεν υπηρετεί την ειρήνη
«Το γεγονός ότι οι πρώτοι που έσπευσαν να συγχαρούν τον κ. Ζάεφ, για το αποτέλεσμα στη βουλή της FYROM, ήταν ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ και ο κ. Τσίπρας, επιβεβαιώνει δύο πράγματα: Πρώτον, ότι η συμφωνία των Πρεσπών υπηρετεί τους αμερικανoΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς κι όχι την ειρήνη στην περιοχή και δεύτερον, ότι ο κ. Τσίπρας είναι ο καλύτερος υπηρέτης αυτών των σχεδιασμών» επισημαίνει σχόλιο του ΚΚΕ για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή της FYROM.
Συγχαρητήρια του Επιτρόπου Γιοχάνες Χαν
Ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, συνεχάρη μέσω του Twitter τους πολιτικούς παράγοντες και τους πολίτες της “ελπίζουμε σύντομα Βόρειας Μακεδονίας”, όπως έγραψε χαρακτηριστικά, για έγκριση των συνταγματικών τροπολογικών και του εφαρμοστικού Νόμου του Συντάγματος από τη βουλή της πΓΔΜ.
“Ελπίζουμε ότι αυτή η ιστορική απόφαση θα δημιουργήσει μια θετική δυναμική για τη συμφιλίωση σε όλη την περιοχή των δυτικών Βαλκανίων”, πρόσθεσε.
Συγχαρητήρια του γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ
Συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ για την έγκριση των τεσσάρων τροπολογιών του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό νόμο του Συντάγματος στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, απηύθυνε, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Συγχαίρω τον πρωθυπουργό Zόραν Ζάεφ για την τελική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το ΝΑΤΟ στηρίζει σθεναρά την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας, η οποία συμβάλλει σημαντικά σε μία σταθερή και ευημερούσα περιοχή», δήλωσε μέσω twitter o Γενς Στόλτενμπεργκ.
Η νίκη του Ζάεφ
Νωρίτερα το απόγευμα, η κυβέρνηση της πΓΔΜ ανακοίνωσε και επίσημα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την υιοθέτηση, από την Βουλή, των συνταγματικών τροπολογιών, με την οποία εξασφαλίζεται πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές).
Υπέρ των συνταγματικών τροπολογιών αναμενόταν να ψηφίσουν και οι δύο βουλευτές του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος “BESA”.
Η κυβέρνηση της πΓΔΜ ανακοίνωσε ακόμη ότι επιτεύχθηκε συμφωνία σχετικά με το θέμα της υπηκοότητας, που είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις του “BESA”. Σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης σημειώνεται ότι με σχετική τροπολογία του Συντάγματος, η υπηκοότητα ορίζεται ως «μακεδονική/ πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και αποσαφηνίζεται ποια θα είναι η διατύπωση, στην αλβανική γλώσσα, για τους αλβανικής εθνικής καταγωγής πολίτες της χώρας.
Συνεχής ενημέρωση…
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]