Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που διεξάγονται σήμερα στη Κροατία προβλέπεται πως θα κριθεί με μικρή διαφορά μεταξύ της δεξιάς και της αριστεράς. Η αβεβαιότητα αυτή υπονομεύει την έξοδο από το πολιτικό αδιέξοδο μιας χώρας που βρίσκεται αντιμέτωπη με την οικονομική κρίση και με την αυξανόμενη ένταση των σχέσεων της με τη γειτονική της Σερβία.
Έπειτα από πάνω από τέσσερα χρόνια σοσιαλδημοκρατικής διακυβέρνησης, το συντηρητικό δεξιό κόμμα HDZ επανήλθε στην εξουσία για σύντομο χρονικό διάστημα τον Ιανουάριο. Ωστόσο ο εύθραυστος κυβερνητικός συνασπισμός του οποίου ηγείτο το HDZ δεν άντεξε ένα πολιτικό-οικονομικό σκάνδαλο και τις επαναλαμβανόμενες διαμάχες σχετικά με τη δεξιά εκτροπή της χώρας.
Το SPD (σοσιαλδημοκρατικό κόμμα) φαίνεται πως είναι σε θέση να ανακηρυχθεί πρώτο κόμμα. Ωστόσο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δεν θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει την πλειοψηφία που θα του επιτρέψει να κυβερνήσει μόνο.
Στο Σπλιτ, το Ζάγκρεμπ και το Όσιγιεκ, πολλοί απογοητευμένοι Κροάτες αναμένουν πολλές εβδομάδες συζητήσεων έως ότου μάθουν ποιος μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού Ζόραν Μιλάνοβιτς (SDP) και του νέου ηγέτη του HDZ, Αντρέι Πλένκοβιτς, θα ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να χρειαστεί να ψηφίσουν εκ νέου σε μερικούς μήνες.
“Το SPD φαίνεται πως είναι σε θέση να νικήσει, αλλά χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία” των 151 βουλευτών που θα εκπροσωπήσουν 4,2 εκατομμύρια Κροάτες, σημειώνει ο ανεξάρτητος πολιτικός αναλυτής Ζάρκο Πουχόφσκι.
Ακόμα και αν είναι δεύτερο κόμμα, το HDZ, που επένδυσε στην κεντρώα γραμμή του Πλένκοβιτς, φαίνεται σε καλύτερη θέση να βρει συμμάχους. Ένας από αυτούς είναι το συντηρητικό κίνημα Most, η τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας, το οποίο βρίσκεται κοντά στην Εκκλησία, η επιρροή της οποίας παραμένει καθοριστική σε μια χώρα όπου 90% των κατοίκων της δηλώνουν πως είναι καθολικοί.