Η Βρετανίδα πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από το αξίωμα της. Σε έκτακτη δήλωσή της μτόνισε ότι «υπηρετώ το εθνικό συμφέρον και ότι η συμφωνία για το Brexit είναι μπροστά μας. Μια αλλαγή ηγεσίας τώρα θα βάλει σε κίνδυνο το μέλλον μας. Δεν αντέχουμε την αβεβαιότητα».
Αναλυτικά τόνισε ότι:« Θα πολεμήσω με όσες δυνάμεις έχω. Είμαι μέλος του Συντηρητικού Κόμματος 40 χρόνια. Πιστεύω στο όραμα του κόμματος για ένα καλύτερο αύριο, για μια καλύτερη κοινωνία.
Μέσα από καλές και κακές στιγμές τα τελευταία δυο χρόνια, δεν έχασα την ελπίδα ότι καλύτερες μέρες έρχονται μετά το Brexit. Επρόκειτο να πάω στο Δουβλίνο αλλά θα μείνω στο Λονδίνο για να παλέψω. Μια αλλαγή στην ηγεσία των Τόρις θα πήγαινε πίσω το Brexit. Ο νέος ηγέτης δεν θα είχε χρόνο να επαναδιαπραγματευτεί, να περάσει τους νόμους έως τις 21 Ιανουαρίου και θα γίνει το Brexit στις 29 Μαρτίου. Δεν θα ήταν προς το εθνικό συμφέρον. Θα ήταν προς το συμφέρον των αντιπάλων μας, όχι των πολιτών που θέλουν έξοδο από την Ε.Ε.
Πρέπει και θα το κάνουμε, να γίνει πράξη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Το συντηρητικό κόμμα είναι κόμμα όλων των Βρετανών. Είμαι αφοσιωμένη και είμαι έτοιμη να τελειώσω τη δουλειά!».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της αποκαλούμενης επιτροπής 1922, Γκράχαμ Μπρέιντι, εξασφαλίστηκε ο απαιτούμενος αριθμός βουλευτών για να ενεργοποιηθεί η διαδικασία. Η ψηφοφορία θα γίνει σήμερα μεταξύ έξι και οκτώ το απόγευμα τοπική ώρα στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Σε περίπτωση που η Τερέζα Μέι χάσει την ψηφοφορία το Συντηρητικό κόμμα θα πρέπει να εκλέξει νέο αρχηγό μέσα στις επόμενες 10 μέρες. Αν όμως η Μέι τα καταφέρει και παραμείνει όρθια, τότε δεν θα μπορούν να της κάνουν πρόταση μομφής εναντίον της για τουλάχιστον έναν χρόνο.
Στο μεταξύ, το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας για το Brexit απέκλεισε κατηγορηματικά η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία είχε χθες συνάντηση με την Πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, στο Βερολίνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), σε κλειστή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι «όπως έχουμε δηλώσει, δεν θα υπάρξει περαιτέρω άνοιγμα της συμφωνίας εξόδου», εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι μπορεί να βρεθεί τελικά λύση.
Όπως είπε η κυρία Μέρκελ – σύμφωνα με τις πληροφορίες του dpa – υπάρχουν εξάλλου πολλοί Βρετανοί βουλευτές που δεν επιθυμούν την έξοδο της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελούσε την χειρότερη λύση.
Ως κομβικό σημείο η Καγκελάριος ανέδειξε την ανάγκη να δοθούν εγγυήσεις ότι θα παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας. Το ζήτημα είναι κατά πόσο η Βρετανία θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη ασφάλεια σε περίπτωση που η χώρα βρεθεί σε μεταβατική κατάσταση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και χάσει την δυνατότητα εύρυθμης οικονομικής λειτουργίας της. Για αυτήν την περίπτωση η κυρία Μέι αναζητεί υποστήριξη, εξήγησε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυρία Μέρκελ.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του CDU φάνηκε πάντως να ταυτίζεται με την άποψη της Καγκελαρίου. Η αντιπρόεδρος της Κ.Ο. και αρμόδια για τα ευρωπαϊκά θέματα Κάτια Λάικερτ δήλωσε ότι δεν βλέπει περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]