Από το πρωί ο Μακρόν έχει σειρά επαφών στο Μέγαρο των Ηλυσίων με τους επικεφαλής των συνδικάτων (CGT, CFDT, FO, CFE-CGE και CFTC), τους εκπροσώπους τριών εργοδοτικών οργανώσεων (Medef, CPME και U2P), τους προέδρους της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας, καθώς και τον εκπρόσωπο του CESE (Οικονομικό, Κοινωνικό και Περιβαλλοντικό Συμβούλιο).
Δείτε live
https://www.facebook.com/EmmanuelMacron/videos/317935089046656/
«Αυτή τη σοβαρή ώρα για το Έθνος», ο πρόεδρος θα συμβουλευτεί «το σύνολο των πολιτικών, τοπικών, οικονομικών και κοινωνικών δυνάμεων (…) για να ακούσει τη φωνή τους, τις προτάσεις τους και έχοντας ως στόχο να τις κινητοποιήσει για να δράσουν», ανακοίνωσε χθες η γαλλική προεδρία αναφερόμενη στην σημερινή συνάντηση.
Ρωσία: Η άδεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία για χρησιμοποίηση πυραύλων μπορεί να οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο
Τα «κίτρινα γιλέκα» πιστεύουν ότι ο Μακρόν αδυνατεί να κατανοήσει τις δυσκολίες τους
Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν δέχεται πρωτοφανείς πιέσεις να ακυρώσει τα σχέδιά του για μεταρρύθμιση της οικονομίας μετά και το τέταρτο συνεχόμενο Σαββατοκύριακο διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων», που εξελίχθηκαν και πάλι σε σφοδρά επεισόδια παρά τα αυστηρά μέτρα αστυνόμευσης, γράφει η Wall Street Journal.
Η βία έχει φέρει τον Mακρόν στην πλέον δύσκολη θέση της μέχρι τώρα θητείας του. Μην μπορώντας να ελέγξει τους διαδηλωτές, ο κ. Mακρόν αντιμετωπίζει φωνές που του ζητούν να κατευνάσει τις μάζες και να αποσύρει την ατζέντα των σαρωτικών αλλαγών. Ο Γάλλος Πρόεδρος πρόκειται να απευθυνθεί στο έθνος σήμερα το απόγευμα, ενώ πολλοί Γάλλοι ζητούν ολοκληρωτική αλλαγή πολιτικής. Στις τάξεις των συμμάχων και υποστηρικτών του στην Εθνοσυνέλευση επικρατεί πανικός και εγείρονται ερωτηματικά για το αν η προσπάθεια να γίνει κινητική η αγορά εργασίας θα έχει αποτέλεσμα.
Τα «κίτρινα γιλέκα» θεωρούν ότι ο Mακρόν είναι από άλλη πάστα και ανίκανος να κατανοήσει τις δυσκολίες τους. Την Κυριακή, οι υπουργοί του Προέδρου επιδόθηκαν σε μάχες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και απάντησαν στους επικριτές του, περιλαμβανομένου του Tραμπ, που παρενέβη στην όλη υπόθεση με ανάρτησή του στο Twitter, στην οποία ανέφερε ψευδώς ότι οι διαδηλωτές φώναζαν «Θέλουμε τον Tραμπ», γράφει η WSJ.
Ωστόσο πολλοί διαδηλωτές δηλώνουν ότι δεν συμβιβάζονται με τίποτε λιγότερο από την παραίτηση του Mακρόν, ενώ όσοι αποπειράθηκαν να διαπραγματευτούν με την κυβέρνηση αναφέρουν πως δέχθηκαν απειλές από ακραία μέλη του κινήματος. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η υποστήριξη στις διαδηλώσεις έρχεται κυρίως από το ακροδεξιό κόμμα της Μαριν Λεπέν και το αριστερό του Ζαν Λικ Μελανσόν. Η έντονη οικονομική ανισότητα μεταξύ των κέντρων των πόλεων και των απώτατων εσχατιών των προαστίων λειτουργεί σε βάρος του Mακρόν, εκτιμά η αμερικανική εφημερίδα.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]