Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας οι δύο Υπουργοί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κυπριακού ΥΠΕΞ, Δημήτρη Σαμουήλ, ανασκόπησαν τις διμερείς σχέσεις Κύπρου–Ρωσίας και αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με πιθανούς τρόπους για περαιτέρω ενίσχυσή τους.
Οι κύριοι Χριστοδουλίδης και Λαβρόφ συζήτησαν επίσης για τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και για θέματα που άπτονται των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης–Ρωσίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε ο κ. Σαμουήλ, συμφώνησαν να συναντηθούν τους αμέσως επόμενους μήνες.
Προδρόμου: «Ουδέποτε ήταν στόχος μας, ούτε και τώρα επιδιώκουμε στρατιωτικοποίηση της Κύπρου»
Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, απέρριψε τα όσα φέρεται να δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, για «στρατιωτικοποίηση» της Κύπρου και «λήψη μέτρων» από πλευράς της Μόσχας.
Με γραπτή δήλωσή του, ο κ. Προδρόμου τονίζει «ότι ουδέποτε ήταν στόχος μας ούτε και τώρα επιδιώκουμε στρατιωτικοποίηση της Κύπρου».
Ο κ. Προδρόμου, κάνοντας αναφορά στη γεωγραφική θέση της Κύπρου, επεσήμανε πως η Κυπριακή Δημοκρατία παρέχει διευκολύνσεις για ανθρωπιστικής φύσεως επιχειρήσεις και αυτό μόνο σε περιπτώσεις που κάποιες χώρες υποβάλουν σχετικό αίτημα ή και έχουν κάποια σχετική με το θέμα αυτό Συμφωνία ή Μνημόνιο (MOU) με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Στο σημείο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επικαλέστηκε σχετικά στοιχεία που κατατέθηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Το 2017 δόθηκαν από τη Δημοκρατία διευκολύνσεις σε αεροδρόμια της χώρας σε 672 περιπτώσεις και διευκολύνσεις ελλιμενισμού σε άλλες 225 στα λιμάνια της Κύπρου. Στη διάρκεια του φετινού χρόνου και μέχρι τις 29 Οκτωβρίου είχαν παραχωρηθεί διευκολύνσεις σε 212 περιπτώσεις στα αεροδρόμια και σε 207 περιπτώσεις στα λιμάνια της Κύπρου, καταλήγει η γραπτή δήλωση του Πρόδρομου Προδρόμου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]