Οι Αρχές επέτρεψαν σε περίπου 500 γυναίκες -οι περισσότερες λέγεται ότι ήταν συγγενείς παικτών, ή μέλη οι ίδιες ποδοσφαιρικών ομάδων- να παραστούν στον αγώνα, αλλά κάθισαν σε χωριστή εξέδρα από τους υπόλοιπους 75.000 άρρενες θεατές. Ωστόσο η απόφαση αυτή των Αρχών του θεοκρατικού καθεστώτος θεωρείται ότι ανοίγει τον δρόμο για οριστική κατάργηση της απαγόρευσης εισόδου των γυναικών στα γήπεδα σε ντέρμπι, καθώς η FIFA συνεργάζεται για τον σκοπό αυτό με την Τεχεράνη.
Το μεγαλύτερο διάστημα των 39 χρόνων από την επικράτηση της Ισλαμικής επανάστασης οι Ιρανές γυναίκες και κορίτσια απαγορευόταν να παρακολουθούν αγώνες ανδρικού ποδοσφαίρου, ειδικά των κορυφαίων ομάδων, κάτι που δεν ίσχυε ωστόσο για τις αλλοδαπές.
Σύμφωνα με το ημιεπίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Τασνίμ μερικές εκατοντάδες γυναίκες πήγαν στο στάδιο Αζαντί (Ελευθερία) για να υποστηρίξουν την ομάδα της Περσέπολης, που αριθμεί τους περισσότερους οπαδούς στο Ιράν, στον τελικό με την ιαπωνική Kashima Antlers.
Τον περασμένο Μάρτιο είχαν συλληφθεί 35 γυναίκες που προσπάθησαν να παρακολουθήσουν έναν ματς της Περσέπολης με άλλη ομάδα της Τεχεράνης, αλλά τον Ιούνιο οι Αρχές επέτρεψαν σε γυναίκες να δουν αγώνα της εθνικής ομάδας της χώρας κόντρα στην Ισπανία στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ τον περασμένο μήνα περίπου εκατό Ιρανές παρέστησαν σε φιλικό της εθνικής με τη Βολιβία, αν και επανήλθαν μετά τα περιοριστικά μέτρα.
Προ ημερών η οργάνωση Open Stadiums, που κάνει εκστρατεία για να ανοίξουν τα γήπεδα για τις Ιρανές, παρέδωσε στη FIFA σχετικό αίτημα υπογεγραμμένο από περισσότερα από 200.000 άτομα.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]