Ο Ιγιάνες είχε μεταβεί στην επαρχία Πανδούρο, 160 χιλιόμετρα νοτίως της πρωτεύουσας Λα Πας, για να διαπραγματευτεί με τους εξεγερμένους μεταλλωρύχους, χωρίς να υποψιάζεται το φρικτό τέλος που τον περίμενε. Την Τετάρτη τον απήγαγαν μαζί με τον σωματοφύλακά του –ο οποίος κατόρθωσε να δραπετεύσει– και την επομένη τον σκότωσαν (κυριολεκτικά) στο ξύλο, σε αντίποινα για τον θάνατο δύο απεργών από αστυνομικές σφαίρες, σε μπλόκο της εθνικής οδού. Στις ίδιες συγκρούσεις τραυματίστηκαν 17 αστυνομικοί.
Ενόσω βρισκόταν όμηρος των μεταλλωρύχων, ο άτυχος υφυπουργός διαμήνυσε σε ραδιοφωνικό μήνυμα ότι οι απαγωγείς του έθεσαν όρο για να τον ελευθερώσουν την αλλαγή της νομοθεσίας για τα ορυχεία. Λίγο αργότερα όμως έχασε τη ζωή του «στα χέρια δειλών δολοφόνων που τον βασάνισαν», όπως δήλωσαν με σπασμένη φωνή στην τηλεόραση ο υπουργός Αμυνας, Ρεϊμί Φερέιρα και ο υπουργός Προεδρίας Κάρλος Ρομέρο. Αρχικά ο δεύτερος μίλησε για «ενδείξεις», καθώς η σορός του άτυχου Ιγιάνες δεν είχε φτάσει στα χέρια των δικών του. Ο θάνατός του πάντως δεν αμφισβητείται, καθώς τον αντίκρισε νεκρό ο διευθυντής του ραδιοφώνου Fedecomin.
«Βαθιά σοκαρισμένος» για το φρικτό τέλος του υφυπουργού Εσωτερικών, που διορίστηκε μόλις τον Μάρτιο, δήλωσε και ο πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, ενώ η αστυνομία συνέλαβε πάνω από 100 υπόπτους και διαβεβαίωσε πως όλοι οι ένοχοι θα τιμωρηθούν.
Το πρωτοφανές περιστατικό βαθαίνει τη ρήξη της συμμαχίας του Μοράλες (ενός ινδιάνου Αϊμάρα και πρώην συνδικαλιστή καλλιεργητή κόκας) με την Εθνική Συνομοσπονδία Συνεταιρισμών Μεταλλείων της Βολιβίας. Πρόσφατα κήρυξε απεργία διαρκείας ζητώντας περισσότερες άδειες μεταλλείων χωρίς περιβαλλοντικούς περιορισμούς, δικαίωμα των εργατών να δουλεύουν σε ιδιωτικές εταιρίες και μεγαλύτερη συνδικαλιστική εκπροσώπηση στη διοίκηση.
Ρωσία: Η άδεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία για χρησιμοποίηση πυραύλων μπορεί να οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο
Στην αρχή της θητείας του ο Μοράλες εθνικοποίησε τα περισσότερα ορυχεία αργύρου, νικελίου, ψευδάργυρου και φυσικού αερίου, αφήνοντας ελάχιστες ξένες εταιρίες στη χώρα. Με τα κέρδη των εξαγωγών εφάρμοσε σειρά κοινωνικών προγραμμάτων, κερδίζοντας άλλες δύο εκλογές. Ομως η φθορά της εξουσίας (κομματισμός, οικογενειοκρατία) σε συνδυασμό με τη διεθνή πτώση των τιμών ενέργειας και πρώτων υλών, μείωσαν σημαντικά τη δημοτικότητά του και αύξησαν τον αυταρχισμό του.
Τον Φεβρουάριο ο Μοράλες προσπάθησε να αλλάξει με δημοψήφισμα το Σύνταγμα για να διεκδικήσει τέταρτη θητεία ως το 2020, αλλά ηττήθηκε με μικρή διαφορά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου