Δύο ημέρες μετά την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, νέα επίθεση σημειώθηκε στα νοτιοανατολικά της χώρας, στο εσωτερικό μέτωπο του πολέμου που διεξάγεται με τους πιο σκληρούς όρους εδώ κι ένα χρόνο. Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η προέλαση τουρκικών δυνάμεων στη Συρία που προκαλεί έντονο προβληματισμό στους Κούρδους, οι οποίοι βλέπουν τα τουρκικά άρματα στην περιοχή που ετοιμάζονταν να θέσουν οι ίδιοι υπό τον έλεγχό τους.
Η Αγκυρα κατηγορεί τους Κούρδους αντάρτες του PKK για τη νέα επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο φορτηγό κοντά στο αρχηγείο της αστυνομίας, στην πόλη Τσίζρε της Νοτιοανατολικής Τουρκίας. Ο απολογισμός από τη βομβιστική επίθεση είναι 11 νεκροί και 78 τραυματίες, εκ των οποίων οι τρεις είναι πολίτες. Η επίθεση κατέστρεψε το αρχηγείο της μονάδας της αστυνομίας, καθώς το παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σε απόσταση 50 μέτρων από το κτίριο. Η πόλη Τσίζρε βρίσκεται στην επαρχία του Σιρνάκ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Οι αντάρτες του ΡΚΚ έχουν κλιμακώσει τις επιθέσεις τους στα νοτιοανατολικά ύστερα από το πραξικόπημα κατά του Ερντογάν και την απόφαση της Αγκυρας να κάνει «εκκαθαρίσεις» στο συριακό έδαφος. Οι εκκαθαρίσεις, με την κάλυψη των ΗΠΑ, στρέφονται κυρίως κατά των Κούρδων της Συρίας, παρά εναντίον των τζιχαντιστών, προκαλώντας αντιδράσεις και στις κουρδικές περιοχές της Τουρκίας.
Η Αγκυρα πάντως έχει προετοιμάσει με προσεκτικά βήματα τη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε συναντήθηκε στην Αγία Πετρούπολη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Tζαβάντ Ζαρίφ, είχε στην Αγκυρα μετά από λίγες ημέρες σημαντικές επαφές. Στις 22 Αυγούστου ο πρόεδρος των Κούρδων του Βόρειου Ιράκ, Μασούτ Μπαρζανί, επισκέφθηκε την Αγκυρα ενώ η διπλωματική κινητικότητα κορυφώθηκε με την άφιξη του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στην τουρκική πρωτεύουσα.
Παρά τις πρόσφατες εντάσεις στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, που κλιμακώθηκαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, οι Τούρκοι κατανοούν πως η συμμαχία τους με τις ΗΠΑ είναι πολύτιμη. Η Αγκυρα έχει αντιληφθεί το αδιέξοδα της πολιτικής της στο θέμα της Συρίας και διαπραγματεύεται για μια «έντιμη» απεμπλοκή με στόχο την αποτροπή της ίδρυσης αυτόνομης περιοχής ή κουρδικού κράτους στη Βόρεια Συρία.
Αυτό φάνηκε και στις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος για πρώτη φορά ανέφερε πως «η ενδιάμεση περίοδος θα μπορούσε να είναι και με τον Μπασάρ Αλ Ασαντ. Άλλωστε αυτός είναι ένας από τους παράγοντες της Συρίας». Μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες η Τουρκία ζητούσε την άμεση αποχώρηση του προέδρου της Συρίας από την εξουσία και τον χαρακτήριζε «δολοφόνο». Αυτή η αλλαγή στάσης φαίνεται πως ήλθε μετά τις διαπραγματεύσεις με Μόσχα και Τεχεράνη, που στηρίζουν εδώ και χρόνια τον Ασαντ.
Κωνσταντινούπολη, ανταπόκριση
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου