Η δημόσια υποστήριξη της αλήθειας για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, που καταβαράθρωσε εκλογικά και πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ, από τον Στέφανο Κασσελάκη, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Παύλου Πολάκη και της Κουμουνδούρου.
Λίγες ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Στέφανος Κασσελάκης επανέλαβε ότι τα στελέχη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτο τον Αλέξη Τσίπρα, γνώριζαν από την πρώτη στιγμή την ύπαρξη νεκρών στο Μάτι, αλλά το έκρυβαν, σκηνοθετώντας μια ολόκληρη παράσταση (έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη σε ζωντανή μετάδοση της ΕΡΤ στις 11 το βράδυ κ.λπ.) με στόχο τη μετάθεση της ευθύνης και την παραπλάνηση της κοινής γνώμης.
Ο κ. Κασσελάκης αναρωτήθηκε στον τηλεοπτικό αέρα τι άνθρωποι μπορεί να είναι αυτοί που στήνουν ένα τέτοιο σκηνικό για να αποφύγουν τις ευθύνες τους ενώπιον μιας εθνικής τραγωδίας. «Το 2018, στο Μάτι, γνώριζαν ότι έχουν χαθεί συμπολίτες μας και παρίσταναν ότι δεν είχε γίνει κάτι. Να κρίνουμε και αυτά, γιατί εκεί κρίνεται ο χαρακτήρας του ανθρώπου και όχι σε όσα λέει κατά αντιπάλων του. Δεν αναφέρομαι σε διαχειριστικές αδυναμίες, αλλά σε χαρακτήρες ανθρώπων που έβλεπαν τους πολίτες στα μάτια και έλεγαν ότι δεν υπήρχε νεκρός».
Ο πρώτος που αντέδρασε ήταν ο Παύλος Πολάκης, που εκείνη την τραγική ημέρα έγραφε στο Διαδίκτυο πως όσοι υποστηρίζουν ότι υπάρχουν νεκροί είναι φερέφωνα των συμφερόντων κατά της κυβέρνησης, με την τραγική αλήθεια να τον εκθέτει λίγες ώρες αργότερα. «Θα σε μάθω να σέβεσαι», έγραψε ο αψύς Σφακιανός, υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και φαβορί, σύμφωνα με κάποιες δημοσκοπήσεις, στον Στέφανο Κασσελάκη.
Λίγο μετά αντέδρασε η Κουμουνδούρου, στην ίδια γραμμή παραποίησης των γεγονότων και της αλήθειας που ακολουθεί από τότε, χωρίς ίχνος μεταμέλειας και ντροπής, πετώντας την μπάλα στην εξέδρα. «Σήμερα, ο κ. Κασσελάκης βγήκε να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την τραγωδία στο Μάτι. Αύριο μάλλον θα βγει να πει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ “αντάλλαξε το όνομα της Μακεδονίας με τις συντάξεις”», έγραψε, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, καταλήγοντας: «Η καθημερινή περιφορά του από κανάλι σε κανάλι και η εκτόξευση χυδαιοτήτων κατά του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα ήταν ένα θλιβερό θέαμα. Δεν πρόκειται όμως περί κατάντιας, αλλά για μια καλά μελετημένη κίνηση, που την εκτελεί με προθυμία, “σαν έτοιμος από καιρό”. Και η οποία εντάσσεται ξεκάθαρα σε ένα οργανωμένο σχέδιο της Ν.Δ., του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου και της διαπλοκής, που νομίζουν ότι έτσι θα ξεμπερδέψουν με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Πλανώνται πλάνην οικτρά. Δεν θα τα καταφέρουν».
Συνάντηση Μητσοτάκη-Μέτσολα στο Βερολίνο: Συζήτησαν τις επόμενες ευρωπαϊκές νομοθετικές πρωτοβουλίες
ΓΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΣΥΡΙΖΑ
Μεταγραφές διά της… τεθλασμένης στο ΠΑΣΟΚ
Εν τω μεταξύ, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ -σε απόσταση με όσα έλεγε ο ίδιος ο πρόεδρος σε πρόσφατη τηλεοπτική του εμφάνιση στο Action24- σχεδιάζει να εντάξει το ΠΑΣΟΚ στο δυναμικό του.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Χαριλάου Τρικούπη στέλνει όσα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ή άλλων κομμάτων και πολιτικών δυνάμεων επιθυμούν να ενταχθούν στο ΠΑΣΟΚ στα περιφερειακά συνέδρια του κόμματος, που θα γίνουν από την άνοιξη του 2025 και μετά.
«Η συζήτηση αυτή δεν αφορά στελέχη που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ για άλλα κόμματα και έχουν πληγώσει την παράταξη», σημείωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, για να αποφύγει την πίεση της «μεταγραφολογίας» τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται και υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στις τάξεις του, αλλά δεν θεωρείται βέβαιο ότι αυτή η γραμμή θα τηρηθεί ως το τέλος. Αντιθέτως, πληροφορίες αναφέρουν ότι η γραμμή από τη Χαριλάου Τρικούπη είναι το κάθε αίτημα ένταξης ή επανένταξης στο ΠΑΣΟΚ να αξιολογείται ξεχωριστά και αναλόγως αν θα δίνεται ή όχι το «πράσινο φως», να ακολουθείται η διαδικασία που περιγράψαμε προηγουμένως, μέσω των περιφερειακών συνεδρίων.
Το σίγουρο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ θα εντάξει στο προσεχές μέλλον βουλευτές και στελέχη από τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες πολιτικές δυνάμεις στο δυναμικό του, ως απόδειξη ενίσχυσης των δυνάμεών του, αλλά και υλοποίηση του στόχου της αμφίπλευρης διεύρυνσης.
Η ηγεσία του όμως δεν επιθυμεί η συζήτηση αυτή να επηρεάσει σήμερα και το αμέσως προσεχές διάστημα την ανοδική του πορεία στις δημοσκοπήσεις, γι’ αυτό και παραπέμπει τις μεταγραφές για αργότερα.