Ο αριθμός των εκτοπισμένων στη νότια Συρία έφθασε τις 270.000
Ο αριθμός των ανθρώπων, που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη νοτιοδυτική Συρία ως αποτέλεσμα της κλιμάκωσης των μαχών που σημειώνεται εδώ και δύο εβδομάδες μετά την έναρξη μιας επίθεσης του καθεστώτος στους τομείς που ελέγχονται από τους αντάρτες στη νότια Συρία, έχει ήδη φθάσει τους 270.000 ανθρώπους, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ιορδανία.
Ο ΟΗΕ είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα πως 160.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να αποφύγουν τους σφοδρούς βομβαρδισμούς και κατέφυγαν σε χωριά και περιοχές κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ και την Ιορδανία.
«Περιμέναμε ότι θα έφθαναν τους 200.000 εκτοπισμένους, όμως έχουν ήδη ξεπεράσει τις 270.000 σε χρόνο ρεκόρ», δήλωσε στο Αμάν ο Μοχάμεντ Χαουάρι, εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες.
Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει για μια ανθρωπιστική καταστροφή στη νοτιοδυτική Συρία εξαιτίας των μαχών που ξέσπασαν μετά την έναρξη μιας υποστηριζόμενης από τους Ρώσους επίθεση του στρατού για την ανακατάληψη ανταρτοκρατούμενων περιοχών στη νότια Συρία.
Η Ιορδανία, η οποία έχει δεχθεί περισσότερους από μισό εκατομμύριο εκτοπισμένους Σύρους αφότου άρχισε ο πόλεμος, και το Ισράηλ έχουν δηλώσει ότι δεν θα ανοίξουν τα σύνορά τους για τους πρόσφυγες.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους, αφού συναντήθηκε με αξιωματούχους του ΟΗΕ, πως φορτία με βοήθεια περιμένουν την άδεια για να περάσουν στη Συρία απο τα σύνορα με την Ιορδανία.
Βέτο στις αιτήσεις ασύλου από την Αυστρία
Ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε σήμερα πως είναι αντίθετος να δοθεί στους μετανάστες η δυνατότητα να αιτηθούν άσυλο στην ΕΕ από τις «περιφερειακές πλατφόρμες αποβίβασης» που προβλέπουν να δημιουργήσουν οι ηγέτες των «28» εκτός της ευρωπαϊκής ηπείρου.
«Ανήκω σε εκείνους που λένε πως, αν επιτραπούν οι αιτήσεις ασύλου (σ.σ. από αυτές τις πλατφόρμες), θα δημιουργηθεί ένας αδιανόητος παράγοντας έλξης», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Ö1 ο επικεφαλής της κυβέρνησης, η χώρα του οποίου ανέλαβε από την 1η Ιουλίου την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.
Ο Κουρτς πρόσθεσε πως για το ζήτημα αυτό εκφράσθηκαν αποκλίνουσες απόψεις κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό.
Στη σύνοδο κορυφής, η οποία οργανώθηκε εν μέσω πολιτικής κρίσης για το μέλλον του δικαιώματος ασύλου στην Ευρώπη, οι αξιωματούχοι των χωρών της Ένωσης συμφώνησαν κυρίως να «εξερευνήσουν άμεσα» την ακόμη αρκετά ασαφή «σκέψη» περί «περιφερειακών πλατφορμών αποβίβασης» μεταναστών που διασώζονται στα διεθνή ύδατα.
Ο Αυστριακός καγκελάριος θεωρεί πως θα ήταν «πιο έξυπνο να πάμε να ψάξουμε κατευθείαν τους ανθρώπους στις πολεμικές ζώνες, παρά να δημιουργήσουμε μια προτροπή να αναλάβουν τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου».
Καμία τρίτη (εκτός ΕΕ) χώρα δεν έχει προτείνει μέχρι στιγμής να φιλοξενήσει «περιφερειακές πλατφόρμες αποβίβασης», η εφαρμογή των οποίων δημιουργεί πολλές αμφιβολίες μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και για τη συμβατότητά τους με το διεθνές δίκαιο.
Το Σάββατο (προχθές) ο Αυστριακός καγκελάριος χαρακτήρισε «εφικτή» την επίτευξη συμφωνιών με αφρικανικές χώρες προκειμένου να φιλοξενήσουν τέτοιες πλατφόρμες. Εξέφρασε επίσης την ευχή, μέχρι το τέλος του έτους, να διεξαχθεί μια σύνοδος κορυφής ΕΕ-Αφρικής.
Ικανοποίηση από τη Frontex για το «τέλος της αφέλειας των Ευρωπαίων»
Ο επικεφαλής της Frontex Φαμπρίτσε Λετζέρι εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή του για το «τέλος της αφέλειας» των ευρωπαϊκών χωρών στο ζήτημα των μεταναστών, προσθέτοντας πως δεν έχουν κάποια «μονομερή υποχρέωση» όσον αφορά τις διασώσεις στη θάλασσα.
Ο συμβιβασμός στο ζήτημα των μεταναστεύσεων που βρέθηκε με κόπο κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 28 και τις 29 Ιουνίου, σηματοδοτεί «μια καμπή ευρωπαϊκής αποφασιστικότητας και το τέλος μιας κάποιας αφέλειας σε σχέση με τη διαχείριση των μεταναστών» και την «εκμετάλλευση από εγκληματικές οργανώσεις της ανθρώπινης απελπισίας», δήλωσε στο κανάλι CNews ο διευθυντής της ευρωπαϊκής συνοριακής υπηρεσίας.
«Για καιρό βλέπαμε κυρίως την ανθρωπιστική πλευρά» και όχι «ότι υπάρχουν εγκληματικές οργανώσεις που πλουτίζουν, εκμεταλλεύονται αυτή την ανθρώπινη εξαθλίωση και κατά κάποιον τρόπο θέτουν σε ηθική ομηρία την Ευρώπη», προσθέτει.
Η συμφωνία στις Βρυξέλλες προτείνει κυρίως να διερευνηθεί μια αμφιλεγόμενη «νέα προσέγγιση» με τη δημιουργία «πλατφορμών αποβίβασης» μεταναστών έξω από την ΕΕ ώστε να αποτραπούν οι διάπλοι της Μεσογείου, στην οποία οι 28 κάλεσαν τις μκο «να μην εμποδίζουν τις επιχειρήσεις της λιβυκής ακτοφυλακής».
Αν δημιουργηθούν οι πλατφόρμες, αυτό θα σημάνει ότι «πλοία της Frontex ή ιδιωτικά πλοία που καλούνται σε βοήθεια από τα κέντρα συντονισμού θα μπορούν να αποβιβάζουν τους διασωθέντες στο πλησιέστερο ασφαλές λιμάνι» και «αυτό μπορεί να μην είναι ευρωπαϊκό», υπενθύμισε ο Λετζέρι.
«Πρέπει να το κάνουμε στο πλαίσιο του σεβασμού στη μη επαναπροώθηση», όμως «δεν υπάρχει μονομερής υποχρέωση των ευρωπαϊκών χωρών να πραγματοποιούν θαλάσσιες διασώσεις, όλοι έχουν ένα καθήκον στη Μεσόγειο», πρόσθεσε.
«Θα πρέπει να δούμε συγκεκριμένα ποιος θέτει σε λειτουργία αυτές τις πλατφόρμες και μαζί με ποιές χώρες», παραδέχθηκε. Όμως «αυτό σπάει τον αυτοματισμό» του να δηλώνει κάποιος πως βρίσκεται σε κίνδυνο και να καλούνται αμέσως πλοία τα οποία φέρνουν τους μετανάστες στην Ευρώπη, και «αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς τους εγκληματίες», διαβεβαίωσε.
Την ώρα που οι μκο κατηγορούνται όλο και περισσότερο ότι παίζουν το παιγνίδι των διακινητών, ο Λετζέρι δήλωσε πως το καλοκαίρι του 2017 η Frontex είχε παρατηρήσει πως «μερικές φορές θαλάσσιες διασώσεις οργανώνονταν από μκο με αυθόρμητο τρόπο, αυτόνομο και όχι συντονισμένο από τις δημόσιες αρχές. Μερικές φορές αυτό έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια, ακόμη και τη ζωή των ανθρώπων που κινδύνευαν».
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]