Ο Αντέλ Κερμίς, ο οποίος μαζί με φίλο του εισέβαλε στην εκκλησία της Ρουέν κρατώντας σε καθεστώς ομηρίας τον ιερέα, πιστούς και μοναχές πριν αποκεφαλίσει τον άτυχο Ζαμ Αμέλ, ήταν «ωρολογιακή βόμβα» έτοιμη να εκραγεί.
Τουλάχιστον, αυτό υποστηρίζουν άνθρωποι του περιβάλλοντός του που τον χαρακτηρίζουν «ανόητο» και ισχυρίζονται πως επηρεαζόταν εύκολα.
«Ο Αντέλ δεν είχε πολλά στο μυαλό του, δεν ήταν πολύ έξυπνος και δεν είχε πετύχει πουθενά», δήλωσε στο Nouvel Observateur ένας άνθρωπος που τον γνώριζε, ενώ επισημαίνεται πως ακόμα και από το τζαμί της περιοχής Saint-Etienne-du-Rouvray, τον είχαν απομακρύνει, αφού ο ιμάμης ενημερώθηκε για τις απόπειρες του 19χρονου να μεταβεί στη Συρία.
«Όλοι γνώριζαν ότι το παιδί αυτό ήταν ωρολογιακή βόμβα. Ήταν πολύ περίεργο», είπε γνωστός της οικογένειας του Κερμίς.
Γείτονας του δήμιου μιλώντας στη Le Figaro είπε ότι ο 19χρονος παρουσίαζε «εμφανή σημάδια ψυχικής διαταραχής», προσθέτοντας: «Ήταν τρελός, μιλούσε στον εαυτό του».
Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα Le Parisien αναφέρει ότι ο Κερμίς πρόσφατα είχε ζητήσει χρήματα από γνωστούς του. Όταν, όμως, οι περισσότεροι από αυτούς αρνήθηκαν να τον βοηθήσουν, για τον Κερμίς έγιναν αυτομάτως «άπιστοι».
Όλα αυτά, βέβαια έρχονται σε αντίθεση με δηλώσεις φιλικού προσώπου του που υποστήριξε ότι μετά την αποφυλάκισή του τον περασμένο Μάρτιο «μιλούσε μόνο για τη θρησκεία».
Όπως είπε ο φίλος του, «η αδελφή του, οι γονείς του, εγώ, κάναμε τα πάντα για να προσπαθήσουμε να τον αποτραβήξουμε. Προσπάθησα να του μιλήσουμε. Του είπα να σταματήσει και ότι ήμουν εκεί αν χρειαζόταν κάποιον να μιλήσει εκτός της οικογένειάς του. Μου απάντησε “ναι, εντάξει, έχεις δίκιο”. Αλλά ήταν σαν να βρισκόταν μέσα σε μία φούσκα».
Την ίδια ώρα, οι συμμαθητές του τον περιγράφουν «ανόητο» που δεν ήταν καλός στα μαθήματα, ενώ γνώριζαν για τα… πλάνα του να επιτεθεί σε εκκλησίες.
Ισραήλ και Χαμάς αλληλοκατηγορούνται για την καθυστέρηση σε μια συμφωνία εκεχειρίας
Ένας από αυτούς μιλώντας στο δίκτυο RTL δήλωσε μετά το μακελειό: «Δεν με εξέπληξε. Μιλούσε για αυτό συνέχεια. Μιλούσε για το Ισλάμ, τα πράγματα όπως αυτό που ήθελε να κάνει. Μιλούσε για το Κοράνι και τη Μέκκα και μου είχε πει “Θα επιτεθώ σε μία εκκλησία”. Αυτό το είπε πριν δύο μήνες ενώ έφευγε από το τζαμί. Στη ζωή της μητέρας μου, δεν τον πίστεψα».
Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν για τα κενά ασφαλείας στη Γαλλία, την ώρα που ο δράστης παρότι φορούσε ηλεκτρονικό βραχιολάκι κατάφερε να θέσει σε εφαρμογή τα φονικά σχέδιά του.
Επισημαίνεται πως ο Κερμίς προσπάθησε να ταξιδέψει τον Μάρτιο του 2015 στη Συρία, αλλά τον σταμάτησαν οι γερμανικές αρχές. Δύο μήνες αφότου επέστρεψε στη Γαλλία, επιχείρησε και πάλι να μεταβεί στη Συρία, αλλά αυτή τη φορά μέσω Τουρκίας. Εκδόθηκε και πάλι στη Γαλλία και τέθηκε υπό κράτηση τον Μάιο του 2015, αλλά αφέθηκε ελεύθερος τον περασμένο Μάρτιο.
Φορούσε ηλεκτρονικό βραχιολάκι, ενώ επιτρεπόταν να εξέλθει της κατοικίας του μεταξύ 8.30 και 12.30 καθημερινά. Στο διάστημα αυτό εξαπέλυσε την επίθεση στην εκκλησία.
Σύμφωνα με τη Le Monde ο φάκελος του Κερμίς αναφέρει πως από την ηλικία των έξι ετών εμφάνιζε ενδείξεις «ψυχολογικών προβλημάτων», για τα οποία συχνά νοσηλευόταν.
Σε αυτά τα προβλήματα και στη «μεταμέλεια» βασίστηκε ο δικαστής όταν εξετάστηκε η αποφυλάκιση του 19χρονου.
Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα ο δικαστής πείσθηκε από τον Κερμίς ότι μετάνιωσε που προσπάθησε να φύγει για τη Συρία.
«Θέλω να γυρίσω πίσω στη ζωή μου, να δω τους φίλους μου, να παντρευτώ», φέρεται να κατέθεσε στην ακρόασή του ο δήμιος του Γάλλου ιερέα πριν αποφασιστεί η αποφυλάκισή του.
Βέβαια, παρότι ο δικαστής είχε πεισθεί, ο εισαγγελέας έδειχνε περισσότερο διστακτικός, υποστηρίζοντας: «Ακόμα και αν ζητάει μία δεύτερη ευκαιρία, υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να κάνει το ίδιο αν αφεθεί ελεύθερος».
Όλα αυτά, την ώρα που η εφημερίδα Tribune de Genève δημοσίευσε ότι ο Κερμίς είχε εμπνευστεί την επίθεση στην εκκλησία της Ρουέν από την εισβολή τζιχαντιστών στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo στο Παρίσι τον Ιανουάριο του 2015.
Από εκείνη την περίοδο είχε σημειωθεί σημαντική αλλαγή στο χαρακτήρα του και τότε ήταν που είχε ξεκινήσει να μιλάει για τη θρησκεία στους συγγενείς του που δεν ήταν πιστοί.
Από την άλλη, η μητέρα του σε παλαιότερες δηλώσεις της στην ίδια εφημερίδα είχε εξηγήσει ότι ο γιος της όταν προσπάθησε να ταξιδέψει στη Συρία «είχε πει ότι οι μουσουλμάνοι δεν μπορούν να εξασκήσουν τη θρησκεία τους με ηρεμία στη Γαλλία. Μιλούσε με λόγια που δεν ήταν δικά του. Ήταν σαν μαγεμένος, σαν σε αίρεση».
Τότε, μάλιστα, είχε τονίσει ότι παρά τις εκκλήσεις της στις γαλλικές αρχές να του τοποθετηθεί ηλεκτρονικό βραχιολάκι το αίτημά της είχε απορριφθεί, προσθέτοντας: «Ευτυχώς καταφέραμε να τον πιάσουμε δύο φορές. Αν είχε πάει στη Συρία, θα είχε ξεγράψει το γιο μου. Θέλω να ξέρω ποιος μπέρδεψε το γιο μου. Δεν ξέρουμε σε ποιον να στραφούμε για βοήθεια».
Την ίδια ώρα, στη δημοσιότητα δόθηκαν τα στοιχεία και του δεύτερου εκτελεστή, του οποίου το όνομα είναι Αμπντέλ Μαλίκ Ναμπίλ Π. και ήταν 19 ετών.