Γράφει ο Μανώλης Κωστίδης
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, έγινε μια συνολική εξέταση των θεμάτων της Κύπρου, της ανατολικής Μεσογείου και των εξελίξεων στο Αιγαίο.
«Κυρίως αναφέρθηκε η συμπεριφορά και η στάση της Ελλάδος που δεν αρμόζει σε σχέση καλής γειτονίας και αποφασίστηκε πως η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από τα συμφέροντα και δικαιώματα της» αναφέρει η ανακοίνωση.
Axios: Το Ισραήλ βομβάρδισε ενεργή μυστική πυρηνική εγκατάσταση στο Ιράν
Θέμα ανταλλαγής των οκτώ με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς
Στο αεροσκάφος της επιστροφής από τη Βάρνα ο Ερντογάν μίλησε στους δημοσιογράφους και αναφέρθηκε σε πολλά ζητήματα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, Κύπρο και τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς.
«Μιλήσαμε και για το ζήτημα των 2 Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν επειδή πέρασαν τα σύνορα και βρέθηκαν σε στρατιωτική μας περιοχή. Τους εξήγησα πως το θέμα είναι στα χέρια της δικαιοσύνης και πως η οικογένειες και οι υπάλληλοι του προξενείου μπορούν και τους επισκέπτονται. Μου είπαν ᾽᾽εσείς είστε μεγάλη χώρα, μεγάλος πρόεδρος φροντίστε να αποφυλακιστούν οι 2 στρατιώτες. Τους είπαν πως δεν είμαι μεγαλύτερος από τη δικαιοσύνη. Το θέμα είναι σε φάση εκδίκασης. Πρέπει να περιμένουμε την απόφαση που θα πάρουν τα όργανα της δικαιοσύνης», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος σύμφωνα με την εφημερίδα «Hurriyet»
«Βέβαια τους εξήγησα πως δεν είναι δίκαιο πως αυτοί που ασχολούνται τόσο για τους 2 Έλληνες στρατιώτες να μην έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα της έκδοσης των Τούρκων στρατιωτών που αφού ενεπλάκησαν σε πραξικόπημα στην Τουρκία και μετά διέφυγαν στην Ελλάδα. Βέβαια εμείς δεν συσχετίζουμε τα δυο θέματα. Όμως αυτοί που έκαναν πραξικόπημα στη χώρα μας βρίσκονται ακόμα στην Ελλάδα. Δεν μας τους έδωσαν αφού τους το ζητήσαμε. Αυτοί που δεν μίλησαν καθόλου για το θέμα αυτό , τώρα μιλούν για την ανάγκη της άμεσης αποφυλάκισης των 2 Ελλήνων στρατιωτών» πρόσθεσε ο Ερντογάν.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε από τις θέσεις μας για το θέμα των υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο. Λέμε πως σύμφωνα με το διεθνές δίκιο έχουν δικαιώματα και οι Τουρκοκύπριοι στο φυσικό αέριο και πετρέλαιο που θα βρεθεί. Πρέπει να είναι συνέταιροι και οι βόρειοι και οι νότιοι του νησιού. Όμως το ντέρτι της ελληνοκυπριακής διοίκησης είναι άλλο. Λένε “εμείς θα κάνουμε έρευνες με όποια εταιρεία θέλουμε”. Εμείς όμως λέμε “οι νότιοι με τους βόρειους να συναντηθούν και να αποφασίσουν μαζί σε ποια διεθνή εταιρεία θα αναθέσουν το έργο”. Αυτό επιβάλλει το διεθνές δίκαιο. Δεν μπορούμε πως η Ε.Ε. είναι αμερόληπτη», κατέληξε ο Τούρκος πρόεδρος.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]