Στην ανακοίνωσή σημειώνεται πως η κοινή γνώμη στη χώρα και διεθνώς γνωρίζει ότι πρόκειται για προτάσεις του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς.
«Αυτό σημαίνει πως οι προτάσεις αυτές υφίστανται, όπως είπε και ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, όμως δεν πρόκειται για προτάσεις της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας»» αναφέρεται στη σχετική διάψευση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.
Επιπλέον, η σκοπιανή κυβέρνηση διαψεύδει «κατηγορηματικά» ότι ο Ζάεφ ανέφερε πως η ΠΓΔΜ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε κάποια αλλαγή του συντάγματός της. Ο πρωθυπουργός, όπως διευκρινίζεται, έκανε λόγο για κάποια αλλαγή του ονόματος και όχι του συντάγματος.
Σε σχετική ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ σημειώνει συγκεκριμένα ότι ο Ζόραν Ζάεφ σε ερώτηση του Reuters απάντησε πως η χώρα «είναι έτοιμη να προχωρήσει σε κάποια αλλαγή του ονόματός της, όμως δεν μπορεί να πάει περαιτέρω, διότι πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο ζήτημα».
Το δημοσίευμα του Reuters
Η πΓΔΜ έχει βάλει στο τραπέζι τέσσερα ονόματα για να λύσει τη διαμάχη με την Ελλάδα δηλώνει ο Ζόραν Ζάεφ στο Reuters.
Όπως είπε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός τα ονόματα είναι: Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Δημοκρατία της Ανω (Upper) Μακεδονίας, Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη (Republic of Vardar Macedonia) και Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)».
Ερωτηθείς για το εάν θα είναι ευχαριστημένη η Ελλάδα με ένα από τα παραπάνω ονόματα ο Ζάεφ είπε: «Ναι… έχουν κάποιες επιλογές που προτιμούν και κάποιες που δεν τις προτιμούν τόσο».
Όπως είπε το ερώτημα που παραμένει είναι αν υπάρχει «πραγματική ανάγκη για αλλαγές στο Σύνταγμα της πΓΔΜ κάτι που επίσης ζητά η Ελλάδα. Μπορούμε να κάνουμε μικρές αλλαγές στο όνομα στο Σύνταγμα της χώρας».
Επίσης επέμεινε στην διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ονομασία.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]