Οι Σεϊχέλες πρόκειται να προχωρήσουν το πρότζεκτ της… δίκαιης ανταλλαγής, που αν λειτουργήσει πιθανόν να δημιουργήσει νέο σκηνικό στην παγκόσμια οικονομία, βάζοντας ιδέες και σε άλλα κράτη.
Ο κυβέρνησης των Σεϊχελών συμφώνησε να δημιουργήσει δύο θαλάσσια πάρκα για την προστασία δελφινιών και άλλων ειδών υδρόβιας ζωής, ρίχνοντας σωσίβιο σωτηρίας σε κοράλλια, τόνο, χελώνες που έχουν βρεθεί στη δίνη της υπεραλιείας και της κλιματικής αλλαγής. Αντ’ αυτού, η αμερικανική οργάνωση Nature Conservancy και άλλοι επενδυτές αποφάσισαν να αγοράσουν μέρος του εθνικούς χρέους του νησιωτικού συμπλέγματος, που ανέρχεται σε 986 εκατ. δολάρια.
Αν το σύστημα δουλέψει, ουσιαστικά η χώρα θα εξασφαλίσει το οικονομικό μέλλον των νησιών του Ινδικού Ωκεανού, που βασίζεται εξ ολοκλήρου στον τουρισμό και την αλιεία. Φυσικά, αντίστοιχα νησιωτικά κράτη περιμένουν να δουν τα αποτελέσματα του πειράματος και να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο, γεγονός που αναμένεται να μεταμορφώσει «προβληματικές» θάλασσες του πλανήτη μας.
Το σχέδιο
Με το νέο πλάνο θα απαγορεύεται η αλιεία στα σημεία βιοποικιλότητας, ώστε να μπορούν να παραμείνουν υγιή και να είναι σε θέση να αντισταθούν στην κλιματική αλλαγή. Το στολίδι βιοποικιλότητας στις Σεϋχέλλες είναι το αρχιπέλαγος Αλντάμπρα, το οποίο φιλοξενεί σπάνια και μοναδικά είδη ζώων.
Η νέα προστατευόμενη περιοχή γύρω από την Αλντάμπρα είναι 74.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα -περίπου όσο το μέγεθος της Σκοτίας- και εκεί θα απαγορεύεται η κάθε εξορυκτική διαδικασία, η αλιεία και εξόρυξη πετρελαίου. Η δεύτερη προστατευόμενη περιοχή είναι 134.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και βρίσκεται στο κεντρικό του νησιωτικού συμπλέγματος, στο νησί Μάχε. Στην περιοχή θα επιτρέπονται κάποιες «ελεγχόμενες δραστηριότητες», ωστόσο θα απαγορεύεται η μαζική αλίευση.
Μελάνια Τραμπ: Η άγνωστη ζωή της Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ - Το μόντελινγκ, οι πλαστικές επεμβάσεις
Και τα δύο πάρκα καλύπτουν το 15% του ωκεανού των Σεϊχελών, ποσοστό που η κυβέρνηση σκοπεύει να διπλασιάσει το 2021, πολύ περισσότερο από το διεθνή στόχο που έχει τεθεί και βρίσκεται στο 10% έως το 2020.
Βάσει της συμφωνίας αξίας 21 εκατομμυρίων δολαρίων, η ΜΚΟ Nature Conservancy (TNC) και οι επενδυτές πλήρωσαν μέρος του εθνικού χρέους της χώρας (άγνωστο το ποσό), που ανήκει στη Βρετανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ιταλία. Οι Σεϋχέλλες πλέον θα αποπληρώνουν το χρέος μέσω ενός επενδυτικού κεφαλαίου του «Seychelles Conservation and Climate Adaptation Trust».
Το συγκεκριμένο κεφάλαιο θα προσφέρει μειωμένο επιτόκιο στις αποπληρωμές, που σημαίνει πως τα επόμενα 20 χρόνια η κυβέρνηση θα «γλιτώσει» 12 εκατομμύρια, χρήματα που θα επενδύσει στο περιβαλλοντικό πρότζεκτ. Η Οργάνωση μάλιστα συγκέντρωσε ακόμη πέντε εκατομμύρια δολάρια από δωρητές. Σημειώνεται πως σύμφωνα με στοιχεία του 2016, το χρέος των Σεϊχελών ανέρχεται σε 986 εκατομμύρια δολάρια, δηλαδή το 69,01% του ΑΕΠ.
Η φιλανθρωπική οργάνωση του χολιγουντιανού αστέρα Λεονάρντο ντι Κάπριο, ο οποίος είναι εξαιρετικά ευαισθητοποιημένος με περιβαλλοντικά ζητήματα, έχει ήδη δωρίσει ένα εκατομμύριο για την κάλυψη του χρέους. Ο ίδιος δήλωσε: «Αυτή η προσπάθεια θα βοηθήσει τους κατοίκους να προστατέψουν τον ωκεανό για τις μελλοντικές γενιές και θα λειτουργήσει ως μοντέλο για μελλοντικά θαλάσσια πρότζεκτ παγκοσμίως».
Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ντιντιέρ Ντόγκλεϊ, επισημαίνει πως η χώρα πραγματικά πιστεύει πως τέτοιες πρωτοβουλίες θα δημιουργήσουν συνθήκες ευημερίας για το λαό και τις κατάλληλες συνθήκες για να αντισταθούν στην κλιματική αλλαγή. Αρκετοί κάτοικοι, πάντως, ανησυχούν πως το σχέδιο θα πλήξει σοβαρά τα νοικοκυριά τους, αφού τα έσοδά τους βασίζονται στην αλιεία, ωστόσο πλέον δεν θα μπορούν να ψαρεύουν σε αρκετές περιοχές.
Μπορεί ο ωκεανός που περιβάλλει τις Σεϊχέλες, να αποτελεί κυριολεκτικά ο πλούτος του νησιωτικού συμπλέγματος και να είναι σε θέση μελλοντικά να διαγράψει μέρος του εθνικού χρέους της, ωστόσο το μεγάλο δίλημμα είναι η πετρελαϊκή εξόρυξη. Σύμφωνα με τον CEO της PetroSeychelles, Πάτρικ Γιόζεφ, στην περιοχή βρίσκονται τεράστια αποθέματα πετρελαίου, μεταξύ αυτών και στην προστατευόμενη ζώνη της Αλντάμπρα, ωστόσο οποιοδήποτε έργο στα πάρκα θα είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί.
Αθηνά Σούτζου
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]