Εκτός από το πολεμικό μέτωπο στη Συρία, έχει έντονη αντιπαράθεση με την Ελλάδα, την Κύπρο, τις ΗΠΑ και τη Γερμανία.
Η Αγκυρα συνεχίζει να οξύνει την κατάσταση με τη χώρα μας στο θέμα των Υμίων. Απαντώντας στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «ανησυχητική τη δήλωση του Ελληνα υπουργού» και ανέφερε πως «ξεπέρασε τα όρια». Ο Ν. Κοτζιάς είχε πει πως σε ενδεχόμενο ανάλογο συμβάν με αυτό στα Υμια «δεν θα υπάρξει ξανά τέτοια ειρηνική συμπεριφορά από την ελληνική πλευρά».
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Ελληνα υπουργό να «συμμορφωθεί» με τις «κοινές επιθυμίες» που εξέφρασαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών στην πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία τους, τονίζοντας ότι η Αγκυρα εξέφρασε την προσδοκία της πως «η Ελλάδα θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να μειώσει την ένταση στο Αιγαίο».
Αν και δεν υπήρξε κάποια ιδιαίτερη κινητικότητα στην περιοχή των Υμίων από πλευράς Τουρκίας, συνεχίζεται η κατασκευή του φυλακίου στη νησίδα Τσαβούς που βρίσκεται εντός των χωρικών υδάτων. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης προβάλλουν φωτογραφίες των έργων του Ναυτικού πάνω στο νησί και υποστηρίζουν πως όλα γίνονται ως αντίποινα κάποιων στρατιωτικών έργων που ξεκίνησαν στην Καλόλιμνο από τις 21 Ιανουαρίου.
Εν τω μεταξύ, άρθρο για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο με τίτλο «Κυνήγι για το θησαυρό της Μεσογείου» δημοσίευσε το γερμανικό περιοδικό «Spiegel», αναλύοντας τα γεωστρατηγικά δεδομένα και τη διένεξη ανάμεσα στην Τουρκία και την Κύπρο. Οπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, στη Μεσόγειο υπάρχουν τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου και πολλοί θέλουν να εξορύξουν την πρώτη ύλη. Τώρα κλιμακώνεται η διένεξη ανάμεσα στο Ισραήλ και τον Λίβανο, αλλά κι ανάμεσα στην Τουρκία και την Κύπρο», σημειώνει το «Der Spiegel», λέγοντας ότι νότια του κυπριακού λιμανιού της Λάρνακας βρίσκεται ένας «θησαυρός» αερίου.
Ο Μπάιντεν μετέτρεψε σε ισόβια την ποινή 37 ανθρώπων από τους 40 που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο
Ο Άσαντ απειλεί την Τουρκία στο Αφρίν!
Για την Αγκυρα, τα πράγματα ίσως να ηρέμησαν στο «δυτικό μέτωπο», σε αυτό της Συρίας όμως οι εξελίξεις κάθε μέρα γίνονται χειρότερες. Εχουν περάσει 31 ημέρες από την τουρκική εισβολή με το όνομα «Κλάδος ελαίας» που έχει στόχο την κατάληψη του Αφρίν -που ελέγχεται από την κουρδική πολιτοφυλακή-, αλλά η προέλαση αργεί.
Σαν βόμβα έσκασε η είδηση στην Αγκυρα πως οι στρατιωτικές δυνάμεις που στηρίζονται από το καθεστώς του Ασαντ σε λίγες ώρες θα μπουν στο Αφρίν για να στηρίξουν τους Κούρδους απέναντι στις τουρκικές επιθέσεις. Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο Sana, «οι λαϊκές δυνάμεις θα φτάσουν στο Αφρίν εντός των επόμενων ωρών για να στηρίξουν τους κατοίκους απέναντι στην επίθεση του τουρκικού καθεστώτος».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου προειδοποίησε τη Δαμασκό ότι οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις θα αντιπαρατεθούν με συριακές κυβερνητικές δυνάμεις που θα μπουν στην επαρχία Αφρίν για να προστατεύσουν τους Κούρδους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG). «Αν το καθεστώς έρχεται για να υπερασπιστεί τις YPG, τότε κανένας και τίποτα δεν θα σταματήσει τους Τούρκους στρατιώτες», είπε.
Γέφυρες με Γερμανία
Προσπάθεια να κλείσει ένα σημαντικό «μέτωπο» -αυτό με τη Γερμανία- καταβάλλει πάντως η Αγκυρα.
Στην επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, η Ανγκελα Μέρκελ είχε ζητήσει την αποφυλάκιση του δημοσιογράφου της «Die Welt», Ντενίζ Γιουτζέλ. Μια μέρα μετά οι τουρκικές αρχές απελευθέρωσαν τον Γιουτζέλ μέτα απο 12 μήνες κράτησής του και ο ίδιος ταξίδεψε άμεσα στη Γερμανία.
Σε σχέση με τις ΗΠΑ, κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον στην Αγκυρα δεν υπήρξαν ξεκάθαρα αποτελέσματα βελτίωσης της αμερικανοτουρκικής επικοινωνίας. Ομως, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως οι δύο χώρες αποφάσισαν να δημιουργήσουν κοινούς μηχανισμούς αξιολόγησης των θεμάτων και των καταστάσεων προκειμένου να ξεπεραστεί το τέλμα στις σχέσεις τους.
Μανώλης Κωστίδης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]