Σε μια αποφασιστική στιγμή για το Σκοπιανό, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκεόργκι Ιβανόφ πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, προκειμένου να αποκομίσει υπόσχεση για συμπαράσταση στις επιδιώξεις της χώρας του. Βασική επιδίωξη της ΠΓΔΜ είναι η προώθηση της ένταξής της στο ΝΑΤΟ, που εξηγεί και τη σπουδή της σκοπιανής ηγεσίας για την επίλυση του ζητήματος με το όνομα.
Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ τονίζει άλλωστε σε κάθε ευκαιρία πως πλησιάζει η ώρα να λυθεί το θέμα του ονόματος –λόγω της επικείμενης συνόδου του ΝΑΤΟ. Χθες, δήλωσε αισιόδοξος για μια ακόμη φορά ότι το θέμα «θα έχει λυθεί μέχρι τον Ιούλιο», ώστε να προχωρήσουν οι διεργασίες για την ένταξη της χώρας στη Συμμαχία.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ο Ζάεφ δήλωσε σχεδόν βέβαιος, μιλώντας στο αυστριακό ραδιοφωνικό σταθμό ORF, ότι οι δύο χώρες θα έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία τις διαπραγματεύσεις για το όνομα μέχρι τη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο. «Εχουμε ανοιχτή πρόσκληση από το ΝΑΤΟ προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξής μας το συντομότερο δυνατό, αφού πρώτα διευθετηθεί με την Ελλάδα το πρόβλημα», πρόσθεσε.
Το πρακτορείο Reuters μιλάει για «πυρετό διαβουλεύσεων ανάμεσα στις δύο χώρες» (Ελλάδα και Σκόπια) τους τελευταίους μήνες, με τη μεσολάβηση του ειδικού επιτετραμμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. Επίσης τονίζει ότι η ΠΓΔΜ εμφανίστηκε έτοιμη να δεχτεί γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομα της χώρας. Το ίδιο ανέφερε την περασμένη εβδομάδα το σκοπιανό πρακτορείο «ΜΙΑ», σύμφωνα με το οποίο ο Ζάεφ έχει δηλώσει ότι για τα Σκόπια αποτελεί αποδεκτή πρόταση να είναι ο προσδιορισμός της συνταγματικής ονομασίας γεωγραφικός και όχι χρονικός.
Πριγκίπισσα Αικατερίνη: Δίνει μάχη με τον καρκίνο - Το σοβαρό χειρουργείο
Ενώ η ΠΓΔΜ προσδοκά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, η Ρωσία επιχειρηματολογεί επί του αντιθέτου. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, θεωρεί «λάθος» τόσο την ένταξη της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία όσο και των άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Εν όψει της επίσκεψής του στη Σερβία, ο Λαβρόφ εξέφρασε την αντίθεσή του στη διεύρυνση της Συμμαχίας και τόνισε πως η Ρωσία επιδίωκε να αποφύγει την αντιπαράθεση στα Βαλκάνια αλλά «η συμπεριφορά της Δύσης είναι τέτοια που εντείνει την κατάσταση».
Το «όνειρο» του Ράμα
Επιτείνοντας τις αντιπαραθέσεις στην εύφλεκτη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα επανήλθε χθες στα «όνειρα» της Μεγάλης Αλβανίας. Αυτή τη φορά δεν μίλησε για άλλα εδάφη, αλλά μόνο για το Κοσσυφοπέδιο. Οπως είπε, η Αλβανία και το Κόσοβο «θα πρέπει να έχουν κοινό πρόεδρο, ως σύμβολο της εθνικής τους ενότητας και κοινής πολιτικής στην εθνική ασφάλεια». Μιλώντας στην πανηγυρική συνεδρίαση της αποκαλούμενης Βουλής του Κοσόβου για τα 10 χρόνια από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της σερβικής επαρχίας, ο Αλβανός πρωθυπουργός τόνισε ότι «αν και η Αλβανία και το Κόσοβο είναι ξεχωριστές διοικητικές οντότητες, αποτελούν μέρος της ίδιας ιστορικής αφήγησης. Θα έχουν κοινή εξωτερική πολιτική και όχι μόνο διπλωματικές αποστολές».
Αφού μίλησε για τα όνειρα που μπορούν να πραγματοποιηθούν, ο Ράμα ανέφερε ότι τα Τίρανα και η Πρίστινα «εργάζονται για τη δημιουργία ενιαίας τελωνειακής, εμπορικής και οικονομικής ένωσης». Ο Ράμα στο παρελθόν έχει δηλώσει πως, εφόσον η περιοχή της Δυτικής Βαλκανικής δεν ενταχθεί στην Ε.Ε., τότε η ένωση της Αλβανίας με το Κόσοβο θα είναι η εναλλακτική λύση για να ζήσουν μαζί οι Αλβανοί. Την ώρα που ο Ράμα ξεδίπλωνε τα… όνειρά του στην Πρίστινα, από τη Μόσχα ο Λαβρόφ επαναλάμβανε ότι για τη χώρα του ισχύει «το ψήφισμα 1244 που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας το 1999, που αναγνωρίζει το αυτόνομο έδαφος του Κοσόβου ως τμήμα της Σερβίας».
Αλίκη Κοτζιά
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]