Γράφει ο Πέτρος Κασφίκης
Στο νέο τεύχος του ET Magazine στο EleftherosTypos.gr φοράμε τα… χειμερινά μας και εξετάζουμε το διπλωματικό παρασκήνιο στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η συμμετοχή της Πιονγιάνγκ στους αγώνες που φιλοξενούνται στη Νότια Κορέα βασίστηκε σε υψηλή διπλωματική εκπροσώπηση και μια σειρά συμβολικών κινήσεων που προσπάθησαν να εκπέμψουν το μήνυμα της αβρότητας και της ενότητας ανάμεσα στα δύο αντίπαλα κράτη της κορεατικής χερσονήσου.
Οι αγώνες διεξήχθησαν στην σκιά των αλλεπάλληλων πυρηνικών δοκιμών που πραγματοποιεί το κομμουνιστικό καθεστώς, με τους παρατηρητές, όμως, να σημειώνουν πως η προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου στο πλαίσιο της ολυμπιακής εκεχειρίας καλλιεργεί ελπίδες για μια ειρηνική έκβαση στο γεωπολιτικό θρίλερ της άπω ανατολής.
Δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν φαίνονται ιδιαίτερα εντυπωσιασμένες από αυτή την επίθεση γοητείας, καθώς ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μαικ Πενς ξεκαθάρισε πως «βρισκόμαστε εδώ (ΗΠΑ) για να στηρίξουμε τους αθλητές μας, αλλά επίσης για να σταθούμε δίπλα στους συμμάχους μας και να υπενθυμίσουμε στον κόσμο ότι η Βόρεια Κορέα είναι το πιο τυραννικό και καταπιεστικό καθεστώς του πλανήτη».
Αυτό που μένει ακόμα να φανεί είναι αν πρόκειται απλώς για ένα διπλωματικό πυροτέχνημα του Κιμ Γιονγκ Ουν που θα σβήσει όταν τα φώτα της δημοσιότητας θα χαθούν ή αν η πρόσκληση που απηύθυνε στον νοτιοκορεάτη πρόεδρο για να επισκεφτεί την Πιονγιάνγκ εκφράζει μια ειλικρινή πολιτική βούληση για να δοθεί συνέχεια στο διπλωματικό μομέντουμ που χτίστηκε στις χιονισμένες πλαγιές της Πιονγκτσάνγκ.
Ολυμπιακή Διπλωματία
Μέχρι και την ώρα που το αεροπλάνο της βορειοκορεατικής αποστολής απογειωνόταν για να επιστρέψει στον Βορρά, τίποτα ουσιαστικό δεν είχε αλλάξει, καθώς η Βόρεια Κορέα εξακολουθεί να θέλει πυρηνικά, ενώ η Σεούλ και η Ουάσινγκτον είναι αποφασισμένες να αποτρέψουν με κάθε κόστος μια τέτοια εξέλιξη.
Και, όμως, το καλό κλίμα που δημιούργησε η ιστορική τρίμερη επίσκεψη (ήταν η πρώτη φορά που ένα μέλος της δυναστείας των Κιμ επισκέφτηκε την Νότια Κορέα) έχει αφήσει πίσω του μια επικοινωνιακή ευφορία, η οποία δημιουργεί το ερώτημα για το αν θα καταφέρει να έχει έναν θετικό αντίκτυπο στην πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Η αλήθεια πάντως είναι ότι οι πολιτικές τιμές που αποδόθηκαν στην Βόρεια Κορέα ήταν σημαντικές. Για παράδειγμα, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας συναντήθηκε συνολικά τέσσερις φορές με την Κιμ Γιο Γιονγκ, αδελφή του Βορειοκορεάτη ηγέτη, παρακολουθώντας μάλιστα μαζί της και μια συναυλία, ενώ ο προσωπάρχης της κυβέρνησης παραχώρησε ένα αποχαιρετιστήριο δείπνο προς τιμήν της βορειοκορεατικής αποστολής στην Σεούλ.
Η συναυλία ήταν ένα μείγμα μουσικών ερμηνειών από τον Βορρά και ποπ τραγουδιών από το Νότο, ενώ ο Κιμ Γιονγκ Ναμ (επικεφαλής της βορειοκορεατικής αντιπροσωπείας) απευθύνθηκε εμφανώς συγκινημένος προς τον νοτιοκορεάτη πρόεδρο λέγοντας του «επιστρέφω πίσω με την ελπίδα ότι θα ξανασυναντηθούμε έχοντας ανοίξει την ευκαιρία για συχνές ανταλλαγές επισκέψεων και απόψεων».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας απάντησε πως «η συνάντηση μας ήταν πολύτιμη. Ας συνεργαστούν οι δύο Κορέες για να κρατήσουν την φλόγα αυτής της συνάντησης αναμμένη».
Αρραγές το Μέτωπο ΗΠΑ και Νότιας Κορέας
Η πολιτική του νέου σοσιαλδημοκράτη πρόεδρου της Νότιας Κορέας Μουν-Τζέι Ιν έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτή του προκατόχου του, καθώς ο Μουν έχει δείξει πως επιθυμεί να προκρίνει την διπλωματία έναντι της λεγόμενης σκληρής γραμμής και για αυτό ακριβώς τον λόγο έχει προσπαθήσει να αναθερμάνει τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες μέσα από το άνοιγμα νέων διπλωματικών διαύλων επικοινωνίας.
Η συγκεκριμένη στάση του Μουν και το ζεστό καλωσόρισμα που επιφύλαξε στην αποστολή της Βόρειας Κορέας προκάλεσε δυσαρέσκεια στην αμερικανική πλευρά αλλά και αμηχανία στους εταίρους της περιοχής όπως η Ιαπωνία, οι οποίοι επιθυμούν να συνεχίσουν αμείωτα την ασφυχτική πίεση των κυρώσεων προς το καθεστώς.
Παρόλα αυτά το κοινό μέτωπο Αμερικής και Νότιας Κορέας συνεχίζει να παραμένει αρραγές, καθώς τόσο η Σεούλ όσο και η Ουάσινγκτον διαμηνύουν ότι κινούνται πάνω στην ίδια πολιτική γραμμή.
Ειδικότερα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς περιέγραψε μια υβριδική στρατηγική για την πυρηνική αναχαίτιση της Βόρειας Κορέας, η οποία στηρίζεται στην «μέγιστη πίεση και τον ταυτόχρονο διάλογο». Όπως εξήγησε, η πίεση θα συνεχιστεί και δεν θα υπάρξουν υποχωρήσεις μέχρι το καθεστώς να προβεί σε απτά βήματα προς την κατεύθυνση της αποπυρηνικοποίησης.
«Η εκστρατεία της μέγιστης πίεσης θα συνεχιστεί και θα ενταθεί. Αλλά αν θέλουν να μιλήσουμε, θα μιλήσουμε», ξεκαθάρισε ο Πενς. Από την πλευρά του, το νοτιοκορεατικό υπουργείο ενοποίησης επαναβεβαίωσε ότι οι αγώνες δεν σηματοδοτούν κάποια αλλαγή πολιτικής, διευκρινίζοντας πως όλες οι κινήσεις γίνονται κατόπιν συνεννόησης με την Ουάσινγκτον
Αντιδράσεις και Σκεπτικισμός
Παρά την θετική κάλυψη της επίσκεψης από την πλειοψηφία του νοτιοκορεατικού τύπου που απέφυγε τις αναφορές στις φρικαλεότητες και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του βορείου καθεστώτος, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της Νότιας Κορέας εξακολουθεί να παραμένει σκεπτική για το διπλωματικό άνοιγμα που επιχειρεί ο πρόεδρος Μουν.
Μάλιστα δεν έλειψαν και οι αντιδράσεις, καθώς έλαβαν χώρα πορείες διαμαρτυρίας στις οποίες σημειώθηκαν και εντάσεις, με τους διαδηλωτές να καίνε σημαίες της Βόρειας Κορέας και του Κιμ Γιονγκ Ουν.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]