Λίγοι είναι αυτοί στη Μεγαλόνησο που τολμούν να κάνουν πρόβλεψη για το εκλογικό αποτέλεσμα.
Αν και όλες οι προβλέψεις βάσει μετρήσεων του τελευταίου διαστήματος μιλούσαν για την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη, οι δημοσκόποι είναι πολύ επιφυλακτικοί για τοn δεύτερο γύρο, καθώς η διαφορά ανάμεσα στους δύο υποψηφίους είναι μικρή. Για πολλούς αναλυτές, οι σημερινές εκλογές έχουν χαρακτήρα «ντέρμπι», ιδίως μετά την πρόθεση του ΔΗΚΟ, του κόμματος του Νικόλα Παπαδόπουλου, να μη στηρίξει στον δεύτερο γύρο κανέναν από τους δύο υποψηφίους – ούτε τον Νίκο Αναστασιάδη ούτε τον Σταύρο Μαλά. Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι πού θα διοχετευθεί το 25,74% του ΔΗΚΟ και των μικρότερων κεντρώων δυνάμεων που στήριξαν τον Παπαδόπουλο.
Ο 71χρονος Νίκος Αναστασιάδης του «Δημοκρατικού Συναγερμού» (ΔΗΣΥ) και ο 50χρονος Σταύρος Μαλάς που στηρίζεται από το κομμουνιστικό ΑΚΕΛ ήταν προσεκτικοί στις θέσεις τους κατά το δεύτερο τηλεοπτικό debate, καθώς η μεταξύ τους διαφορά είναι πολύ μικρή. Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ξεκινά στον δεύτερο γύρο με ποσοστό από τον πρώτο γύρο 35,5% και ο Σταύρος Μαλάς με 30,3%.
ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ο αποκλεισμός του Νικόλα Παπαδόπουλου, ο οποίος ήταν αντίθετος στις συνομιλίες με την Τουρκία, σημαίνει πως οι Κύπριοι στηρίζουν τους υποψηφίους που αναζητούν ρεαλιστική λύση του Κυπριακού.
• Στην πρόσφατη τηλεμαχία, ο Νίκος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε πως «είχαμε συμφωνήσει πως το κεντρικό κράτος δεν θα παρεμβαίνει στις υποθέσεις της ομόσπονδης πολιτείας. Την ίδια ώρα, θα πρέπει να υπάρχει μηχανισμός επίλυσης διαφορών για να μην υπάρχουν αδιέξοδα.
Για τους εποίκους έχουμε συμφωνήσει το τέσσερα προς ένα, αλλά μελλοντικά για να μπορεί Τούρκος υπήκοος να πάρει υπηκοότητα θα πρέπει να προηγηθούν τέσσερις Ελληνες».
Για την εκ περιτροπής προεδρία Ο Αναστασιάδης τόνισε πως «Πρόεδρος – Αντιπρόεδρος θα καταθέτουν κοινό ψηφοδέλτιο, με συγκεκριμένους όρους, αλλά, αν δεν υπάρξει αποχώρηση στρατευμάτων, κατάργηση εγγυήσεων, δεν υφίστανται οι προτάσεις αυτές».
• Ο Σταύρος Μαλάς τον κατηγόρησε πως «στο Κραν Μοντανά τους δώσατε συνεξουσίες, ώστε αν δεν συμφωνούν με τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου να έχουν δικαίωμα βέτο». Ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ ανέφερε πως δεν θα δεχθεί λύση «με επεμβατικά, εγγυητικά δικαιώματα, χωρίς επιστροφή της Μόρφου».
Ο Μαλάς υποστήριξε πως «δεν αποδέχεται την εκ περιτροπής προεδρία, αλλά «αν βελτιώνει τη Ζυρίχη, μπορεί να συζητηθεί, δηλαδή ότι καταργούμε τα βέτο Προέδρου-Αντιπροέδρου».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
• Ο Νίκος Αναστασιάδης υποστηρίζει πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί έχουν βελτιώσει τη θέση της κυπριακής οικονομίας. Ο Πρόεδρος της Κύπρου δίνει ως παράδειγμα τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση των τουριστικών αυξήσεων, την πώληση καινούργιων οχημάτων και την αύξηση των πωλήσεων ακινήτων, συγκρίνοντάς τα παράλληλα με τα αντίστοιχα επί της διακυβέρνησης Χριστόφια, όπου η κυπριακή οικονομία έφτασε στο σημείο της κατάρρευσης. «Αν δεν συνεχίσουμε με τον ίδιο συνετό τρόπο και εκτραπούμε, τότε θα αρχίσουμε να βιώνουμε όσα βιώσαμε το 2012», υπογράμμισε.
• Ο Σταύρος Μαλάς υποστηρίζει πως επί δικής του Προεδρίας κανένας δανειολήπτης που έχει ως εξασφάλιση την πρώτη κατοικία δεν θα βρεθεί στο δρόμο. Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΑΚΕΛ με κάθε ευκαιρία τονίζει την ανάγκη της αύξησης του κατώτατου μισθού, επιτιθέμενος στον Αναστασιάδη, που είπε ότι «εν μέσω κρίσης, αν επιχειρούσα να προχωρήσω σε αύξηση του κατώτατου μισθού, οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα απέλυαν προσωπικό».
AOZ – Εκμετάλλευση πόρων
Τον περασμένο Οκτώβριο η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε στην κατάθεση συντεταγμένων στον ΟΗΕ για καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και για τη βόρεια περιοχή, ζητώντας ουσιαστικά από την Τουρκία να αρχίσουν συζητήσεις επί του θέματος.
• Ο Πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης απορρίπτει τις επικρίσεις Μαλά ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε στους σχεδιασμούς της για τα ενεργειακά και στην κατασκευή του τερματικού σταθμού. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση κινείται με συγκροτημένο σχεδιασμό, έχει χρηματοδοτηθεί επί τούτου από την Ε.Ε. με € 100 εκατ. για υποδομές και ότι τρεις εταιρίες κολοσσοί διενεργούν διερευνητικές εργασίες στην κυπριακή ΑΟΖ.
• Ο Σ. Μαλάς υποστηρίζει πως η κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν έχει κάνει τις απαραίτητες συνεργασίες με άλλα κράτη για την εκμετάλλευση και τη μεταφορά των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που ενδέχεται να βρεθεί εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Αιφνιδιασμός του Ακιντζί στο Κυπριακό
Παραμονές του δεύτερου γύρου των κυπριακών εκλογών προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία και να ξεκινήσει τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό σε άλλη βάση. Ενα απρόσμενο γεγονός συνέβη, καθώς την Πέμπτη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί (φωτό), απέσυρε το χάρτη για το εδαφικό που είχε καταθέσει κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά.
Ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζού, δήλωσε πως μετά το Κραν Μοντάνα, «η ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσε ότι απέσυρε όλες τις προτάσεις της και στη συνέχεια ο Ακιντζί δήλωσε στα Ηνωμένα Εθνη ότι αποσύρεται ο χάρτης που είχε καταθέσει ο ίδιος και ζήτησε να του επιστραφεί». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο χάρτης επιστράφηκε στον Ακιντζί τον Δεκέμβριο, παρουσία της διαπραγματευτικής του ομάδας, και ως εκ τούτου, πρόσθεσε, «δεν υπάρχει πρόταση στο τραπέζι για το εδαφικό». Επίσης, είπε ότι οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν για έξι θέματα και πρόσθεσε ότι τίποτα δεν είναι συμφωνημένο έως ότου συμφωνηθούν όλα.
Η κυπριακή κυβέρνηση αντέδρασε, με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος ανέφερε ότι «ας αναρωτηθεί ο καθένας τι επιχειρεί να πράξει ο Ακιντζί με αυτή του την ενέργεια».
MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]