Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του ο πρώην διευθυντής της υπηρεσίας Τζέιμς Κόμεϊ αντέδρασε με ανάρτησή του στο Twitter, μεταδίδει το CNN.
«Ο ειδικός πράκτορας Άντριου Μακέιμπ στάθηκε στο ύψος του, τους τελευταίους οκτώ μήνες, όταν άνθρωποι μικροί προσπάθησαν να αποδομήσουν έναν οργανισμό από τον οποίο εξαρτώμαστε όλοι μας. Ο ίδιος υπηρέτησε υποδειγματικά για δύο δεκαετίες. Εύχομαι στον Άντι να είναι καλά. Παράλληλα, εύχομαι καλή δύναμη σε όλους τους άλλους στο FBI. Η Αμερική σας χρειάζεται» έγραψε χαρακτηριστικά.
Ο Μακέιμπ βρέθηκε στο επίκεντρο άσκησης κριτικής του προέδρου Τραμπ σχετικά με την έρευνα που διεξάγει το FBI για το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, όπως επίσης και για τους χειρισμούς της υπηρεσίας, στην έρευνα για την διαχείριση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Χίλαρι Κλίντον από ιδιωτικό διαμετακομιστή την περίοδο που υπηρετούσε στο αμερικανικό ΥΠΕΞ.
Στην ίδια θέση βρίσκονταν ο Κόμεϊ, πριν από την αιφνιδιαστική αποπομπή του από τον πρόεδρο Τραμπ τον περασμένο Μάιο. Η κυβέρνηση Τραμπ απέδωσε την απόλυση του Κόμεϊ στους χειρισμούς που έκανε στην έρευνα για την υπόθεση της Κλίντον, ενώ πρόσφατα ο Αμερικανός πρόεδρος παραδέχτηκε ότι σκεφτόταν «αυτό το πράγμα με την Ρωσία» όταν λάμβανε τις αποφάσεις του τον περασμένο Μάιο.
Η αποπομπή του Κόμεϊ οδήγησε στον διορισμό του Ρόμπερτ Μιούλερ για την διεξαγωγή της έρευνας για την Ρωσία, από το FBI. Ο διορισμός του έγινε από τον Αμερικανό υφυπουργό Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν, καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς έχει αυτοεξαιρεθεί μετά την δημοσιοποίηση πληροφοριών για προεκλογικές επαφές του, με Ρώσους αξιωματούχους.
Ο Μιούλερ έχει και εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία κατηγοριών, υπό την σύμφωνη γνώμη ενός ειδικού σώματος ενόρκων (grand jury). Ο ειδικός ανακριτής διερευνά το ενδεχόμενο συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας. Με αφορμή την αποπομπή του Κόμεϊ, διερευνά επίσης, το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ ή άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του Λευκού Οίκου.
Παράλληλα με την έρευνα του FBI, σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, βρίσκονται σε εξέλιξη τρεις έρευνες στο Κογκρέσο προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπήρξε ρωσική εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές του 2016. Οι έρευνες αυτές διεξάγονται από την Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, την Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας, αλλά και την Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας. Οι έρευνες στοχεύουν στην ενημέρωση της αμερικανικής κοινής γνώμης.