Όπως επισημαίνεται εκεί ζουν 7.000 άνθρωποι από αρκετές διαφορετικές χώρες όταν ο χώρος αυτός είναι σχεδιασμένος για να φιλοξενεί 2.000 ανθρώπους.
Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει την αύξηση των ροών από το Σεπτέμβριο και μετά καθώς τον συγκεκριμένο μήνα έφτασαν 2.400 πρόσφυγες και μετανάστες, τον Οκτώβριο 2.300 και το Νοέμβριο 2.000 με το 60% αυτών να είναι γυναίκες και παιδιά.
«Η κατάσταση στη Λέσβο και ειδικά στη Μόρια είναι η χειρότερη από την κρίση του 2015» δηλώνει ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Oxfam. «Άνθρωποι ζουν σε σκηνές με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ενώ υπάρχουν μεγάλη ανησυχία για τις συνθήκες υγιεινής» προσθέτει.
Γιατί ο Τραμπ θέλει να αγοράσει τη Γροιλανδία - Ποιος την ελέγχει και πόσο θα στοίχιζε
Όπως σημειώνει ο δημοσιογράφος του Telegraph περίπου 3.000 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους έγκυες, νεογέννητα και μικρά παιδιά κοιμούνται σε σκηνές, με τον κίνδυνο να μείνουν εκεί όλο το χειμώνα να είναι ορατός.
Ο χώρος τώρα θυμίζει μια μεγάλη πόλη μόνο που οι «δρόμοι» της είναι γεμάτοι με άδεια δοχεία φαγητού, χρησιμοποιημένες παιδικές πάνες, πλαστικά μπουκάλια και κόκαλα από κοτόπουλα.
Πολλές γυναίκες, μάλιστα, ζητούν πάνες για ενήλικες καθώς φοβούνται να πάνε στην τουαλέτα το βράδυ. «Έχω βρεθεί σε κέντρα στη Μέση Ανατολή και την Ασία και δεν το έχω ξαναδεί αυτό. Είμαστε στην Ευρώπη και αυτό είναι απαράδεκτο» δηλώνει ο εκπρόσωπος της Oxfam.
«Το νησί έχει γίνει ένα τεράστιο κέντρο κράτησης. Ένας ασθενής πρόσφατα μου είπε ότι “η Μόρια είναι μια μικρή φυλακή, το νησί είναι μια μεγάλη φυλακή”. Η κατάσταση επιδεινώνεται ταχύτατα» δηλώνει η Άρια Δανίκα, συντονίστρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.
Αν και η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι ελπίζει να μεταφέρει 5.000 μετανάστες στην ηπειρωτική Ελλάδα ο δήμαρχος Λέσβου εμφανίζεται δύσπιστος. «Δεν πιστεύω ότι αυτό θα γίνει σύντομα» δηλώνει ο Σπύρος Γαληνός που παρομοιάζει, όπως γράφει ο Telegraph, την Μόρια με το Γκουαντάναμο.