Η νέα τρομοκρατική επίθεση -η πιο αιματηρή μέχρι τώρα- προκαλεί την κυβέρνηση του Αλ-Σίσι, που, παρά το ανθρωποκυνηγητό και τα μέτρα, δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει τις ομάδες των τζιχαντιστών οι οποίες δρουν στην περιοχή υπό την καθοδήγηση του Ισλαμικού Κράτους.
Το τέμενος Αλ-Ράουντα στο χωριό Μπιρ αλ Αμπίντ του Βόρειου Σινά ήταν γεμάτο από πιστούς για την προσευχή της Παρασκευής, όταν έφθασαν οι τρομοκράτες με τέσσερα οχήματα. Οπως δήλωναν αστυνομικές πηγές, οι ένοπλοι τζιχαντιστές πυροδότησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί κοντά στο χώρο λατρείας των μουσουλμάνων, ενώ γάζωναν με τα όπλα τους πιστούς που έβγαιναν από το τέμενος. Συνέχισαν να πυροβολούν ακόμη και τα ασθενοφόρα που έφθασαν μετά από λίγο για να παραλάβουν τραυματίες. Οι Αρχές θεωρούν ότι στο στόχαστρο των τρομοκρατών είχαν τεθεί μέλη και υποστηρικτές των δυνάμεων ασφαλείας που βρίσκονταν μέσα στο τέμενος για την προσευχή.
Συμβούλιο Ασφαλείας
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντούλ Φάταχ αλ-Σίσι, που θεωρεί την περιοχή του Σινά «φωλιά τρομοκρατών», συγκάλεσε εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας για να αντιμετωπίσει την κατάσταση που τείνει να λάβει διαστάσεις εμφυλίου. Παράλληλα, κήρυξε στη χώρα τριήμερο πένθος για τους εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες της βάναυσης επίθεσης.
Οι μαχητές του ISIS και των τζιχαντιστικών σουνιτικών οργανώσεων που συμμετέχουν στη δράση του έχουν κηρύξει τον πόλεμο εναντίον των αρχών ασφαλείας στο Σινά, πραγματοποιώντας επιθέσεις σε τεμένη αλλά και χριστιανικές εκκλησίες κοπτών. Η τρομοκρατία στην Αίγυπτο έλαβε πιο βάρβαρη και πιο συστηματική μορφή μετά την καθαίρεση του Ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, το 2013. Από τότε, οι επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών μονάδων, αστυνομικών, αλλά και ντόπιων φυλών που στηρίζουν τις Αρχές είναι πολύ συχνές.
Κίνητρα σε βεδουίνους
Για να αντιμετωπίσει την αύξηση της τρομοκρατίας, η κυβέρνηση της Αιγύπτου έχει δώσει κίνητρα στις ντόπιες φυλές των βεδουίνων να βοηθούν τις αρχές ασφαλείας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν «στρατόπεδα» στην περιοχή, καθώς υπάρχουν και πολλοί κάτοικοι που έχουν ταχθεί με το πλευρό των μαχητών του τζιχάντ και κυρίως με την οργάνωση Sinai Province («Επαρχία του Σινά») που είναι η πιο ενεργή.
Στην ετήσια έκθεση Global Terrorism Index, όπου καταγράφονται οι πιο ευάλωτες χώρες για επιθέσεις και οι τόποι εκπαίδευσης τρομοκρατών, η Αίγυπτος αναφερόταν μέσα στις 10 πιο επικίνδυνες χώρες για εκδήλωση βομβιστικών επιθέσεων από εξτρεμιστές – πιο επικίνδυνη και από τη Λιβύη, την Ουκρανία και την Τουρκία. Τον Ιούλιο σκοτώθηκαν 23 στρατιώτες από βομβιστική επίθεση σε φυλάκιο ελέγχου, ενώ την Κυριακή των Βαΐων, σε άλλη τρομοκρατική επίθεση, έχασαν τη ζωή τους 29 χριστιανοί κόπτες σε εκκλησία του Νοτίου Σινά.
ΟΙ ΤΡΟΜΟ-ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΙΝΑ
Sinai Province: Συνεργάζεται άμεσα με το Ισλαμικό Κράτος (ISIS). Ευθύνεται για πολλές επιθέσεις των δύο τελευταίων ετών, μεταξύ άλλων και της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους. Επιτίθεται κυρίως εναντίων ανδρών των σωμάτων ασφαλείας της Αιγύπτου, αλλά τελευταία έχει επεκτείνει τη δράση της. Προβάλλει τη δράση της μέσα από βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα και στρατολογεί μαχητές, όπως έκανε o ISIS.
Jund al-Islam: Υπολογίζεται ότι «γεννήθηκε» το 2013 και συνδέεται με την Αλ Κάιντα της Υεμένης.
Al-Murabitun: Είναι η πιο «φρέσκια». Ανακοίνωσε την ίδρυσή της στον Ιούλιο από τις στάχτες της Αλ Κάιντα στην περιοχή και θέλει να βοηθήσει την εξάπλωση του ISIS στην Αίγυπτο. Ο αρχηγός της Χισάμ Ασμάουι είναι πρώην στρατιωτικός του αιγυπτιακού στρατού.
Ajnad Misr (Στρατιώτες της Αιγύπτου): Εμφανίστηκε το 2014, έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις στο Κάιρο και συνδέεται με την Αλ Κάιντα της Υεμένης.
ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου