Την είδηση μεταδίδουν τα μεγαλύτερα πρακτορεία του κόσμου αλλά και μεγάλες ιστοσελίδες.
«Ένα ηγετικό μέλος της πιο θανατηφόρας τρομοκρατικής οργάνωσης στην Ελλάδα, την «17 Νοέμβρη», ξεκίνησε σήμερα την διήμερη άδειά του από την φυλακή μετά από σχετική απόφαση του Συμβουλίου των Φυλακών. Η απόφαση αυτή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από επικριτές της αριστερής κυβέρνησης» γράφει το Reuters.
«Ο Δημήτρης Κουφοντίνας εκτίει αρκετές ποινές ισόβιας κάθειρξης για τη συμμετοχή του στην μαρξιστική οργάνωση 17 Νοέμβρη, η οποία δρούσε στην Ελλάδα για σχεδόν τρεις δεκαετίες μέχρι που οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν την ηγετική ομάδα το 2002», προσθέτει.
Αναφέρει επίσης ότι στόχοι της “17 Νοέμβρη” ήταν από επιχειρηματίες μέχρι διπλωμάτες. «Το πρώτο θύμα της ήταν ο επικεφαλής του σταθμού πληροφοριών της CIA (σ.σ. ο Ρίτσαρντ Γουέλς) το 1975 και το τελευταίο ο Βρετανός στρατιωτικός ακόλουθος (σ.σ. Στίβεν Σόντερς) το 2000».
Την ίδια ώρα, υπογραμμίζεται ότι είναι η πρώτη άδεια που λαμβάνει ο Κουφοντίνας από την ημέρα που φυλακίστηκε. «Η έξοδος αυτή έρχεται σε μια ευαίσθητη περίοδο για την κυβέρνηση, που τακτικά κατηγορείται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι είναι ελαστική με ζητήματα που έχουν να κάνουν με το έγκλημα και ειδικά για ομάδες που έχουν τις ρίζες τους σε αριστερό ριζοσπαστισμό και την αναρχία» ενώ σχολιάζεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει το ζήτημα. Παράλληλα, παραθέτει τις δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη, υπενθυμίζοντας ότι ο σύζυγός της είχε δολοφονηθεί από την 17 Νοέμβρη.
Με τίτλο «Οι Έλληνες τρομοκρατημένοι καθώς τρομοκράτης παίρνει άδεια από τη φυλακή», η βρετανική εφημερίδα The Times, αναφέρει ότι η 48ωρη άδεια του Κουφοντίνα έχει προκαλέσει εθνική οργή.
«Ένας Έλληνας τρομοκράτης, που έχει καταδικαστεί για τη δολοφονία 12 ανθρώπων -μεταξύ των οποίων και ένας Βρετανός στρατιωτικός ακόλουθος- έλαβε άδεια από τη φυλακή, προκαλώντας εθνική οργή».
«Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, 44 ετών, καταδικάστηκε σε πάνω από 1.300 χρόνια φυλάκιση το 2003 για την ενορχήστρωση 13 πολιτικών δολοφονιών, δεκάδων βομβιστικών επιθέσεων αλλά και ληστείες τραπεζών» γράφουν οι Times, και συμπληρώνουν: «Η δολοφονία του Στίβεν Σόντερς, στρατιωτικού ακολούθου στην Ελλάδα το 2000, σηματοδότησε το τελευταίο χτύπημα της οργάνωσης 17 Νοέμβρη πριν την εξάρθρωσή της, που ήρθε μετά από έρευνα υπό βρετανική ηγεσία και μια αποτυχημένη βομβιστική επίθεση».
Η εφημερίδα φιλοξενεί, παράλληλα, τις δηλώσεις της συνηγόρου του Δημήτρη Κουφοντίνα, Ιωάννας Κούρτοβικ: «Οι φυλακισμένοι έχουν το δικαίωμα να πάρουν άδεια και αυτό ακριβώς έκανε το συμβούλιο των φυλακών και είμαστε ευγνώμονες. Η σοβαρότητα της ποινής δεν έχει σημασία, περισσότερη σημασία έχει η συμπεριφορά του φυλακισμένου την περίοδο που βρίσκεται στη φυλακή».
Περιγράφει, επίσης, τις σκηνές που εκτυλίχθηκαν σήμερα το πρωί έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού. «Τα ελληνικά ΜΜΕ έκοψαν τα προγράμματά τους για να δείξουν τον Κουφοντίνα, που φορούσε τζιν και μια πράσινη μπλούζα, να βγαίνει από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Κορυδαλλού. Συνοδευόταν από τη δικηγόρο του, Ιωάννα Κούρτοβικ, και τον υποδέχτηκαν η σύζυγος και ο γιος του αλλά και μια μικρή ομάδα υποστηρικτών του, που ζητωκραύγαζαν».
«Πολιτικοί όλων των χώρων έχουν καταδικάσει την απελευθέρωση» γράφει το άρθρο, που παραθέτει και την πρώτη αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έκανε λόγο για αδιανόητη ενέργεια.
«Το 2014, ο Χριστόδουλος Ξηρός, ένα άλλο ηγετικό μέλος της 17 Νοέμβρη, δραπέτευσε ενώ βρισκόταν εκτός φυλακών με άδεια» υπογραμμίζει η βρετανική εφημερίδα.
Το Associated Press, αναφέρει ότι η άδεια προκάλεσε πολιτικό ντιμπέιτ για τη νομοθεσία και τις φυλακίσεις στην Ελλάδα.
«Ντυμένος με καθημερινά ρούχα και χαμογελαστός, ο Κουφοντίνας βγήκε από τις φυλακές Κορυδαλλού την Πέμπτη και τον αγκάλιασε μικρή ομάδα φίλων και υποστηρικτών» γράφει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, και συμπληρώνει: «Η 17 Νοέμβρη διέφευγε της σύλληψης για σχεδόν 30 χρόνια μέχρι που ένα μέλος της συνελήφθη μετά από αποτυχημένη έκρηξη το 2002». Επιπλέον, το πρακτορεί κάνει ειδική αναφορά στο γεγονός ότι ανάμεσα στα θύματα της «17 Ν» είναι και Αμερικανοί και Βρετανοί αξιωματούχοι.