Γράφει ο Λυκούργος Χατζάκος
Ενώ, αρχικά η Βαγδάτη έδειχνε να υπαναχωρεί και να αποσύρει ή να συγκρατεί τα στρατεύματά της στην περιοχή, αιφνίδια χθες, τα μεσάνυχτα, οι Ιρακινές δυνάμεις ξεκίνησαν επιχείρηση, με σκοπό την επάνοδό τους στις θέσεις που κατείχαν προ του έτους 2014, οπότε και τράπηκαν σε φυγή από τους μάχιμους του ISIS. Σήμερα και αφού η περιοχή απελευθερώθηκε από τις δυνάμεις των Κούρδων Πεσμέργκα, μετά και το Κουρδικό δημοψήφισμα, ο Πρωθυπουργός του Ιράκ απέστειλε τελεσίγραφο στην Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση, αξιώνοντας την επάνοδο του στρατού. Πληροφορίες οι οποίες δεν έχουν ακόμη διασταυρωθεί αλλά προέρχονται, από αξιόπιστες πηγές, αναφέρουν ότι επικεφαλής των Ιρακινών στρατιωτικών σχηματισμών είναι Ιρανοί αξιωματικοί. Αλλά, ακόμη και αν αυτό δεν αληθεύει, τελικώς, δεν είναι δύσκολη η ανίχνευση αύρας χειρός Τεχεράνης στον χειρισμό του ζητήματος από πλευράς Ιρακινής κυβερνήσεως.
Σημείο το οποίο εγείρει ερωτηματικά είναι το γεγονός ότι οι δυνάμεις Πεσμέργκα, οι οποίες πρόσκεινται στην διοίκηση Μπαρζανί (δηλ. του DPK), εγκατέλειψαν τις θέσεις τους αμαχητί. Στις μάχες που κράτησαν μέχρι την 5η πρωινή ώρα, οι Κουρδικές δυνάμεις έλαβαν τελικώς, εντολή υποχωρήσεως και τούτο διότι η Κουρδική πλευρά δεν επιθυμεί την ένοπλη αντιπαράθεση με τον Ιρακινό στρατό διότι η χώρα θα κινδυνεύει να εμπλακεί σε έναν ακόμη κύκλο εσωτερικών ενόπλων συγκρούσεων. Τούτο είχε ως αποτέλεσμα οι Ιρακινές δυνάμεις να έχουν την στιγμή αυτή εισέλθει σε ολόκληρο το Κιρκούκ.
Άμεση ήταν η Αμερικανική αντίδραση, σε πρώτο χρόνο, με την έκδοση ταξιδιωτικής προειδοποιήσεως και ακολούθησε το Κρεμλίνο με δήλωση στην οποία αναφέρεται ότι η Ρωσία τάσσεται υπέρ της ενότητας του Ιράκ και απαιτεί σεβασμό στα δικαιώματα των Κούρδων.
Αδιανόητο: Ποια υπουργός φοβάται τις... μπανάνες; - Μέτρα στο υπουργείο για να μην τις βλέπει
Στην Άγκυρα, ο Πρόεδρος Ερντογάν συνεκάλεσε έκτακτη σύσκεψη, η οποία ολοκληρώθηκε προ ολίγης ώρας. Στην ανακοίνωση, στην οποία προέβη ο εκπρόσωπος της Τουρκικής κυβερνήσεως, διατυπώνονται απειλητικά μηνύματα και συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η Τουρκία θα εισβάλει προκειμένου να παραδώσει όλα τα τελωνεία και τα σημεία μεθοριακού ελέγχου στις Ιρακινές Αρχές.
Από πλευράς Τεχεράνης, προς το παρόν τηρείται σιγή (ενοχής;).
Δεν χωρά αμφιβολία ότι, η ανάμειξη –έμμεση ή άμεση, ένοπλος ή πολιτική-, των γειτονικών χωρών, είναι άκρως επικίνδυνη καθώς η περιοχή αποτελεί μήλον της έριδος και κατά περιόδους έχει μεταβληθεί σε πεδίο σφοδρών συγκρούσεων, ο απόηχος των οποίων έγινε αισθητός μέχρι και την Δύση.
Η ανάληψη πρωτοβουλιών από πλευράς Δυτικών δυνάμεων είναι απολύτως ενδεδειγμένη και κρίσιμης σπουδαιότητας. Ούτε οι Κούρδοι -οι οποίοι με απολύτως αποτελεσματικό και ουσιαστικό τρόπο συνέβαλαν στον αντιτρομοκρατικό αγώνα του ελευθέρου κόσμου-, πρέπει να εγκαταλειφθούν, ούτε να αφεθούν οι θεοκράτες της Τεχεράνης και ο απρόβλεπτος, και μεγαλομανής Σουλτάνος της Αγκύρας να εμφανίζεται ως επικυρίαρχος.
Η λύση πρέπει να δοθεί στο πλαίσιο το οποίο υπαγορεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα αυτοπροσδιορισμού των λαών –όπως, συνηγορούν τα πεπραγμένα σε άλλες περιοχές, π.χ., πρώην Γιουγκοσλαβία- και της ειρηνικής συνύπαρξης όλων.
Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθούμε με ενδιαφέρον και αγωνία για κάθε νεώτερη εξέλιξη.