Η Ορτέγα είχε χαρακτηρίσει παράνομες τις εκλογές που έγιναν για Συντακτική Συνέλευση στη Βενεζουέλα στα τέλη Ιουλίου και τον Αύγουστο προ του κινδύνου να συλληφθεί διέφυγε στη γειτονική Κολομβία. «Δεν έχω καμία πολιτική φιλοδοξία αυτή τη στιγμή πέρα από το να αποκατασταθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί και να αποδοθεί δικαιοσύνη στην πατρίδα μου», τόνισε η Ορτέγα, που έχει επαμφοτερίζουσες σχέσεις με την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας (επιμένει π.χ. ότι ορθώς παραμένει στη φυλακή ο αντιπολιτευόμενος ηγέτης Λεοπόλδο Λόπες).
Τόνισε πάντως ότι οι κατηγορίες κατά του Μαδούρο μπορούν να σταθούν βάσει αποδείξεων από «επίσημες αναφορές, νεκροψίες, επιτόπιες έρευνες, γνωματεύσεις εμπειρογνωμόνων για σφαίρες, μαρτυρίες αυτοπτών και άλλα στοιχεία…» (Αξίζει να σημειωθεί πως οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου του ΟΗΕ, επειδή πολλοί στρατιωτικοί και πράκτορές τους κινδυνεύουν να βρεθούν κατηγορούμενοι για εγκλήματα σε διάφορα μέρη του κόσμου).
Τα επιβαρυντικά στοιχεία για τον Μαδούρο αφορούν τις ταραχές της άνοιξης και των αρχών του καλοκαιριού, όταν 125 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (και από τις δύο πλευρές), ενώ ο ΟΗΕ και διεθνείς οργανώσεις αναφέρθηκαν σε ισχυρές ενδείξεις βασανισμών από την αστυνομία.
Η παρέμβαση της Ορτέγα συνέπεσε με τις κρίσιμες εκλογές κυβερνητών στις 23 ομόσπονδες πολιτείες της Βενεζουέλας, όπου ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός Τράπεζα Δημοκρατικής Ενωσης (MUD) αναμένει σημαντικά κέρδη, εν όψει και των προεδρικών εκλογών του 2018. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμενόταν να γνωστοποιηθούν σήμερα λόγω της διαφοράς ώρας, ενώ η αντιπολίτευση φιλοδοξεί να αυξήσει σε 11-18 τις μόλις 3 πολιτείες που ελέγχει.
Ισπανία: Τραγωδία σε οίκο ευγηρίας - Τουλάχιστον 10 νεκροί από πυρκαγιά
Το καθεστώς του Καράκας έβαλε πολλά νομικά και πρακτικά εμπόδια στους αντιπολιτευόμενους υποψηφίους (π.χ. διέταξε τη μετεγκατάσταση 200 εκλογικών κέντρων σε πιο «φιλικές» πολιτείες) ενώ ο Μαδούρο ξεκαθάρισε ότι κανένας κυβερνήτης δεν θα ορκιστεί αν δεν δηλώσει πίστη στη Συντακτική Εθνοσυνέλευση, την εκλογή της οποίας είχαν μποϊκοτάρει οι αντίπαλοί του: «Αν δεν ορκιστείτε νομιμοφροσύνη στο νέο σώμα δεν αναλαμβάνετε καθήκοντα, τελεία και παύλα. Οποιου δεν του αρέσει, τα παράπονά του στην Ουάσιγκτον!», δήλωσε προκλητικά ο Μαδούρο την τελευταία εβδομάδα.
Ο αντίπαλός του στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, Ενρίκε Καπρίλες, κάλεσε τους πολίτες να μην απέχουν (όπως ζητά η νεολαιίστικη αντιπολιτευόμενη πλατφόρμα Resistencia), αλλά «να ψηφίσουν μαζικά για να απελευθερώσουν τη χώρα από τη δικτατορία του Μαδούρο».
Παρά την ύφεση της βίας στη Βενεζουέλα λόγω κόπωσης του πληθυσμού, η πόλωση παραμένει, ενώ καρκινοβατεί και η πρόσφατη μεσολαβητική πρωτοβουλία της Δομινικανής Δημοκρατίας.
Ανάσα πάντως στο μπολιβαριανό καθεστώς έδωσε η συμφωνία με τη Ρωσία για αναδιάρθρωση του βενεζολάνικου χρέους προς τη Μόσχα, η οποία θα κλείσει ως τις 15 Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Αντόν Σιλουάνοφ. Η Rosneft αγοράζει μεγάλες ποσότητες αργού πετρελαίου και άλλα προϊόντα της Βενεζουέλας, προβαίνοντας συχνά σε προπληρωμές, όπως μία 6 δισ. δολαρίων που έγινε τον Αύγουστο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου