Δεδομένης της απόφασης του SPD να περάσει στην αντιπολίτευση τερματίζοντας το «Μεγάλο Συνασπισμό», είναι άκρως αμφίβολο αν η σφοδρή αντίθεση των Γερμανών Πρασίνων στο Grexit θα αποτελέσει ικανό κυματοθραύστη απέναντι στις πιέσεις που αναμένεται να ασκήσουν οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (ως κυβερνητικοί εταίροι της Μέρκελ) και οι ακροδεξιοί «Εναλλακτικοί» του AfD (ως ανερχόμενο κόμμα της αντιπολίτευσης) για έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, σε συνεργασία με τους σκληροπυρηνικούς της Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU) που κάθε φορά χρειάζονταν το μασάζ του Σόιμπλε για να πειθαρχήσουν (και όχι πάντα όλοι).
Ως συστημικό κόμμα με μακρύ κυβερνητικό παρελθόν, οι Γερμανοί Φιλελεύθεροι είναι θεωρητικά πιο νουνεχείς από τους «αχαλίνωτους» ακροδεξιούς του ΑfD. Επομένως η «Deutsche Welle» εκτιμά ότι αν δεχτούν να συμμαχήσουν με τη Μέρκελ θα απεμπολήσουν αναγκαστικά την απαίτηση για Grexit, που τυπικά άλλωστε δεν υπάρχει στο πρόγραμμά τους.
«Οσο υπάρχει η Μέρκελ στην Καγκελαρία μη φοβάστε για Grexit», επιβεβαίωσε επ’ αυτού ο αρχισυντάκτης του πολιτικού ρεπορτάζ της «Bild», Κλάους Μπρόμε, με δηλώσεις του στο protothema.gr.
To τίμημα όμως ενδέχεται να είναι εξίσου βαρύ για την Ελλάδα, καθώς η ηγεσία των Φιλελευθέρων έκανε «καραμέλα» το Grexit στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Πριν από λίγους μήνες ο ίδιος ο αρχηγός του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, δήλωσε πως επειδή «ούτε η Ελλάδα ούτε οι Γερμανοί φορολογούμενοι μπορούν να ζουν με την αβεβαιότητα, θα πρέπει το Grexit να ξεκινήσει από τώρα, ώστε να απελευθερωθεί η χώρα από τα χρέη της εκτός ευρώ, παραμένοντας στην Ε.Ε.». Αυτό βέβαια θα ισοδυναμούσε με είσοδο της χώρας μας σε σκληρότερη φάση χρεοκοπίας, με αυστηρότερη λιτότητα και εξίσου στενή επιτήρηση.
Την τελευταία εβδομάδα ο ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ (που αναμενόταν χθες να εκλεγεί βουλευτής), δήλωσε ξεκάθαρα ότι «σε ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης θα ταχθούμε υπέρ αυστηρότερων κανόνων στην ευρωζώνη». Αναφερόμενος μάλιστα στην Ελλάδα, ζήτησε την αποβολή της από το ευρώ (σ.σ.: μόνιμα και όχι προσωρινά για μια πενταετία όπως ο Σόιμπλε) σαν ένα είδος τιμωρίας επειδή «δεν σημείωσε καμία πρόοδο την τελευταία εξαετία, σε αντίθεση με Ιρλανδία και Ισπανία, που εφάρμοσαν με επιτυχία δύσκολα προγράμματα μεταρρυθμίσεων». Κατά τον Λάμπσντορφ, το Grexit θα βοηθήσει την Ελλάδα να ξανασταθεί στα πόδια της και θα ενισχύσει τη διεθνή εμπιστοσύνη στο ευρώ.
Δεδομένου ότι ο Λίντνερ διεκδικεί για τον εαυτό του την καρέκλα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η πίεση των Φιλελευθέρων στους Χριστιανοδημοκράτες θα είναι τεράστια σε ό,τι αφορά το ελληνικό ζήτημα και μια σειρά κανόνων της ευρωζώνης – π.χ. καθιέρωση χρεοκοπίας κρατών του ευρώ με παραίτηση των πιστωτών από τις αξιώσεις τους αλλά και πλήρη πολιτικο-οικονομικό έλεγχο των πτωχευμένων, προκειμένου να θωρακιστούν μόνιμα οι ευρωπαϊκές τράπεζες.
Τις ακρότητες αυτές θα σιγοντάρει υπερακοντίζοντας το AfD με τους 85-90 βουλευτές του, καθώς o επικεφαλής Αλεξάντερ Γκάουλαντ παραδέχθηκε την Πέμπτη στη γερμανική τηλεόραση ότι «η διάσωση της Ελλάδας μάς ανέδειξε σαν κόμμα». Πράγματι, προτού εξελιχθεί σε ανοιχτά ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό και φιλοναζιστικό κόμμα, η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» ιδρύθηκε το 2013 από τον οικονομολόγο Μπερντ Λούκε και «αποστάτες» των Χριστιανοδημοκρατών και των Ελευθέρων Δημοκρατών με σχεδόν μονοθεματική ατζέντα τη διακοπή των ελληνικών πακέτων βοήθειας και την… επιστροφή της Γερμανίας στο μάρκο!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου