Παρότι η Αγκυρα εξακολουθεί να επιμένει στη διατήρηση κατοχικών στρατευμάτων και καθεστώτος εγγυήσεων -παρεμβατικών δικαιωμάτων της για τουλάχιστον δεκαπέντε χρόνια- και μετά να ακολουθήσουν -εκ νέου- διαπραγματεύσεις, εντείνονται οι πιέσεις στην Αθήνα για να μεταβεί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην Ελβετία, προκειμένου να μετάσχει σε ένα κακοστημένο επικοινωνιακό σόου που, ως όλα δείχνουν, μοναδικό στόχο του έχει να επιρριφθούν οι ευθύνες του αδιεξόδου, στο οποίο οδήγησε η τουρκική πλευρά τη Διάσκεψη, στην Ελλάδα.
Χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Α. Τσίπρας επικοινώνησε με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι για το Κυπριακό, όπου οι δυο τους φέρονται να συμφώνησαν ότι, προς το παρόν, δεν είναι η κατάλληλη ώρα για να μεταβούν στην Ελβετία και ότι αυτό μπορεί και πρέπει να γίνει εφόσον υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες -τις οποίες, πάντως, αρνείται ακόμα και να ξεκινήσει η Τουρκία- στο μείζον θέμα της ασφάλειας – εγγυήσεων – κατοχικών στρατευμάτων.
Την ίδια στιγμή, η Αγκυρα ρίχνει προπαγανδιστικά πυροτεχνήματα και, στην προσπάθειά της να καλλιεργήσει την εικόνα του «διαλλακτικού», αφήνει να διαρρεύσει ότι ο πρωθυπουργός της, Μπιναλί Γιλντιρίμ, είναι έτοιμος να μεταβεί στην Ελβετία.
Ιδιαιτέρως ενδιαφέρον είναι ότι μερίδα ξένων Μέσων Ενημέρωσης, που και κατά το παρελθόν είχαν εκτοξεύσει βολές κατά της Αθήνας, αρχίζουν πάλι να «εξωραΐζουν» την εικόνα της Τουρκίας και να την παρουσιάζουν ως «διαλλακτική», ενώ καλλιεργούν την εντύπωση ότι το Κυπριακό «έκλεισε» και μένουν οι πρωθυπουργοί να το «σφραγίσουν» με την υπογραφή τους.
Γιατί ο Τραμπ θέλει να αγοράσει τη Γροιλανδία - Ποιος την ελέγχει και πόσο θα στοίχιζε
Ωστόσο, τι ακριβώς θα γίνει θα φανεί σήμερα, οπότε, όπως ελέχθη, θα μεταβεί στη Διάσκεψη και πάλι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, καθώς και η επίτροπος Εξωτερικών και Αμυνας της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι.
Κατά πληροφορίες, την έλευσή του φέρεται να έχει ζητήσει η Λευκωσία, η οποία σε «παράλληλο» τραπέζι, στο Κρανς Μοντάνα στην Ελβετία, «παζαρεύει» στη δικοινοτική διαπραγμάτευση τα υπόλοιπα κεφάλαια του Κυπριακού, όπως εδαφικό, διακυβέρνηση (συμπροεδρία;), θέμα εποίκων κ.ο.κ. Κατά ασφαλείς πληροφορίες, η τουρκική πλευρά φέρεται να έχει «καπελώσει» σε μεγάλο βαθμό τη Λευκωσία, ενώ είναι άγνωστη η τακτική που θα ακολουθήσει στο εξής η κυπριακή αντιπροσωπία.
Το μόνο που έχει διαρρεύσει είναι ότι ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, έχει ζητήσει την έγκριση του Εθνικού Συμβουλίου «για να διαπραγματευτεί εφ’ όλης της ύλης», αν και ουδείς διευκρινίζει εάν θα επαναληφθεί το σκηνικό του 2004, οπότε το Κυπριακό οδηγήθηκε σε δημοψήφισμα, με αποτέλεσμα την καταψήφιση του σχεδίου Ανάν. Ως γνωστόν, έχουν εξαγγελθεί προεδρικές εκλογές για τον Φεβρουάριο στην Κύπρο και ο κ. Αναστασιάδης είναι υποψήφιος.
Από τη μεριά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, όταν ρωτήθηκε αν άλλαξε κάτι και γι’ αυτό κι έρχεται ο κ. Γκουτιέρες, είπε: «Τίποτα. Αλλά είναι καλό που έρχεται». Υπογράμμισε, επίσης, ότι η ελληνική πλευρά υπέβαλε δέκα συγκεκριμένα σημεία επί του ζητήματος των εγγυήσεων και «θεωρήθηκαν ορθά, σωστά και ως ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε, από την πλειοψηφία των πλευρών».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου