Ο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΙΩΝΙΣΜΟΣ θα χρησιμοποιήσει την ισχυρή παρουσία του στην Κνεσέτ για την προώθηση αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος και των εξωτερικών πολιτικών του Ισραήλ υπέρ της ρατσιστικής ιδεολογίας του, ακόμη και όταν οι σύμμαχοι του Ισραήλ στο εξωτερικό (όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) και οι πολιτικοί στο εσωτερικό (όπως ο απερχόμενος πρωθυπουργός Λαπίντ) προειδοποιούν για κάτι τέτοιο. Στις διαπραγματεύσεις του με το κόμμα Λικούντ του Μπέντζαμιν Νετανιάχου (φωτό), ο Θρησκευτικός Σιωνισμός φέρεται να προσπαθεί να αποσπάσει υποσχέσεις για την επόμενη ισραηλινή κυβέρνηση να επεκτείνει τον έλεγχο της χώρας στη Δυτική Οχθη, να αποδυναμώσει το Ανώτατο Δικαστήριο (το οποίο το κόμμα θεωρεί ως προπύργιο στο Θρησκευτικό Δίκαιο) και να ενισχύσει τα δικαιώματα διαχωρισμού των φύλων για τους υπερορθόδοξους στους δημόσιους χώρους. Το κόμμα πιέζει, επίσης, για τον έλεγχο κορυφαίων θέσεων στο υπουργικό συμβούλιο, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Αμυνας ή του υπουργού Οικονομικών για τον ηγέτη του Θρησκευτικού Σιωνισμού Μπεζαλέλ Σμότριχ, καθώς και της νεοσύστατης θέσης υπουργού Εθνικής Ασφάλειας (ο οποίος θα επιβλέπει την Αστυνομία, τις φυλακές και την ασφάλεια των συνόρων του Ισραήλ) για τον ηγέτη του κόμματος, Otzma Yehudit, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ. Ωστόσο, η αμερικανική κυβέρνηση και εξέχοντα αμερικανικά φιλοϊσραηλινά εβραϊκά λόμπι, μαζί με αξιωματούχους από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχουν προειδοποιήσει κατά του διορισμού τόσο πολωτικών προσωπικοτήτων σε αυτές τις θέσεις. Στις 17 Νοεμβρίου, ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Ισραήλ, Τομ Νάιντς, προειδοποίησε ευθέως τον Νετανιάχου να μη συμπεριλάβει ηγέτες του Θρησκευτικού Σιωνισμού στο μελλοντικό νέο υπουργικό συμβούλιο. Ο επικεφαλής της Ενωσης για τον Μεταρρυθμιστικό Ιουδαϊσμό των ΗΠΑ, ραβίνος Ρικ Τζέικομπς, δήλωσε, επίσης, πρόσφατα ότι το να δοθεί στον Μπεν Γκβιρ η θέση του παραπάνω υπουργείου θα ήταν σαν να παραδινόταν το γραφείο του γενικού εισαγγελέα των ΗΠΑ στην ακροδεξιά Κου Κλουξ Κλαν.
Η ΠΙΘΑΝΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ της Ακροδεξιάς στην επόμενη κυβέρνηση του Ισραήλ θα επισημοποιήσει την επιρροή της στην εσωτερική και την εξωτερική πολιτική. Το επόμενο υπουργικό συμβούλιο του Νετανιάχου θα είναι το πιο ακροδεξιό στη σύγχρονη ισραηλινή ιστορία. Εκτός από το υπουργείο Αμυνας, οι ακροδεξιοί πολιτικοί ενδέχεται να αναλάβουν λιγότερο εξέχουσες θέσεις ή να αποδεχθούν πολιτικές υποσχέσεις για να καταλήξουν σε συμφωνία για μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού. Σε άλλες συνιστώσες του υπουργικού συμβουλίου -συμπεριλαμβανομένων των υπερορθόδοξων κομμάτων Shas και United Torah Judaism- θα κυριαρχήσουν, επίσης, πολιτικοί που θέλουν να ενισχύσουν τον εβραϊκό εθνικισμό και την επιρροή των ραβίνων στη χώρα. Οι πολιτικές προτεραιότητες αυτών των νέων κυβερνητικών αξιωματούχων θα περιλαμβάνουν την αποδυνάμωση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ, ώστε να μην μπορεί εύκολα να μπλοκάρει τη νομοθεσία της Κνεσέτ, την απαγόρευση της δημόσιας εκδήλωσης συμπάθειας προς τους Παλαιστίνιους μαχητές και τα παλαιστινιακά σύμβολα, όπως οι σημαίες, την αποδυνάμωση της προστασίας των ισραηλινών ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και του γάμου, την ενίσχυση των εξαιρέσεων για τους υπερορθόδοξους στην εκπαίδευση και τη στρατιωτική θητεία και την επιβολή του ισραηλινού Αστικού (και όχι Στρατιωτικού) Δικαίου στους οικισμούς και τα φυλάκια της Δυτικής Οχθης.
ΕΝΩ ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ και εταίροι του Ισραήλ στον πλανήτη θα επικρίνουν τις ακροδεξιές και υπερθρησκευτικές πολιτικές της νέας κυβέρνησης, είναι απίθανο να την μποϊκοτάρουν ενεργά λόγω της σημασίας των στρατηγικών συμμαχιών τους με το Ισραήλ. Ανεξάρτητα από τη σύνθεσή της, η επόμενη ισραηλινή κυβέρνηση είναι πιθανό να δεχθεί διπλωματική κριτική από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τις ευρωπαϊκές δυνάμεις, την Τουρκία και τον Αραβικό Κόλπο. Οι Ισραηλινοί είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην απειλή της διεθνούς απομόνωσης (όπως αυτή που προτείνει το κίνημα «Μποϊκοτάζ, Αποεπένδυση και Κυρώσεις»). Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες είναι ο κύριος αμυντικός και οικονομικός εταίρος του Ισραήλ. Τα πιο μετριοπαθή δεξιά κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως η «Νέα Ελπίδα», θα παίξουν με αυτούς τους φόβους, χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε καταδίκη της νέας ισραηλινής κυβέρνησης από τις ΗΠΑ ως απόδειξη ότι οι δεξιοί ψηφοφόροι θα πρέπει να σταματήσουν να υποστηρίζουν τέτοια ριζοσπαστικά κόμματα.
Ουκρανία: «Τεράστιες εκρήξεις» στη Σούμι μετά από ρωσικά πλήγματα – Δύο νεκροί
ΟΙ ΚΟΣΜΙΚΟΙ, αντιπολιτευόμενοι, Αραβες και αριστεροί Ισραηλινοί θα επικρίνουν πιθανότατα τις πολιτικές της νέας κυβέρνησης, κάνοντας απεργίες και διαδηλώσεις, σε μια προσπάθεια να πείσουν τους δεξιούς ψηφοφόρους ότι η ιδεολογική διολίσθηση της χώρας στα άκρα μπορεί να προκαλέσει διεθνή απομόνωση. Αλλά αυτή η τακτική θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ όταν η απομόνωση αυτή δεν εκδηλωθεί, καθώς η στρατηγική αξία του Ισραήλ για τους περιφερειακούς και παγκόσμιους εταίρους του θα αποτρέψει τις περισσότερες κυβερνήσεις από το να επιβάλουν πραγματικά κυρώσεις ή να διακόψουν τους δεσμούς με τη χώρα, ως απάντηση σε οποιαδήποτε αμφιλεγόμενη νέα πολιτική. Πράγματι, ο πόλεμος στη Γάζα το 2021 και οι αιματηρές συγκρούσεις που ξέσπασαν στους δρόμους μεταξύ Αράβων και Εβραίων Ισραηλινών προκάλεσαν αρχικά ευρείας κλίμακας διεθνή και εσωτερική κριτική στην ισραηλινή Ακροδεξιά. Ομως, παρά ταύτα, η υποστήριξη του θρησκευτικού σιωνισμού έχει αυξηθεί στο εσωτερικό και οι εξωτερικές σχέσεις του Ισραήλ με χώρες όπως η Τουρκία έχουν βελτιωθεί τον τελευταίο χρόνο. Συνεπώς, η διεθνής καταδίκη της νέας ισραηλινής κυβέρνησης θα παραμείνει πιθανότατα και πάλι σε μεγάλο βαθμό σε ρητορικό επίπεδο ότι η Ακροδεξιά δεν αποτελεί διπλωματικό βάρος, ενισχύοντας τη δημόσια στήριξη για τις θέσεις τους σε ένα ολοένα και πιο εθνικιστικό εκλογικό σώμα.
Ειδήσεις σήμερα
Σεισμός: Αγωνία για τα «τυφλά» ρήγματα – Αρκαλοχώρι., Τύρναβος και τώρα Εύβοια
Κιβωτός του Κόσμου: Κλίμα τρόμου κρατά κλειστά τα στόματα των παιδιών