Οσοι θεώρησαν ως κεραυνό εν αιθρία τη διπλωματική ρήξη του Κατάρ με τη Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα, το Μπαχρέιν κι άλλες τέσσερις μουσουλμανικές χώρες πήραν την απάντηση διά στόματος προέδρου Τραμπ, ο οποίος είπε εν ολίγοις ότι «το ταξίδι του στη Μέση Ανατολή απέδωσε», προσθέτοντας ότι οι ηγέτες της περιοχής κράτησαν την υπόσχεσή τους να τηρήσουν σκληρή στάση σε όσους στηρίζουν τις τρομοκρατικές ομάδες! «Κατά το ταξίδι μου στη Μέση Ανατολή δήλωσα ότι δεν μπορεί να υπάρχει χρηματοδότηση για μια ακραία ιδεολογία. Οι ηγέτες υπέδειξαν το Κατάρ», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο twitter.
Χωρίς περιστροφές, ο Ντόναλντ Τραμπ έβαλε μια κόκκινη γραμμή στο Κατάρ, την Ελβετία της Ανατολής, παρά το γεγονός ότι στο Κατάρ εδρεύουν πάνω από 10.000 Αμερικανοί στρατιώτες, στη βάση Αλ Ουντέιντ. Αμερικανοί αξιωματούχοι του Πενταγώνου δήλωναν ότι θα βοηθήσουν στην αποκλιμάκωση της έντασης, ωστόσο ο Τραμπ ακολουθούσε χθες άλλη… γραμμή, δηλώνοντας εμμέσως αλλά σαφώς ότι «έβαλε το χέρι του»! Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας και των γειτονικών αραβικών χωρών ελήφθη λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του προέδρου Τραμπ στο Ριάντ. Σύμφωνα πάντως με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», η Σαουδική Αραβία εξοργίστηκε από την καταβολή 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε οργάνωση σιιτών εξτρεμιστών για την απελευθέρωση μελών της βασιλικής οικογένειας αλ-Θάνι, που είχαν απαχθεί στο Ιράκ. Η οργάνωση φέρεται να στηρίζεται από το Ιράν, που βρήκε τρόπο να αποκτήσει επαφή με το Κατάρ για την απελευθέρωση των ομήρων. Ρωσικές πηγές, εξάλλου, θεωρούν ότι η μεγάλη παραγωγή φυσικού αερίου έχει ενοχλήσει τη Σ. Αραβία, καθώς με αυτό τον τρόπο ανεξαρτητοποιήθηκε η Ντόχα από το Ριάντ.
Σενάρια της κρίσης
1) Μακρύς αποκλεισμός. Ενώ στην Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, τα διεθνή πρακτορεία περιγράφουν καταστάσεις πανικού από κατοίκους που σπεύδουν να αδειάσουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ, φοβούμενοι πως ο αποκλεισμός μπορεί να φθάσει στα άκρα, οι αναλυτές προσπαθούν να διαβλέψουν έως πού μπορεί να φθάσει η απομόνωση του Κατάρ. Η παρούσα κρίση θεωρείται πολύ πιο σοβαρή από εκείνη που είχε συμβεί πριν από τρία χρόνια και οδήγησε στην απομάκρυνση του εμίρη Χαμάντ (τον διαδέχθηκε ο γιος του Ταμίμ). Πολλοί πιστεύουν ότι ο αποκλεισμός του μικρού εμιράτου από θαλάσσης, ξηράς και αέρος θα διαρκέσει μεγάλο διάστημα, καθώς το βασίλειο τη Σαουδικής Αραβίας αισθάνεται πολύ πιο δυνατό με την ισχυρή συμμαχία των ΗΠΑ.
2) Επίθεση από το Ριάντ. Ορισμένοι θεωρούν πως το Ριάντ μπορεί να φθάσει ακόμη και στην εισβολή – όπως συνέβη στο Μπαχρέιν το 2011, με τις ευλογίες όμως της μοναρχίας της Μανάμα.
3) Κράτος-παρίας από ΗΠΑ. Στρατιωτικά μέσα ενημέρωσης αναλύουν τα σχέδια του Πενταγώνου και τοποθετούν την απομόνωση του Κατάρ στα γενικά σενάρια αντιμετώπισης κρίσεων. Οπως τονίζουν, λοιπόν, η Ουάσιγκτον θεωρεί πως το Κατάρ αυτονομήθηκε πολύ και προσέγγισε το Ιράν. Ετσι, μπήκε στην ίδια λίστα με τους εχθρούς -ή εν δυνάμει εχθρούς- για την Αμερική του Τραμπ: τους τζιχαντιστές, τη Βόρεια Κορέα, το Πακιστάν, την Κίνα.
Προσπάθεια εκτόνωσης
Ρόλο ειρηνοποιού ανέλαβαν ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και ο εμίρης του Κουβέιτ, σεΐχης Σάμπαχ αλ-Αχμάντ αλ-Σάμπαχ, ο οποίος αναχώρησε για το Κατάρ προκειμένου, όπως αναφέρθηκε, να γεφυρώσει το χάσμα με τη Σαουδική Αραβία. Ο εμίρης του Κουβέιτ κάλεσε τον εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Ταμίμ μπεν Χάμνατ αλ-Θάνι, να μην επιδεινώσει την κατάσταση τραβώντας στα άκρα την αντιπαράθεση με τους Αραβες μονάρχες και ηγέτες της περιοχής.
ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου