«Η Ευρώπη δεν μπορεί να εξαρτάται πια πλήρως από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Θέλουμε φιλικές σχέσεις και με τους δύο, όπως και με τη Ρωσία, αλλά η Ευρώπη πρέπει τώρα να πολεμήσει μόνη για το μέλλον της», συνόψισε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος, χαρακτηρίζοντας προτεραιότητά της την οικοδόμηση στενών σχέσεων με το νέο πρόεδρο της Γαλλίας. Την Παρασκευή και το Σάββατο η Μέρκελ δεν έκρυψε την απογοήτευση και το θυμό της για την αδιαλλαξία του Τραμπ αναφορικά με την κλιματική αλλαγή – φυσικά και για τη φερόμενη δήλωσή του περί «κακής, πολύ κακής Γερμανίας, με τα πλεονάσματα και τα αυτοκίνητά της».
Ουκρανία: Ρωσική επίθεση με πάνω από 70 πυραύλους και 100 drones ανήμερα των Χριστουγέννων
«Οι συζητήσεις μας για το κλίμα ήταν πολύ δύσκολες, για να μην πω άκρως δυσάρεστες», τόνισε η Μέρκελ, υποστηρίζοντας ότι ο Τραμπ απομονώθηκε σε αυτό το θέμα στο G-7 κι ήταν «ένας εναντίον έξι». Ο Αμερικανός πρόεδρος αρνήθηκε να υπογράψει το περιβαλλοντικό κεφάλαιο του κοινού ανακοινωθέντος, ενώ ανακοίνωσε ξερά στο twitter πως θα λάβει εντός της εβδομάδας την απόφασή του για απόσυρση ή μη των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015. Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Axios αποκάλυψε πάντως ότι βάσει όσων έχει αποκαλύψει ο Τραμπ σε συνεργάτες του, ο Λευκός Οίκος έχει ειλημμένη απόφαση να αποχωρήσει, γεγονός που θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε Ευρώπη, Κίνα, Καναδά και άλλες χώρες που είναι αποφασισμένες να μειώσουν τους βιομηχανικούς ρύπους για να σωθεί ο πλανήτης.
Κι ο Μακρόν όμως, εμφανώς απογοητευμένος και θυμωμένος από την πρόθεση του Τραμπ να αποχωρήσει από τη συμφωνία που υπέγραψε ο Ομπάμα κι άλλοι 195 ηγέτες, αποκάλυψε χθες στην «Journal du Dimanche» ότι… επίτηδες άδραξε κι έσφιξε δυνατά το χέρι του Τραμπ στις Βρυξέλλες. «Δεν ήταν αθώα η χειρονομία μου. Ηθελα να του δείξω ότι δεν σκοπεύω να υποχωρήσω στο παραμικρό, χωρίς όμως να το παρακάνω», δήλωσε ο βραχύς το δέμας, πλην… ψυχωμένος Μακρόν. Κάποιοι παριστάμενοι ισχυρίστηκαν πως τα χέρια των δύο ανδρών… άσπρισαν από το σφίξιμο και το πρόσωπό τους σκλήρυνε για μερικά δευτερόλεπτα.
Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν «μάλωσε» απλώς 23 χώρες-μέλη για τις χαμηλές αμυντικές τους δαπάνες, αλλά άσκησε κι ένα είδος σωματικού «μπούλινγκ», παραμερίζοντας με τους ώμους του τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Ντούσκο Μάρκοβιτς για να βρεθεί στην πρώτη γραμμή. Σε μια άλλη στιγμή έκανε το ίδιο στον Μακρόν, ίσως σαν «ρεβάνς» για την άγρια χειραψία του Γάλλου.
Πέρα από τη Συμφωνία για το Κλίμα, ο Τραμπ εκνεύρισε και για άλλες αιτίες του ομολόγους του στο G-7. Αρχικά αρνιόταν να συνυπογράψει την καταδίκη του προστατευτισμού στο διεθνές εμπόριο και τελικά πείστηκε να το κάνει κατόπιν ισχυρών πιέσεων. Ο Τραμπ επέμενε να μπει στο κείμενο ρήτρα για «ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο», ενώ κορυφαίος οικονομικός του σύμβουλος δήλωσε ότι έτσι κι αλλιώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα προσπαθήσει να λύσει «φιλικά(!)» με την Ε.Ε. και άλλους εμπορικούς εταίρους την τήρηση «δίκαιων πρακτικών στις διμερείς σχέσεις.
Συμφωνία πάντως υπήρξε στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την Ουκρανία και για τη Βόρεια Κορέα. Ωστόσο το Πεκίνο έγινε έξαλλο από τη φράση που επέβαλαν Αμερικανοί και Ιάπωνες στο ανακοινωθέν του G-7 περί «ανησυχίας για την κλιμακούμενη ένταση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας» και την έκκληση για αποστρατικοποίηση αμφισβητούμενων περιοχών. Το κινεζικό ΥΠΕΞ εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια για την αναφορά, εκφράζοντας την ελπίδα πως οι G-7 και άλλα έθνη θα αποφύγουν να εμπλακούν στις περιφερειακές διαμάχες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου