Αυτά αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες που έχουν συλλέξει οι βρετανικές αρχές για τον εκρηκτικό μηχανισμό που σκόρπισε τον θάνατο έπειτα από τη συναυλία της Αριάνα Γκράντε, στο Manchester Arena, το βράδυ της Δευτέρας. Οι New York Times δημοσίευσαν φωτογραφίες από τα μέρη της βόμβας, αλλά και τις πληροφορίες που έχουν προκύψει από τις έως τώρα έρευνες.
Η προκαταρκτική ανάλυση, με βάση τα στοιχεία που συλλέχθηκαν στο σημείο της επίθεσης, δεν καθορίζουν το μέγεθος ή τον τύπο των εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκαν στο κύριο φορτίο της βόμβας, αλλά δείχνουν ότι πρόκειται για αυτοσχέδιο μηχανισμό, που κατασκευάστηκε με πρόνοια και φροντίδα, γράφει η αμερικανική εφημερίδα.
Ακόμη, οι εικόνες από το σημείο της επίθεσης δείχνουν μεταλλικά παξιμάδια και βίδες, που εκτοξεύθηκαν με την έκρηξη και οι φωτογραφίες από τον χώρο δείχνουν ότι διαπέρασαν μεταλλικές πόρτες και άφησαν βαθιές τρύπες σε τοίχους, σύμφωνα με τους New York Times.
Πριγκίπισσα Αικατερίνη: Δίνει μάχη με τον καρκίνο - Το σοβαρό χειρουργείο
Από την ανάλυση του σημείου στο οποίο βρίσκονταν εκείνοι που έχασαν τη ζωή τους, προκύπτει ότι οι περισσότερες απώλειες ήταν σε έναν σχεδόν ολοκληρωμένο κύκλο γύρω από τον βομβιστή, του οποίου ο κορμός πετάχθηκε έξω από τον φονικό «κύκλο» προς την είσοδο του Manchester Arena.
Το σημείο στο οποίο βρέθηκε ο κορμός του βομβιστή και το γεγονός ότι δεν υπήρχαν απώλειες στη γραμμή ανάμεσα στο σημείο της έκρηξης και το πού βρέθηκε δείχνει- σύμφωνα με ειδικό που επικαλείται η εφημερίδα- ότι είναι πιο πιθανό η βόμβα να βρισκόταν σε σακίδιο και όχι σε γιλέκο.
Συγκεκριμένες λεπτομέρειες από τη βόμβα δείχνουν ακόμη περισσότερο την επιθυμία του κατασκευαστή του εκρηκτικού μηχανισμού να περιορίσει τον κίνδυνο αποτυχίας.
Η μπαταρία που βρήκαν οι αρχές στο σημείο είναι πιο ισχυρή από αυτές που χρησιμοποιούνται συνήθως σε γιλέκα εκρηκτικών ή σε βόμβες σε σακίδιο. Πρόκειται για μπαταρία που μπορεί να την αγοράσει κανείς για 20 δολάρια. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πυροκροτητής που βρέθηκε είναι ασυνήθιστη επιλογή σε περίπτωση γιλέκου αυτοκτονίας.
Δεν είναι ξεκάθαρο αν πρόκειται για διακόπτη εμβόλου ή αν περιελάμβανε και χρονοδιακόπτη ή δέκτη για ενεργοποίηση από απομακρυσμένη τοποθεσία.