Τα παρακάτω βότανα μπορεί να βοηθήσουν στη δυσκοιλιότητα με διάφορους τρόπους
Σένα
Περιέχει τα αποξηραμένα φύλλα και τους λοβούς του θάμνου Senna alexandrina, ο οποίος περιέχει ενώσεις γνωστές ως γλυκοσίδες. Αυτές οι ενώσεις διεγείρουν την κίνηση του πεπτικού συστήματος, με αποτέλεσμα να βελτιώνει τις κενώσεις του εντέρου.
Ραβέντι
Το ραβέντι βοηθά στην ομαλοποίηση των εντερικών κενώσεων, «καθαρίζει» το ήπαρ και αποτοξινώνει το έντερο. Ασφαλές και αποτελεσματικό καθαρτικό, παρουσιάζει επίσης αντιφλεγμονώδη, αντισηπτική, αντιοξειδωτική και αντι-ιική δράση. Αυξάνει την έκκριση σιέλου και γαστρικών υγρών, βελτιώνοντας την πέψη.
Κόκκινη φτελιά
Αποτελεί μια ακόμη παραδοσιακή θεραπεία για τη δυσκοιλιότητα. Περιέχει φυτικές ίνες και μια ουσία που μοιάζει με κόμμι, η οποία βοηθά στην αύξηση του όγκου των κοπράνων.
Μια ανασκόπηση ερευνών σημειώνει ότι η κόκκινη φτελιά διεγείρει επίσης την παραγωγή βλεννίνης, η οποία αποτελεί μέρος του βλεννογόνου στρώματος του πεπτικού σωλήνα. Αυτό προσθέτει λίπανση στο έντερο, γεγονός που βοηθάει στην προώθηση και αποβολή του εντερικού περιεχομένου.
Ρίζα πικραλίδας
5 τροφές που πρέπει να βγάλετε, σήμερα κιόλας, από τη διατροφή σας
Η ρίζα της πικραλίδας περιέχει ινουλίνη, η οποία είναι ένα είδος διαλυτής ίνας, που αυξάνει τον όγκο των κοπράνων. Το τσάι πικραλίδας μπορεί να βοηθήσει καθώς έχει δράση σε ήπια πεπτικά συμπτώματα, όπως φούσκωμα ή περιστασιακή δυσκοιλιότητα.
Η πικραλίδα μπορεί να διεγείρει το συκώτι να παράγει χολή, η οποία μπορεί έμμεσα να βοηθήσει στη δυσκοιλιότητα. Για να διευκολύνετε τη διαδικασία της πέψης, δοκιμάστε να πίνετε ένα φλιτζάνι τσάι πικραλίδας μετά τα γεύματα.
Τζίντζερ
Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τσάι τζίντζερ για να ανακουφίσουν τα αέρια, το φούσκωμα και τη ναυτία.
Οταν η δυσκοιλιότητα προέρχεται από κακή πέψη, η ρίζα τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν έγχυμα (τσάι) τζίντζερ για να ηρεμήσουν το πεπτικό σύστημα και να βελτιώσουν την πέψη τους.
Το τσάι τζίντζερ μπορεί ακόμη να βοηθήσει στην πέψη μετά από ένα βαρύ γεύμα. Πίνοντας 1 ή 2 φλιτζάνια κάθε μέρα, μετά τα γεύματα, μπορεί να βοηθήσετε το σώμα σας να επεξεργαστεί την τροφή και να έχει καλύτερες κενώσεις.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αφεψήματα από βότανα μακροπρόθεσμα;
Τα αφεψήματα από βότανα μπορεί να βοηθήσουν στην περιστασιακή δυσκοιλιότητα, αλλά δεν αποτελούν μακροπρόθεσμη λύση. Εάν ένα άτομο διαπιστώσει ότι βασίζεται σε καθαρτικά αφεψήματα, θα πρέπει να επικοινωνήσει με έναν γιατρό για να διαγνώσει την αιτία της δυσκοιλιότητάς του.
Σε κάθε περίπτωση αν το πρόβλημα επιμένει και προτού κάνετε χρήση κάποιου βοτάνου συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Από τη Δέσποινα Κούτρα, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Επιστημονική Ομάδα Logodiatrofis.gr