Ο καρπός είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των καταστροφικών συνεπειών της νόσου του Αλτσχάιμερ. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο και Ακαδημαϊκό Κέντρο Υγείας του Cincinnati διεξήγαγαν δύο μελέτες σε συνέχεια προηγούμενων κλινικών δοκιμών. Στη μια μελέτη συμμετείχαν 47 ενήλικες ηλικίας 68 ετών και άνω, οι οποίοι είχαν ήπια διανοητική διαταραχή, μια κατάσταση υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου του Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές τους έδωσαν είτε λυοφιλιωμένη σκόνη μύρτιλλου, η οποία ισοδυναμεί με ένα φλιτζάνι μύρτιλλο, ή μια σκόνη placebo μία φορά την ημέρα για 16 εβδομάδες.
Βρήκαν ότι υπήρξε βελτίωση στη γνωστική απόδοση και τη λειτουργία του εγκεφάλου σε όσους κατανάλωσαν τη σκόνη σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν το εικονικό φάρμακο. Η ομάδα «Μύρτιλλο» απέδειξε βελτιωμένη μνήμη και τη βελτίωση της πρόσβασης στις λέξεις και τις έννοιες. Η ομάδα πραγματοποίησε επίσης λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI), η οποία έδειξε αυξημένη δραστηριότητα του εγκεφάλου σε όσους κατανάλωσαν τη σκόνη μύρτιλλου.
Στη δεύτερη μελέτη συμμετείχαν 94 άτομα ηλικίας 62-80, οι οποίοι χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες. Οι ομάδες έλαβαν σκόνη μύρτιλλου, ιχθυέλαιο, ιχθυέλαιο και σκόνη, ή εικονικό φάρμακο αντίστοιχα. Στους συμμετέχοντες δεν μετρήθηκαν με ακρίβεια τα γνωστικά προβλήματα, αλλά υποκειμενικά πως αισθάνθηκαν τις αναμνήσεις τους.
«Τα αποτελέσματα δεν ήταν τόσο ισχυρή όσο με την πρώτη μελέτη,», δήλωσε ο Robert Krikorian, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. «Οι γνωστικές λειτουργίες ήταν κάπως καλύτερα για εκείνους που κατανάλωσαν σκόνη ή ιχθυέλαιο ξεχωριστά, αλλά υπήρξε μικρή βελτίωση με τη μνήμη», πρόσθεσε. Επίσης, τα αποτελέσματα της fMRI, δεν ήταν τόσο εντυπωσιακά για εκείνους που λαμβάνουν σκόνη μύρτιλλου. Το αποτέλεσμα μπορεί να ήταν λιγότερο σημαντικό σε αυτή την περίπτωση, επειδή αυτοί οι συμμετέχοντες είχαν λιγότερο σοβαρά προβλήματα, όταν μπήκαν στην μελέτη.
Ο Krikorian κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι δύο μελέτες δείχνουν ότι τα μύρτιλλα μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά στη θεραπεία ασθενών με γνωστικές διαταραχές, αλλά δεν μπορεί να δείξουν μεγάλο όφελος για εκείνους με μικρότερης σημασίας ζητήματα μνήμης ή για γνωστικά προβλήματα που δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί πλήρως.
*Από τη Μελίνα Τσαγκατάκη,Τελειοφ. Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Μαριαλένα Ρουμελιώτη: Η μητέρα της απαντά σε όσους λένε ότι ο Κατσούλης κακοποιήσε το παιδί της
- Survivor – Spoiler 23/6: Ανατροπή με τους υποψήφιους προς αποχώρηση
- Παναγιώτα Βλαντή: Οι πρώτες φωτογραφίες από τον παραμυθένιο γάμο της!
- Λάκης Λαζόπουλος: Το πρώτο μήνυμα μετά την περιπέτεια υγείας και το «ευχαριστώ»
- Αυτά είναι τα 5 ζώδια που γίνονται τα «τρίτα» πρόσωπα στις σχέσεις
- Οι χαλαρές στιγμές της Ελένης Μενεγάκη! [εικόνες]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter