Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να επιταχύνει τη δραστηριότητα του εντέρου οδηγώντας σε διάρροια. Τα άτομα με υπερθυρεοειδισμό πολλές φορές παραπονιούνται ότι οι κενώσεις τους είναι συχνές. Η διάρροια οδηγεί σε ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών, μιας και τα τρόφιμα δεν μένουν τον απαιτούμενο χρόνο στο έντερο, ώστε να ολοκληρωθούν η πέψη και η απορρόφησή τους.
Αντίθετα, ο υποθυρεοειδισμός επιβραδύνει τις κινήσεις του εντέρου, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα. Η χρόνια δυσκοιλιότητα επηρεάζει το 9-20% των ενηλίκων στις ΗΠΑ. Η διαταραγμένη μικροβιακή ισορροπία και η δυσβίωση (όταν η χλωρίδα του εντέρου σας είναι εκτός ισορροπίας) μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα.
Πώς επηρεάζει το έντερο την πιθανότητα εμφάνισης διαταραχών του θυρεοειδούς;
Γνωρίζετε ότι όταν το έντερο έχει φλεγμονή, αυτό μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, όπως το ιώδιο και το σελήνιο, που είναι ζωτικής σημασίας για τη βέλτιστη υγεία του θυρεοειδούς.
Επιπλέον, ένα σημαντικό μέρος (20%) της μετατροπής της Τ4 στην ενεργή μορφή της θυρεοειδικής ορμόνης (Τ3) συμβαίνει στο έντερο. Η διαταραχή της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου μειώνει την παραγωγή και την ενεργοποίηση των θυρεοειδικών ορμονών.
Ο λιποπολυσακχαρίτης (LPS) είναι ένα συστατικό των βακτηριακών κυτταρικών τοιχωμάτων, που μπορεί, επίσης, να επηρεάσει αρνητικά τη μετατροπή του Τ4 σε ενεργό Τ3. Οταν ένα άτομο έχει αυξημένη εντερική διαπερατότητα ή «διαρρέον έντερο», το LPS μπορεί να διαρρεύσει μέσω των εντερικών τοιχωμάτων στην κυκλοφορία του αίματος. Το σώμα σας παράγει ένα ένζυμο που ονομάζεται δεϊωδινάση ιωδοθυρονίνης, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη μετατροπή της Τ4 σε Τ3. Το LPS αναστέλλει αυτό το ένζυμο, το οποίο με τη σειρά του μειώνει την ποσότητα της μετατρεπόμενης Τ3. Το LPS μπορεί, επίσης, να μειώσει την έκφραση των υποδοχέων του θυρεοειδούς, γεγονός που δεν επιτρέπει την αποτελεσματική λειτουργία του.
Επιπλέον, η φλεγμονή του έντερου σηματοδοτεί μία στρεσογόνα κατάσταση, η οποία οδηγεί σε έκκριση της κορτιζόλης και αυτή με τη σειρά της μειώνει τα επίπεδα της ενεργού Τ3 και αυξάνει τα επίπεδα ανενεργού Τ3. Ετσι, ένα διαρρέον/φλεγμένον έντερο μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες μιας αυτοάνοσης αντίδρασης, όπως αυτής του Χασιμότο.
Πώς μπορείτε να βελτιώστε τη λειτουργία του εντέρου;
Αρχικά, η υγεία του εντέρου επηρεάζεται από το όξινο περιβάλλον του στομαχιού, μιας και η ανεπαρκής έκκριση του γαστρικού υγρού δυσχεραίνει τη διάσπαση και την πέψη των τροφών. Εχει βρεθεί ότι οι διαταραχές του θυρεοειδούς και ιδιαίτερα ο υποθυρεοειδισμός, που συνδέεται με χαμηλά επίπεδα της ορμόνης Τ3, μειώνουν την παραγωγή του γαστρικού υγρού και την οξύτητα του στομαχιού, προκαλώντας δυσπεψία. Συνεπώς, η ρύθμιση των θυρεοειδικών ορμονών με την καθοδήγηση του ενδοκρινολόγου μπορεί να βελτιώσει τις εντερικές ενοχλήσεις.
Διατροφικές συμβουλές
1. Η καθημερινή επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών (25 γραμμάρια/ημέρα) είναι η πιο βασική διατροφική οδηγία για τη βελτίωση της εντερικής λειτουργίας και ειδικότερα της δυσκοιλιότητας.
2. Αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, τα οποία περιέχουν φυτικές ίνες, που μαλακώνουν τα κόπρανα και αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου καταπολεμώντας τη δυσκοιλιότητα. Δώστε έμφαση σε εκείνα που είναι πλούσια σε κάλιο (πράσινα λαχανικά, ντομάτα, πατάτα, μπανάνα, πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρέιπ-φρουτ, αβοκάντο), που είναι εξαιρετικό για τον θυρεοειδή, βοηθά στην παραγωγή της θυρεοειδικής ορμόνης Τ4 θυρεοσφαιρίνης, η οποία είναι απαραίτητη για τη ρύθμιση του μεταβολισμού του σώματος. Τα άτομα με υποθυρεοειδισμό πρέπει να είναι προσεκτικά στην υπερβολική κατανάλωση φυτικών ινών, κυρίως επειδή οι φυτικές ίνες στη διατροφή ή τα συμπληρώματα φυτικών ινών μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση του φαρμάκου για τον θυρεοειδή.
3. Υψηλή πρόσληψη τροφίμων πλούσιων σε προβιοτικά (π.χ. γιαούρτι, κεφίρ), που βελτιώνουν τη χλωρίδα του εντέρου. Ερευνες έχουν δείξει ότι η προσθήκη Lactobacilli (ένας τύπος προβιοτικών) στην καθημερινή σας διατροφή μπορεί να προσφέρει προστασία από καρδιακές παθήσεις, παθήσεις του θυρεοειδούς και πολλά άλλα προβλήματα υγείας.
4. Ενισχύστε τη διατροφή με τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο (όσπρια, ηλιόσπορος, κολοκυθόσπορος, ξηροί καρποί, μπανάνα, πράσινα λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως), το οποίο βελτιώνει την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών.
5. Πίνετε περισσότερο νερό εάν θέλετε να βελτιωθεί ο θυρεοειδής, μιας και η αφυδάτωση κάνει το πεπτικό σύστημα να κινείται πιο αργά. Προκαλώντας αργή ή καθόλου κίνηση τροφής από το έντερο, προκαλείται δυσκοιλιότητα.
6. Αποφύγετε τρόφιμα σε βαρέα μέταλλα (σολομό, τόνο, ξιφία, κονσέρβες), γιατί ο υδράργυρος και διάφορες ουσίες που περιέχονται στο υλικό των κονσερβών διαταράσσουν τα επίπεδα του σεληνίου και των θυρεοειδικών ορμονών.
7. Αλόη βέρα: Η κατανάλωση χυμού αλόης είναι καταπραϋντική για το πεπτικό σύστημα, έχει αντιφλεγμονώδη δράση και βελτιώνει την κινητικότητα του εντέρου, καταπολεμώντας τη δυσκοιλιότητα.
8. Αυξήστε τη φυσική δραστηριότητα (30 λεπτά καθημερινά), η οποία βελτιώνει την κινητικότητα εντέρου και καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα.
*Από τη Γεωργία Καπώλη, κλινική διαιτολόγο- διατροφολόγο, ΜSc επιστημονική διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Νεμέας, www.logodiatrofis.gr, www.activekids.gr, www.care24.gr
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Survivor spoiler 16/3: Ποιος παίκτης θα αποχωρήσει την Τετάρτη
- Survivor 5 spoiler 14/3: Οι υπόλοιποι υποψήφιοι προς αποχώρηση μαζί με τον Μαρτίκα
- Survivor Spoiler: Συμβούλιο – «φωτιά» στους Διάσημους – Σε κρίση πανικού οι «κόκκινοι», ο Τάκης τα χώνει στη Βρισηίδα, εκείνη τσιρίζει και η Ευριδίκη «ναι μεν… αλλά» [βίντεο]
- Άγγελος Λάτσιος: Ο κακός χαμός κάτω από ανάρτηση στο Instagram
- Ματέο Παντζόπουλος: Τι θα κληρονομήσει από τον πατέρα του o σύντροφος της Ελένης Μενεγάκη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr