Μύθος 1: Τα συμπτώματα του θυρεοειδούς δεν είναι εμφανή.
Αλήθεια/Τι ισχύει πραγματικά: Πολλές φορές τα συμπτώματα της νόσου του θυρεοειδούς τα παραβλέπετε, μιας και τα αποδίδετε στην κόπωση των καθημερινών δραστηριοτήτων σας. Η σημαντική αύξηση ή απώλεια βάρους, η κόπωση, η τριχόπτωση, οι διαταραχές περιόδου, η ταχυκαρδία, η έντονη εφίδρωση, η ευαισθησία στο κρύο ή το ζεστό είναι αρκετά κοινά και θα μπορούσαν να υποδηλώνουν και άλλα προβλήματα υγείας. Ετσι, η αλληλεπικάλυψη των συμπτωμάτων της νόσου του θυρεοειδούς με άλλες παθήσεις μπορεί να καθυστερήσει τη διάγνωσή της. Συνεπώς, η πλήρης αναφορά των συμπτωμάτων στον γιατρό συνδυαστικά με λεπτομερείς εξετάσεις αίματος και υπέρηχο είναι απαραίτητα για την έγκαιρη διάγνωση της θυρεοειδικής νόσου. Τέλος, εάν υπάρχει κληρονομικότητα στο σύνδρομο Graves, Χασιμότο (ένας τύπος υποθυρεοειδισμού), υπερθυρεοειδισμού, είναι απαραίτητος ο ετήσιος έλεγχος.
Μύθος 2: Οι διαταραχές περιόδου μετά τα 40 είναι φυσιολογικές λόγω εμμηνόπαυσης.
Αλήθεια/Τι ισχύει πραγματικά: Ο άστατος εμμηνορρυσιακός κύκλος, οι διακυμάνσεις της διάθεσης, οι διαταραχές ύπνου και η ευαισθησία στη θερμότητα είναι χαρακτηριστικά συμπτώματα της προεμμηνόπαυσης, που εμφανίζεται μετά την ηλικία των 40 ετών. Ωστόσο, οι παραπάνω ενοχλήσεις μπορεί να υποδηλώνουν και διαταραχές στη λειτουργία του θυρεοειδούς. Μη διστάσετε να αναφέρετε στον γιατρό τυχόν αλλαγές στη σωματική και την ψυχική σας ευεξία, μιας και ο ειδικός επαγγελματίας Υγείας μπορεί να εντοπίσει έγκαιρα την αιτία τους.
Μύθος 3: Εάν έχετε θυρεοειδική νόσο, τα μάτια θα διογκωθούν.
Αλήθεια/Τι ισχύει πραγματικά: Η νόσος του Graves, η πιο κοινή μορφή υπερθυρεοειδισμού, μερικές φορές -αλλά όχι πάντα- προκαλεί διόγκωση των ματιών. Αλλα οφθαλμικά προβλήματα που συνδέονται με τη νόσο του Graves περιλαμβάνουν διπλή όραση (διπλωπία), ξηροφθαλμία και πρησμένα βλέφαρα. Ωστόσο, μόνο το 10-20% των ασθενών με νόσο του Graves αναπτύσσει σημαντική οφθαλμική νόσο.
Μύθος 4: Δεν μπορείτε να κάνετε δίαιτα και να χάσετε κιλά αν έχετε υποθυρεοειδισμό.
Αλήθεια/Τι ισχύει πραγματικά: Η δίαιτα από μόνη της δεν μπορεί να ρυθμίσει προβλήματα του θυρεοειδούς. Το φάρμακο για τον θυρεοειδή βοηθά να φέρει την παραγωγή ορμονών σε φυσιολογικά επίπεδα. Η κατανάλωση μιας καλά ισορροπημένης διατροφής με πολλές βιταμίνες και μέταλλα εξακολουθεί να είναι σημαντική για την καλή λειτουργία του θυρεοειδούς.
Μύθος 5: Η κατανάλωση κραμβοειδών/σταυρανθών λαχανικών (λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο) μπορεί να προκαλέσει βρογχοκήλη και υποθυρεοειδισμό.
Αλήθεια/Τι ισχύει πραγματικά: Η μαγειρεμένη κατανάλωση αυτών των λαχανικών δεν έχει επίδραση στον θυρεοειδή.
Μύθος 6: Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό από τους άνδρες να έχουν προβλήματα με τον θυρεοειδή.
Αλήθεια/Τι ισχύει πραγματικά: Υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες θα παρουσιάσει προβλήματα θυρεοειδούς κατά τη διάρκεια της ζωής της. Αυτό είναι ιδιαίτερα πιθανό μετά την εγκυμοσύνη και κατά την εμμηνόπαυση. Η πιο κοινή πάθηση του θυρεοειδούς είναι ο υποθυρεοειδισμός. Μερικά συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, αίσθημα κρύου, μυϊκή αδυναμία και ανεξήγητη αύξηση βάρους.
Μύθος 7: Μια δίαιτα χωρίς γλουτένη μπορεί να βοηθήσει στη θυρεοειδίτιδα Χασιμότο.
Αλήθεια/Τι ισχύει πραγματικά: Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο είναι η πιο κοινή αιτία υποθυρεοειδισμού. Μια δίαιτα χωρίς γλουτένη δεν μπορεί να αναστρέψει τη νόσο Χασιμότο. Υπάρχουν πολλές ανακριβείς πληροφορίες για μια δίαιτα χωρίς γλουτένη και για το Χασιμότο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τόσο η νόσος Χασιμότο όσο και η κοιλιοκάκη, όπου η δυσανεξία στη γλουτένη είναι το κύριο σύμπτωμα, είναι και οι δύο αυτοάνοσες διαταραχές. Η κοιλιοκάκη μπορεί να συνυπάρχει με το Χασιμότο. Σε αυτήν την περίπτωση, οι ασθενείς θα πρέπει να ακολουθήσουν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη για να διαχειριστούν την κοιλιοκάκη τους και όχι τη νόσο Χασιμότο.
Μύθος 8: Η αύξηση του βάρους οφείλεται στον υποθυρεοειδισμό.
Αλήθεια/Τι ισχύει πραγματικά: Μπορεί να υπάρχει αύξηση βάρους που σχετίζεται με έναν υπολειτουργικό θυρεοειδή, αλλά συνήθως αυτό αντιστοιχεί μόνο σε 2-4. Για να αποφευχθεί η αύξηση βάρους, οι ασθενείς με υποθυρεοειδισμό χρειάζεται να παρακολουθούν το μέγεθος της μερίδας και να αποφεύγουν τις κενές θερμίδες από τρόφιμα με αυξημένη περιεκτικότητα σε trans λιπαρά οξέα, αλάτι και ζάχαρη (π.χ. σφολιάτες, γλυκά, αρτοσκευάσματα από λευκό αλεύρι, σακχαρούχα αναψυκτικά, πρόχειρο φαγητό τύπου fast food).
Μύθος 9: Η αυξημένη πρόσληψη ιωδίου μπορεί να θεραπεύσει τον θυρεοειδή.
Αλήθεια/Τι ισχύει πραγματικά: Είναι αλήθεια ότι ο θυρεοειδής χρησιμοποιεί ιώδιο (που βρίσκεται συνήθως στο επιτραπέζιο αλάτι) για να λειτουργήσει. Επιπλέον, η θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο (RAI) χρησιμοποιείται μερικές φορές για τη θεραπεία διαταραχών θυρεοειδούς, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις κακοήθειας. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι καλύπτουν την απαιτούμενη ποσότητα ιωδίου από την καθημερινή διατροφή τους, χωρίς να χρειάζονται συμπληρωματική κάλυψη. Αντίθετα, είναι σημαντικό να έχουμε υπ’ όψιν μας ότι η υπερβολική λήψη ιωδίου θα μπορούσε να προκαλέσει στην πραγματικότητα περισσότερα προβλήματα θυρεοειδούς, όπως η υπερπαραγωγή θυρεοειδικών ορμονών σε μια προσπάθεια επεξεργασίας της περίσσειας ιωδίου. Ετσι, προτού λάβετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Μύθος 10: Η κατανάλωση σόγιας μπορεί να «χαλάσει» τον θυρεοειδή.
Αλήθεια/Τι ισχύει πραγματικά: Η σόγια είναι γνωστή για την αυξημένη περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης. Εντούτοις, η σόγια μπορεί να ενεργοποιήσει τους υποδοχείς οιστρογόνων του σώματος, οι οποίοι με τη σειρά τους μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση των φαρμάκων που λαμβάνονται για την αποκατάσταση της λειτουργίας του θυρεοειδούς. Ωστόσο, η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με μέτρο, λίγες φορές μέσα στην εβδομάδα και καλύτερα στο βραδινό γεύμα, προκειμένου να αποφευχθεί η παρεμβολή της με την πρωινή φαρμακευτική αγωγή.
*Από τη Γεωργία Καπώλη, κλινική διαιτολόγο- διατροφολόγο, ΜSc επιστημονική διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Νεμέας, www.logodiatrofis.gr, www.activekids.gr, www.care24.gr
*Περισσότερα θέματα διατροφής στο περιοδικό ΕΤ υγεία-Διατροφή, που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Τα δύο ζώδια που θα το μετανιώσετε αν τα ξαναφτιάξετε
- Viral: Μικρός ψαράς πιάνει ψάρι…ίσαμε το μπόι του! [βίντεο]
- Η Ελευθερία Μεταξά μιλά στο Eleftherostypos.gr για το βιβλίο της «Ο θησαυρός…
- Ο πατέρας των παιδιών της Ντορέττας Παπαδημήτριου είναι τώρα σύντροφος παίκτριας του…
- Άσχημα ψυχολογικά η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου
- Survivor 5 – αποκλειστικό: Δείτε ποια έπαθε κρίση πανικού και ζήτησε να…
- «Έφυγε μετά από μια δύσκολη μάχη…» – Θρήνος για την Σταματίνα Τσιμτσιλή
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr