Αν και υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες ποικιλίες τυριών με διαφορετική υφή, γεύση και άρωμα, όλα τα είδη διατηρούν κάποια βασικά χαρακτηριστικά που τα καθιστούν πολύτιμα στη διατροφή του ανθρώπου.
Το γνωστότερο διατροφικό συστατικό των τυριών και όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων είναι το ασβέστιο, το οποίο αποτελεί το κυριότερο δομικό υλικό των οστών. Το ασβέστιο κατέχει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία πήξης του αίματος, στη λειτουργία του νευρικού και μυϊκού συστήματος, στη ρύθμιση πολλών ενζυμικών συστημάτων του μεταβολισμού και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Η ανεπαρκής πρόσληψη ασβεστίου είναι ο σημαντικότερος διατροφικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση οστεοπόρωσης. Μάλιστα η υψηλή περιεκτικότητα των τυριών σε ασβέστιο συνδυάζεται με το γεγονός ότι απορροφάται σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από το εντερικό σύστημα σε σχέση με άλλα τρόφιμα όπως το σπανάκι ή το μπρόκολο.
Το εξαιρετικά ευεργετικό διατροφικό προφίλ των τυριών συμπληρώνεται από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φώσφορο. Έτσι, λοιπόν, αποτελούν μια ιδανική τροφή που παρέχει στον οργανισμό μας όλα εκείνα τα δομικά υλικά για τον σχηματισμό των κρυστάλλων υδροξυαπατίτη, εξασφαλίζοντας τη διατήρηση της καλής υγείας των οστών.
Η διατροφική αξία του τυριού ενισχύεται με τις σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β που περιέχει, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και τη διατήρηση ισχυρής μνήμης.
Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα των τυριών σε σχέση με τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι το ότι περιέχουν πολύ μικρότερες ποσότητες λακτόζης. Η έλλειψη του ενζύμου που πέπτει τη λακτόζη (δυσανοχή στη λακτόζη) είναι ένα σύνηθες πρόβλημα για μεγάλο μέρος του πληθυσμού και προκαλεί έντονη δυσπεψία και φούσκωμα όταν καταναλώνονται γαλακτοκομικά προϊόντα που περιέχουν λακτόζη.
Σε γενικές γραμμές το τυρί αποτελεί θαυμάσια πηγή ασβεστίου (οι 2 φέτες -40g- περιέχουν τόσο ασβέστιο όσο 1,5 ποτήρι γάλα light -200ml-) και ταυτόχρονα είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία (πχ φώσφορος, βιταμίνη Β12 κα)
Χρήσιμες πληροφορίες για τα διάφορα είδη τυριών
Είδη τυριών
- Σκληρά (γραβιέρα, παρμεζάνα, edam, κασέρι κ.α.)
- Μαλακά (φέτα, ανθότυρο, ροκφόρ κ.α.
- Τα σκληρά έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία από τα μαλακά
Κατάταξη τυριών βάσει θερμίδων
Είδος Τυριού | Θερμίδες/100 γρ. |
Μανούρι | 460 |
Παρμεζάνα | 420 |
Γραβιέρα | 410 |
Κεφαλοτύρι | 404 |
Κασέρι | 379 |
Γκούντα | 362 |
Ροκφόρ | 360 |
Edam | 294 |
Φέτα | 273 |
Τυράκια τρίγωνα | 263 |
Μοτσαρέλα | 254 |
Μυζήθρα / Ανθότυρο | 190 |
Cottage flair | 92 |
Τα πλουσιότερα τυριά σε ασβέστιο
Είδος Τυριού | Ασβέστιο mg /100 γρ. |
Παρμεζάνα | 1142 |
Γραβιέρα | 1099 |
Γκούντα | 820 |
Κεφαλοτύρι | 810 |
Κασέρι | 750 |
Ροκφόρ | 735 |
Edam | 731 |
Μοτσαρέλα | 560 |
Φέτα | 471 |
Τυράκια τρίγωνα | 240 |
Μυζήθρα / Ανθότυρο | 202 |
Μανούρι | 109 |
Cottage flair | 68 |
Crash Test Ασβέστιο / θερμίδες
Είδος Τυριού | Crash TestΑσβέστιο / θερμίδες |
Παρμεζάνα | 2,71 |
Γραβιέρα | 2,68 |
Edam | 2,48 |
Γκούντα | 2,26 |
Μοτσαρέλα | 2,20 |
Ροκφόρ | 2,04 |
Κεφαλοτύρι | 2,00 |
Κασέρι | 1,97 |
Φέτα | 1,72 |
Μυζήθρα / Ανθότυρο | 1,06 |
Τυράκια τρίγωνα | 0,91 |
Cottage flair | 0,73 |
Μανούρι | 0,23 |
*Από τον Δημήτρη Γρηγοράκη, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,PhD • Επιστημονικός Διευθυντής ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ – Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας • Επιστημονικός Συνεργάτης ΤΕΔΔ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου • Επιστημονικός Συνεργάτης Α’ Νευρολογικής Κλινικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ Αιγινήτειο Νοσοκομείο • Εκπαιδευτής Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών