Oι ειδικοί Alex Ruani, ιατρικός ερευνητής στο UCL και επιστημονικός διευθυντής στο Health Sciences Academy, και η Heather Rosa, Πρύτανης στο Ινστιτούτο για την υγιεινή διατροφή (Optimum Nutrition), έδωσαν συμβουλές για το πώς μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση θερμιδογόνων τροφίμων και βελτιώσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες κατά τη διάρκεια της καραντίνας.
Ο κ. Ruani εξηγεί ποια σνακ είναι σημαντικό να αποφύγουμε και τι να προτιμήσουμε: Ειδικότερα αναφέρει ότι «βλέπουμε πολλούς ανθρώπους να αναφέρουν ότι τρώνε από πλήξη κατά τη διάρκεια του lock down. Αλλά η υπερκατανάλωση τροφής είναι επικίνδυνη. Οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες χρειάζονται περισσότερο από ποτέ, μιας και ενισχύουν την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος».
Μερικά από τα καλύτερα τρόφιμα για σνακ, εάν δεν θέλουμε να πάρουμε κιλά είναι:
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό που μας χορταίνουν για μεγάλο διάστημα (π.χ. γιαούρτι, γάλα, φρέσκα φρούτα, όπως σταφύλια, μήλα, ακτινίδια, πεπόνια, smoothies με φρούτα και λαχανικά).
Τροφές πλούσιες σε προβιοτικά που φαίνεται να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στη ρύθμιση των ορμονών που μειώνουν την πείνα, π.χ. γιαούρτι, κεφίρ, τυρί cottage ή μαλακό τυρί, vegan επιλογές.
Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες που όχι μόνο χορταίνουν, αλλά και βοηθούν στην παραγωγή λιπαρών οξέων, π.χ. φρούτα, λαχανικά σε stick όπως τα αγγούρια και τα καρότα, ντοματίνια, παξιμάδια χαρουπιού ή κρίθινα ολικής αλέσεως.
Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες που έχουν αποδειχθεί από πολλές έρευνες για τον υψηλό δείκτη κορεσμού και της ικανότητάς τους να μειώνουν την επιθυμία μας για φαγητό (π.χ. βραστά αυγά, γιαούρτι, τυρί cottage, ανάλατοι ξηροί καρποί).
Το επιπρόσθετο πλεονέκτημα είναι ότι όλες αυτές οι εναλλακτικές είναι, επίσης, χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Πράγμα που σημαίνει ότι προκαλούν αργή αύξηση σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματός, η οποία βοηθά στη διατήρηση της ενέργειας, σε αντίθεση με την κατανάλωση γλυκών και τροφίμων πλούσιων σε ζάχαρη που όσο και αν φαίνεται περίεργο, μας κάνει να νιώθετε υπνηλία, λόγω της απότομης αυξομείωσης των επιπέδων σακχάρου.
*Από την Γεωργία Καπώλη, Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, MSc Επιστημονική Διευθύντρια ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Νεμέα Κορινθίας Αντιπρόεδρος ΕΛ.Δ.Ε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr