Η επίμαχη σκηνή δείχνει έναν Αυστριακό Ναζί να ανοίγει την πόρτα του σχολείου όπου οι Γερμανοί είχαν κλείσει μητέρες και μικρά παιδιά πριν εκτελέσουν τους άνδρες των Καλαβρύτων συντελώντας σε ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. «Δεν έχουμε τίποτα εναντίον των παραγωγών της ταινίας, του σκηνοθέτη ή των συντελεστών της. Αυτό που μας πονάει είναι ότι δεν μπορείς να παρουσιάζεις αναληθή στοιχεία για να περάσεις άλλη γραμμή στα γεγονότα», τονίζει ο κ. Ερμείδης που υπογραμμίζει ότι η θεωρία του «καλού Ναζί» έχει καταρριφθεί τεκμηριωμένα εδώ και χρόνια. «Οι σχετικές μαρτυρίες υπάρχουν γιατί κάποτε έτσι είχε ειπωθεί. Ομως ακόμα και Αυστριακοί δημοσιογράφοι ή σκηνοθέτες που ήρθαν στα Καλάβρυτα στο παρελθόν και ήθελαν να γυρίσουν ταινίες ή να κάνουν ρεπορτάζ για τον υποτιθέμενο “καλό Αυστριακό Ναζί”, αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω άπρακτοι και να ζητήσουν συγγνώμη για την άγνοιά τους επί του θέματος όταν τους παραθέσαμε τα στοιχεία».
Ο κ. Ερμείδης εξηγεί επίσης ότι η δημοτική αρχή των Καλαβρύτων την περίοδο που γινόταν η προετοιμασία της ταινίας έδωσε γη και ύδωρ στους συντελεστές. «Πήγαν στο Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, είδαν τα στοιχεία και μετά τα έκαναν ό,τι ήθελαν. Τους ανοίξαμε όλες τις πόρτες και αυτοί στη συνέχεια μας αγνόησαν. Δεν πήραν τη γνώμη μας ποτέ για το πώς έχουν τα πράγματα. Θα έπρεπε να είχαν σεβαστεί την ιστορική αλήθεια», λέει και προσθέτει: «Περιμένουμε να δούμε την ταινία. Αν διαπιστώσουμε εκεί ότι θίγονται οι εκτελεσθέντες και οι απόγονοί τους, δεν θα το αφήσουμε έτσι. Δεν υπάρχει άλλη οδός από τη νομική». Καταλήγει υπογραμμίζοντας: «Γυρίστε ό,τι ταινία θέλετε, πείτε ό,τι θέλετε αλλά μη διαφοροποιείτε τα ιστορικά στοιχεία. Αν κάποιος κάνει μυθοπλασία είναι υποχρεωμένος να το διευκρινίζει».
Χριστούγεννα στο Netflix: Οι 10 σειρές και ταινίες με γιορτινή διάθεση
Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Νικόλας Δημητρόπουλος και ο σεναριογράφος της, Δημήτρης Κατσαντώνης, από την πλευρά τους μίλησαν στο Variety για το θέμα. «Είναι κρίμα που η ταινία κρίνεται πριν κάνει πρεμιέρα. Μια από τις πρωταρχικές μας φροντίδες ήταν να δείξουμε σεβασμό στους ανθρώπους των Καλαβρύτων. Κρατήσαμε τη συγκεκριμένη σκηνή γιατί θέλαμε να δείξουμε ότι ακόμα και στις πιο σκοτεινές στιγμές, ο ανθρωπισμός έχει θέση, ακόμα κι αν προέρχεται από έναν μόνο άνθρωπο», λέει ο σκηνοθέτης Νικόλας Δημητρόπουλος. Ο σεναριογράφος Δημήτρης Κατσαντώνης τονίζει με τη σειρά του ότι «δεν υπάρχει καμία αγωγή από κανέναν όπως έχει ειπωθεί καθώς δεν υπάρχει έδαφος για κάτι τέτοιο. Η ταινία είναι προϊόν μυθοπλασίας που εμπνέεται από τα πραγματικά γεγονότα και δεν βασίζεται σε αυτά. Ο κ. Ερμείδης ποτέ δεν μας προσέγγισε όπως λέει με καμία επιστολή και καμιά υπόσχεση δεν δόθηκε από εμάς. Οι απειλές περί νομικής οδού θα σβήσουν σαν τα πυροτεχνήματα και σύντομα θα αποκαλυφθεί το κενό περιεχόμενό τους». Ο Νικόλας Δημητρόπουλος προσθέτει ότι «η μόνη υπόσχεση που έδωσα ήταν στον εαυτό μου. Και αυτή ήταν να δείξω τις φρικαλεότητες που οι Ναζί έκαναν στα Καλάβρυτα και να θυμίσω στους ανθρώπους ότι φασισμός σημαίνει μίσος και πρέπει να πεταχτεί στα σκουπίδια».
Η συνέχεια επί της μεγάλης οθόνης από την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου σε μια ταινία που αποτελεί την τελευταία κινηματογραφική εμφάνιση του σπουδαίου Μαξ φον Σίντοφ. Υποδύεται τον επιζήσαντα του Ολοκαυτώματος που αφηγείται τα φρικτά γεγονότα σε μια Γερμανίδα δικηγόρο που ασχολείται με τις πολεμικές αποζημιώσεις. Παίζουν επίσης οι Αστριντ Ρους, Δανάη Σκιάδη, Νικόλας Παπαγιάννης, Γιώργος Βογιατζής κ.ά. Η ταινία κάνει πρεμιέρα αύριο Σάββατο στο 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
- Μαρίνα Πατούλη: Εμβολιάστηκε – Άφωνοι έμειναν στο κέντρο με αυτό που φορούσε
- Βανδή-Μπισμπίκης: Επιστρέφουν αναγκαστικά από Ρώμη! Τι συνέβη
- Δεν φαντάζεστε πόσο κοστίζει μια βραδιά στην πιο φθηνή βίλα του ξενοδοχείου Παντζόπουλου – Μενεγάκη
- Ζώδια: Τι αλλάζει αλλάζει σήμερα σε λεφτά και έρωτα – Οι αστρολογικές προβλέψεις από τη Μάρι Γιόβα
- Φαίη Σκορδά: Τι δουλειά κάνει η μαμά της στο Κιλκίς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr