- Μπορείτε να δώσετε μια επισκόπηση του προγράμματος LifeSkills και των βασικών του στόχων; Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ξεκινήσετε το πρόγραμμα LifeSkills σε συνεργασία με την HSBC;
Tο British Council στοχεύει να υποστηρίξει τους νέους να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να ενδυναμωθούν για να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, σχεδιάσαμε το LifeSkills ως ένα πρόγραμμα επαγγελματικής και προσωπικής ανάπτυξης νέων που υλοποιούμε με τη χρηματοδότηση της HSBC, με κύριο στόχο να εξελίξουμε τις επαγγελματικές προοπτικές νέων 18 έως 30 ετών. Των νέων εκείνων που είτε βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης είτε επιθυμούν μια θετική αλλαγή σταδιοδρομίας ώστε να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Οι δραστηριότητες του προγράμματος περιλαμβάνουν βιωματικά εκπαιδευτικά εργαστήρια με τη συμμετοχή πάνω από 1.900 νέων, 97 θέσεις δίμηνης αμειβόμενης πρακτικής άσκησης, καθώς και τρία social hackathons σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και διαδικτυακά.
- Πώς συμβάλλει το πρόγραμμα στην προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη των νέων στην Ελλάδα; Τι είδους υποστήριξη και κατάρτιση προσφέρει το πρόγραμμα στους νέους ενήλικες και πώς είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους;
Δυστυχώς στη χώρα μας αυτή τη στιγμή το ποσοστό των νέων που βρίσκονται εκτός εργασίας, καθώς και εκείνων που οι συνθήκες εργασίας τους δεν είναι αυτές που θα ήθελαν, είναι μεγάλο. Αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο τόσο στη διαβίωση, στην ψυχική υγεία και την προσωπική εξέλιξή τους όσο και στην κοινωνία. Μέσα από το πρόγραμμα LifeSkills θέλουμε να τους δώσουμε την ευκαιρία για αναστοχασμό, νέες δεξιότητες, χώρο, χρόνο και κίνητρο για τον προγραμματισμό της προσωπικής και επαγγελματικής τους ανάπτυξης, μα, πάνω από όλα, την ευκαιρία να δοκιμαστούν σε ένα νέο επαγγελματικό περιβάλλον και να αποκτήσουν εμπειρία μέσω της αμειβόμενης και με πλήρη ασφάλεια πρακτικής άσκησης. Το μήνυμα που παίρνουμε είναι ότι η δράση αυτή έχει δώσει ελπίδα και αυτοπεποίθηση σε ένα πλαίσιο που σέβεται τις νέες και τους νέους και αναγνωρίζει την αξία τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό των νέων που συνεχίζουν τη συνεργασία τους με τους φορείς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα μετά το τέλος των πρακτικών είναι πάνω από 50%.
- Μπορείτε να εξηγήσετε τη σημασία της συμπερίληψης πρακτικής εργασιακής εμπειρίας σε οργανισμούς κοινωνικής οικονομίας ως μέρος του προγράμματος;
Ενα βασικό στοιχείο του προγράμματος είναι η ανάδειξη του τομέα της κοινωνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων που έχουν θετικό κοινωνικό αντίκτυπο, ως εναλλακτικών φορέων απασχόλησης για τους νέους. Το πρόγραμμα χρηματοδότησε 97 θέσεις αμειβόμενης πρακτικής άσκησης σε φορείς της ευρύτερης κοινωνικής οικονομίας σε όλη την Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτόν θελήσαμε να ενισχύσουμε την ενημέρωση των νέων σχετικά με τον τομέα, ως ενναλακτικό τρόπο δίκαιης εργασίας, επιχειρείν αλλά και ηθικής κατανάλωσης. Παράλληλα, το πρόγραμμα ενίσχυσε τους ίδιους τους φορείς δίνοντάς τους ανθρώπινο δυναμικό, εργαλεία και κίνητρο για την περαιτέρω ανάπτυξή τους.
- Υπάρχουν σχέδια επέκτασης του προγράμματος ή εισαγωγής παρόμοιων πρωτοβουλιών σε άλλες περιοχές ή χώρες;
Το πρόγραμμα έφερε σε επαφή νέους με 60 φορείς σε Αθήνα και ευρύτερη Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Ζαγόρι, Κεφαλλονιά, Βόλο, Φλώρινα, Χανιά, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Σκιάθο, Τρίπολη, Μεσσηνία, Αργολίδα, Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα. Μέσω των εκπαιδευτικών εργαστηρίων, τόσο διά ζώσης όσο και διαδικτυακά, καταφέραμε να συνδέσουμε νέους ανθρώπους από όλη τη χώρα. Στην αρχή του προγράμματος είχαμε επίσης την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλές πρακτικές από τη Βρετανία και να συνομιλήσουμε με ειδικούς από τη χώρα. Ελπίζουμε ότι μετά την επιτυχία του LifeSkills θα έχουμε ακόμη περισσότερες ευκαιρίες για την εκπαίδευση, την ενδυνάμωση και τη διασύνδεση των νέων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Σχετικά με το LifeSkills
Το LifeSkills φιλοδοξεί να επιφέρει πραγματικό αντίκτυπο στην ελληνική κοινωνία, προωθώντας την εργασία σε φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας ή σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με κοινωνικό αντίκτυπο, ως εναλλακτική και χωρίς αποκλεισμούς επιλογή καριέρας, για την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας. Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω της διεξαγωγής πέντε κύκλων πρακτικής άσκησης σε κοινωνικές επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις με κοινωνικό αποτύπωμα σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, διενεργούνται εκπαιδευτικά εργαστήρια, ενώ οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε «Start-upBootcamps» ώστε να δοκιμάσουν στην πράξη τις επαγγελματικές ιδέες τους. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα στη σελίδα του British Council (https://www.britishcouncil.gr/).