Η έγκριση της προμελέτης αρχιτεκτονικής τοπίου και αρχιτεκτονικών κατασκευών, στη Ζώνη Προστασίας των χαρακτηρισμένων ως μνημείων τριών υπόστεγων της Πολεμικής Αεροπορίας, αποτελεί το πρώτο καθοριστικό βήμα στο έργο της διαμόρφωσης του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού.
Τα τρία διατηρητέα υπόστεγα της Πολεμικής Αεροπορίας (Α, Β και Γ) χαρακτηρίσθηκαν μνημεία βάσει των διατάξεων του αρχαιολογικού νόμου «διότι», σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, «αποτελούν ειδικές κατασκευές ιδιαίτερης τεχνικής σημασίας με ιδιαίτερα βιομηχανικά και τεχνικά χαρακτηριστικά και είναι σημαντικά για τη μελέτη της ιστορίας της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής στη χώρα μας».
Στην ίδια περιοχή βρίσκεται το κτίριο του πρώην Ανατολικού Αεροδρομίου, έργο του κορυφαίου Φινλανδού αρχιτέκτονα Εερο Σαάρινεν, όπως και το Αγγλικό Υπόστεγο (Παγόδα), μοναδική στον ελλαδικό χώρο ξύλινη κατασκευή που η διατομή της μοιάζει με αντίστροφη καρίνα καραβιού. Τα κτίρια αυτά έχουν χαρακτηριστεί επίσης ως μνημεία.
«Η εμβληματική επένδυση του Ελληνικού προχωρεί απρόσκοπτα, ώστε να υλοποιηθεί, μέσα στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα το οποίο αναπτύσσεται στον Νότιο Τομέα της Αθήνας», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, με αφορμή τις δύο ομόφωνες αποφάσεις του ΚΣΝΜ.
«Προτεραιότητα τόσο της κυβέρνησης όσο και του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, από την πρώτη στιγμή, είναι η διασφάλιση της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και του σημαντικού πολιτιστικού αποθέματος του Ελληνικού…», πρόσθεσε η υπουργός.
Διαμόρφωση χώρων ξεκούρασης και αναψυχής στην περιοχή των υποστέγων της Πολεμικής Αεροπορίας.
Το Υπόστεγο Γ της Πολεμικής Αεροπορίας μετά την αποκατάστασή του. Θα λειτουργεί ως κέντρο ενημέρωσης και χώρος εκθέσεων του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής Ελληνικού
Απόρροια των έργων που δρομολογούνται στο περιβάλλοντα χώρο των τριών υπόστεγων-μνημείων θα είναι η δημιουργία ενός πνεύμονα πρασίνου για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου. Στην προμελέτη προβλέπονται η δημιουργία θεματικών πάρκων, διαδρομών και «πλατειών» στην περιοχή των τριών υπόστεγων, κτίρια και κατασκευές υποστηρικτικές της λειτουργίας του πάρκου, σύμφωνα με τους ισχύοντες όρους δόμησης, και επίσης χώροι υποδοχής και info point για τους επισκέπτες, πύργοι-παρατηρητήρια, χώροι εξυπηρέτησης του κοινού κ.ά.
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Εγκρίθηκαν οι δημόσιες προτάσεις για Τέρνα Ενεργειακή και ΟΛΘ
Ειδικότερα στο συγκεκριμένο τμήμα του Μητροπολιτικού Πάρκου, εκτάσεως 75.000 τ.μ., προβλέπεται μεταξύ άλλων η δημιουργία 5 πλατειών δίπλα στα υπόστεγα, δημιουργία στοιχείων νερού (κρήνες κ.ά.), τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού (παγκάκια, καθίσματα) καθώς και κατασκευές περίφραξης, σήμανσης, φωτισμού και δικτύων…
Σύμφωνα με τον προεδρεύοντα του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, γενικό γραμματέα Πολιτισμού, Γιώργο Διδασκάλου, οι επεμβάσεις αυτές αναβαθμίζουν τόσο την περιοχή όσο και τα νεότερα μνημεία, με απόλυτο σεβασμό στον αρχαιολογικό νόμο.
Αντικείμενο της δεύτερης μελέτης είναι η αποκατάσταση του Υπόστεγου Γ της Πολεμικής Αεροπορίας «με προσωρινή αλλαγή χρήσης ως κέντρου ενημέρωσης και εκθεσιακού χώρου του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά για τρία χρόνια με δυνατότητα παράτασης, καθώς και τα συμπληρωματικά στοιχεία διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου των τριών υπόστεγων». Τα αυθεντικά χαρακτηριστικά του κτιρίου θα αποκατασταθούν ώστε να διατηρηθεί και να αναδειχθεί ο χαρακτήρας του.
Η προμελέτη για τη διαμόρφωση του συγκεκριμένου τμήματος του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό πήρε πρόσφατα το «πράσινο φως» και από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής.
Επιτέλους! Η ανακοίνωση από τα jumbo που όλοι περίμεναν
H Amazon Web Services ανοίγει γραφεία στην Ελλάδα
Τα τρία νέα ΣΔΙΤ προϋπολογισμού 477 εκατ. που εγκρίθηκαν – Μέσα στο πρώτο τρίμηνο ο διαγωνισμός