ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειώσεις ενοικίων και τον Φεβρουάριο – Oλα τα μυστικά για ιδιοκτήτες και μισθωτές [αναλυτικοί πίνακες]

Τι αλλάζει στις δηλώσεις μισθώσεων ακινήτων - Οι πέντε αλλαγές που πρέπει όλοι να ξέρετε

Γιώργος Παλαιτσάκης

Εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις των κλάδων του λιανεμπορίου, της εστίασης, του πολιτισμού, του αθλητισμού, του τουρισμού και των μεταφορών, που έχουν μισθωμένα τα ακίνητα των επαγγελματικών τους εγκαταστάσεων και υποχρεώθηκαν να παραμείνουν κλειστές έως και χθες, με κρατική εντολή, απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου όχι μόνο για τον μήνα Ιανουάριο, αλλά και για τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με διάταξη που αποφάσισε να νομοθετήσει και να θέσει άμεσα σε εφαρμογή το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Η απαλλαγή αυτή ισχύει και για τα γυμναστήρια, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και τα βιβλιοπωλεία, τα οποία επίσης υποχρεώθηκαν να μη λειτουργήσουν τουλάχιστον έως και χθες.

Η απόφαση

Σύμφωνα με την απόφαση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, οι ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητά τους στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα λάβουν από τον κρατικό προϋπολογισμό αποζημίωση ίση με το 80% του συμφωνημένου μισθώματος για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021, έτσι ώστε να μην έχουν περαιτέρω απώλειες από αυτές που έχουν σήμερα. Επιπλέον, στα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές θα καταβληθεί αποζημίωση από το κράτος ίση με το 60% του μηνιαίου μισθώματος τόσο για τον μήνα Ιανουάριο όσο και για τον μήνα Φεβρουάριο.

Ποιους αφορά

Οπως διευκρινίζεται με χθεσινή ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών, το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές με κρατική εντολή μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Συμπεριλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού και αθλητισμού, τα γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Επιπλέον, εντάσσονται οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Με βάση τα παραπάνω ανακοινωθέντα, ιδιοκτήτης που είναι φυσικό πρόσωπο και έχει συμφωνήσει με επιχειρηματία μισθωτή να λαμβάνει κάθε μήνα ενοίκιο ύψους 2.000 ευρώ, θα λάβει -για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021-αποζημίωση συνολικού ύψους 3.200 ευρώ από το κράτος (1.600 ευρώ για τον Ιανουάριο και 1.600 ευρώ για τον Φεβρουάριο) εάν η επιχείρηση του μισθωτή έχει παραμείνει κλειστή με κρατική εντολή μέχρι χθες 15 Ιανουαρίου.

Το υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζει επίσης ότι, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, από μεθαύριο Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, ξεκινά η καταβολή του 50% της απώλειας από τη μείωση του μισθώματος μηνός Νοεμβρίου στους λογαριασμούς των δικαιούχων ιδιοκτητών ακινήτων.

Το δίμηνο

Μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών, το «τοπίο» όσον αφορά τις αναγκαστικές μειώσεις ενοικίων και τις αποζημιώσεις των ιδιοκτητών διαμορφώνεται ως εξής στο πρώτο δίμηνο του 2021 (επικαιροποίηση των όσων διευκρινίζονταν σε πρόσφατα εκδοθείσα εγκύκλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων):

1 Μείωση μισθωμάτων μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2021. Τα μισθώματα του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου 2021 διακρίνονται ως προς τη μείωσή τους σε τρεις κατηγορίες:

* Μείωση 100%: Ισχύει μόνο για τα επαγγελματικά μισθώματα συγκεκριμένων κατηγοριών επιχειρήσεων που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή κατά την εορταστική περίοδο του Δεκεμβρίου 2020 και μέχρι χθες 15 Ιανουαρίου 2021. Στις κατηγορίες αυτές συμπεριλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού και αθλητισμού, οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών.

* Μείωση 40%: Ισχύει για τα επαγγελματικά μισθώματα των επιχειρήσεων που έχουν χαρακτηριστεί ως «πληττόμενες» και για τα μισθώματα της κύριας (και φοιτητικής) κατοικίας των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας. Συνεπώς, στις περιπτώσεις αυτές οι μισθωτές πρέπει να καταβάλουν το 60%.

* Μηδενική μείωση: Δεν προβλέπεται καμία μείωση:

α) Για τα μισθώματα των επιχειρήσεων που συνεχίζουν ακώλυτα τη λειτουργία τους, όπως τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία κ.λπ.

β) Για τα μισθώματα κύριας κατοικίας που καταβάλλουν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα (όσοι απασχολούνται σε μη πληττόμενες επιχειρήσεις), οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι, οι επιχειρηματίες, οι έμποροι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι εισοδηματίες και κάθε άλλη κατηγορία ενοικιαστών κύριας κατοικίας.

γ) Για τα μισθώματα δευτερεύουσας κατοικίας, εξοχικής, προσωρινής διαμονής και για μισθώσεις που αφορούν κάθε άλλο είδος χρήσης, πλην της κύριας κατοικίας εργαζομένου του οποίου η σύμβαση εργασίας έχει ανασταλεί λόγω της αναγκαστικής διακοπής της λειτουργίας της επιχειρήσεως στην οποία εργάζεται.

2 Αποζημίωση εκμισθωτών για τις μειώσεις μισθωμάτων:

* Για τους μήνες Μάρτιο-Οκτώβριο 2020 η αποζημίωση είχε τη μορφή συμψηφισμού του 30% της εισοδηματικής απώλειας λόγω μείωσης του ενοικίου με τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις. Για όσους φορολογούμενους ιδιοκτήτες δικαιούνταν συμψηφισμό με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις αλλά πριν αυτός γίνει είχαν ήδη εξοφλήσει πλήρως το φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ έτους 2020, ο συμψηφισμός θα γίνει πλέον με τις φορολογικές υποχρεώσεις του 2021.

* Η αποζημίωση για τις μειώσεις ενοικίων των μηνών Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου 2020, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2021 αυξήθηκε πλέον, καθώς ισούται με το 50% της απώλειας λόγω μείωσης του ενοικίου.

* Ειδικά για τις περιπτώσεις στις οποίες μισθώτριες είναι επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή και απαλλάσσονται πλήρως από την υποχρέωση καταβολή ενοικίων, η αποζημίωση των ιδιοκτητών για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 θα φτάσει σε ποσοστό 80% της εισοδηματικής απώλειας (που είναι πλέον ολόκληρο το ενοίκιο).

* Τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις παραπάνω επιχειρήσεις για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2021 θα αποζημιωθούν με το 60% του μηνιαίου μισθώματος.

ΠΟΜΙΔΑ

Να οριστούν οι ΚΑΔ με τους δικαιούχους

Με νέα κατεπείγουσα επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) ζητά, μεταξύ άλλων, από την ηγεσία του υπουργείου να προβεί στην άμεση έκδοση της απόφασης ορισμού των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) όχι μόνο των κλάδων που είναι κλειστοί με κρατική εντολή και ως εκ τούτου απαλλάσσονται από την καταβολή ενοικίου για το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2021, αλλά και των επιχειρήσεων για τις οποίες θα ισχύσει η μείωση του μισθώματος κατά 40% στους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021, ώστε στις περιπτώσεις αυτές να παύσουν οι αμφισβητήσεις από τους μισθωτές επιχειρηματίες και να καταβληθεί εγκαίρως το 60% των μισθωμάτων αυτών.

Κι αυτό διότι, όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία, «η διαρκής προβολή στα ΜΜΕ, από κάθε αρμόδιο και αναρμόδιο, της μη καταβολής μισθωμάτων από επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή κατά την εορταστική περίοδο του Δεκεμβρίου 2020 μέχρι και 15 Ιανουαρίου, έχει ως αποτέλεσμα σημαντικός αριθμός ενοικιαστών άλλων κατηγοριών μισθώσεων, κυρίως των “πληττόμενων” ελεύθερων επαγγελματιών, βιοτεχνιών, αποθηκών κ.λπ., αλλά και μισθωτές κατοικιών, να δηλώνει προς τους εκμισθωτές του ότι δεν προτίθεται να καταβάλει απολύτως τίποτε για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο 2021»!

Στην ίδια επιστολή της, η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει: «Τέλος, επειδή εξαιτίας των παραπάνω μέτρων, χιλιάδες ιδιοκτήτες βρίσκονται σε απόγνωση ως προς την αντιμετώπιση των τρεχουσών υποχρεώσεών τους, ζητούμε για μια ακόμη φορά να επεκταθούν και σε αυτούς -που δυστυχώς δεν διαθέτουν ΚΑΔ όπως όλοι οι άλλοι πληττόμενοι- και όλα τα λοιπά ευεργετικά μέτρα, διευκολύνσεις και μεταθέσεις φορολογικών υποχρεώσεων, ρυθμίσεων κ.λπ. που προβλέπονται για τόσες άλλες κατηγορίες φορολογουμένων, να δοθεί προθεσμία για τη διόρθωση όλων των λανθασμένων δηλώσεων Covid, να εκκαθαριστούν και να εξοφληθούν οι επιστροφές των προηγούμενων μηνών και να καθιερωθεί διαδικασία αυτόματης online επιβεβαίωσης των νέων δηλώσεων Covid ώστε να προκύπτει αμέσως αν ο ενοικιαστής δικαιούται τη μείωση και ο εκμισθωτής την αποζημίωση».

ΚΟΥΡΕΜΕΝΑ… ΕΝΟΙΚΙΑ

Οι αιτήσεις, οι αποζημιώσεις και το χρονοδιάγραμμα πληρωμής

Χρονική περίοδος Ποσοστό μείωσης επί του συνολικού μισθώματος Ποσοστό επιστροφής επί της μείωσης μισθώματος Στάδιο διαδικασίας: Προθεσμία υποβολής, χρόνος καταβολής
Μάρτιος Κλειστοί: -40% Συμψηφισμός 30%* Eως 31.1.2021

διορθώσεις για όσους έλαβαν μηνύματα από

την ΑΑΔΕ

Απρίλιος-Μάιος Κλειστοί: -40%

Πληττόμενοι: -40%

Συμψηφισμός 30%*
Ιούνιος Κλειστοί: -40% Συμψηφισμός 30%*
Ιούλιος – Αύγουστος Τουρισμός, Πολιτισμός, Αθλητισμός, Μεταφορές: -40% Συμψηφισμός 30%*
Σεπτέμβριος. Τουρισμός, Πολιτισμός, Αθλητισμός, Μεταφορές: -40%

Λοιποί: Προαιρετική (30% κατ’ ελάχιστο)

Συμψηφισμός 30%* Eληξε. Η εκκαθάριση συνεχίζεται
Οκτώβριος Εστίαση, Τουρισμός, Πολιτισμός, Αθλητισμός, Μεταφορές, Λοιποί: Μόνον προαιρετική (30% κατ’ ελάχιστο) Συμψηφισμός 30%* Eληξε. Η εκκαθάριση συνεχίζεται
Νοέμβριος Κλειστοί: -40%

Πληττόμενοι: 40%

Καταβολή 50% Eληξε στις 31.12.2020. Καταβολή

στις 18 Ιανουαρίου

Δεκέμβριος Κλειστοί: -40%

Πληττόμενοι: -40%

Καταβολή 50% Eως 31.1.2021.

Καταβολή

στις 15 Φεβρουαρίου

Ιανουάριος Κλειστοί: -100%

Πληττόμενοι: -40%

Καταβολή 80%

Καταβολή 50%

Αναμένονται η ψήφιση νόμου για τη μείωση

κατά 100%, η έκδοση υπουργικής απόφασης

με τους ΚΑΔ κάθε κατηγορίας και το

άνοιγμα της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ για δήλωση

Φεβρουάριος Κλειστοί: -100%

Πληττόμενοι: -40%

     Καταβολή 80%

Καταβολή 50%

* Ο συμψηφισμός γίνεται με τρέχουσες φορολογικές οφειλές.

ΜΕΙΩΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ 40% (Α’ ΔΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2021)
MHNIAIO ENOIKIO ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΡΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ  ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ
200 160 80
300 240 120
400 320 160
500 400 200
600 480 240
700 560 280
800 640 320
900 720 360
1000 800 400
1100 880 440
1200 960 480
1300 1040 520
1400 1120 560
1500 1200 600
1600 1280 640
1700 1360 680
1800 1440 720
1900 1520 760
2000 1600 800
2500 2000 1000
3000 2400 1200
3500 2800 1400
4000 3200 1600
4500 3600 1800
5000 4000 2000
6000 4800 2400
7000 5600 2800
8000 6400 3200
10000 8000 4000

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Μυστικά και γκρίζες ζώνες στις μειώσεις ενοικίων [πίνακας και παραδείγματα]

Μιχάλης Μάρδας

Μετ’ εμποδίων οι μειώσεις ενοικίων

Μιχάλης Μάρδας

Μειώσεις ενοικίων και τον Οκτώβριο – Ποιες επιχειρήσεις και εργαζόμενους αφορούν [λίστα]

Μιχάλης Μάρδας

Ο απόλυτος οδηγός «επιβίωσης» για ιδιοκτήτες – Πόσα χάνουν και πόσα κερδίζουν από τις μειώνεις ενοικίων [πίνακες & παραδείγματα]

Μιχάλης Μάρδας