Πιο αναλυτικά, η τράπεζα, έχοντας προχωρήσει το αμέσως προηγούμενο διάστημα σε… ακτινογραφία του χαρτοφυλακίου της, επέλεξε περί τα 3.5000 ακίνητα, τα οποία έχουν ή μπορούν να αποκτήσουν επενδυτικό προφίλ.
«Σε αυτή τη δεξαμενή βρίσκεται και ένας μεγάλος αριθμός οικιστικών ακινήτων, αξίας πέριξ των 150 εκατ. ευρώ, τα οποία, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η Eurobank αποφασίζει να τα αντιμετωπίσει ως δυνητικά επενδυτικά ακίνητα, δηλαδή, επενδύουμε σε αυτά, προκειμένου να βελτιώσουμε την ποιότητά τους, προσδοκώντας σε σημαντικά έσοδα – μέσω μίσθωσης ή πώλησης – μελλοντικά», ανέφερε, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Σταύρος Ιωάννου.
«Είναι γεγονός ότι σε κάποιες περιοχές εντοπίζεται μία δυσκολία ως προς την πώληση οικιστικών ακινήτων. Αυτό, όμως, αποτέλεσε και την αφορμή για τη νέα μας στρατηγική. Δεδομένου ότι η τράπεζα δεν έχει την ανάγκη να πουλήσει άμεσα, μπορεί να δημιουργεί έσοδα από το χαρτοφυλάκιό της κατά την περίοδο διακράτησης. Οπότε ακριβώς αυτό το χαρακτηριστικό η τράπεζα το γυρνάει σε πλεονέκτημα και επενδύοντας – στοχευμένα πάντα – στην αναβάθμιση των επίμαχων ακινήτων προσπαθεί να δημιουργήσει μία νέα πηγή εσόδων», σημείωσε από την πλευρά της, η Managing Partner της Grivalia Management Company, κυρία Ναταλία Στράφτη, φέρνοντας ως παράδειγμα την περιοχή των Δυτικών προαστίων της Αττικής, στα οποία δεν υπάρχει αγοραστικό, αλλά ενδιαφέρον για μίσθωση.
«Στα οικιστικά εξακολουθούμε να πουλάμε το asset by asset (400 το 2018, 300 πέρυσι, ενώ και εφέτος θα διατεθεί ένας αριθμός, που θα απευθύνεται στους τελικούς χρήστες), ανέφερε το υψηλόβαθμο στέλεχος της Grivalia Management Company, κυρία Δέσποινα Χαμηλάκη, για να συνεχίσει: «Το θέμα είναι ότι η ζήτηση είναι συγκεκριμένη και δεν έχουν βγει πολλά τέτοια ακίνητα, τουλάχιστον από τις τράπεζες. Έχει αρχίσει, όμως, η ανοικοδόμηση. Εάν πάτε μία βόλτα Νότια, ή σε κάποιους βόρειους άξονες της πρωτεύουσας, θα δείτε ότι πουλάνε πια από τα σχέδια. Αυτό έχουμε να το ζήσουμε από την εποχή του 2008».
Την ίδια στιγμή, η Eurobank συνεχίζει την προσπάθεια ρευστοποίησης χαρτοφυλακίων και μεμονωμένων ακινήτων. Υπενθυμίζεται πως ήδη πέρυσι η τράπεζα ολοκλήρωσε τρεις σημαντικές συναλλαγές (Opus, Resi, Star) για τη μεταβίβαση περίπου 1.000 ακινήτων, με τα έσοδα να ξεπερνούν τα 140 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και ακινήτων της Leasing. «Επίσης, έχει δρομολογηθεί μία ακόμα συναλλαγή, που αφορά στη μεταβίβαση 250 – 300 ακινήτων, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του 2020», υπογράμμισε ο κ. Ιωάννου, για να προσθέσει: «Με τον τρόπο αυτό η τράπεζα ενισχύει τα έσοδά της, αλλά και εμφανίζεται συνεπής σε δεσμεύσεις, που έχει αναλάβει έναντι των εποπτικών αρχών, για μείωση της έκθεσής της σε ακίνητα μεσοπρόθεσμα».
Επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ έως το 2022
Νέες επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία, ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ, δρομολογεί σε βάθος διετίας η Eurobank, η οποία – μετά και τη συγχώνευση με την Grivalia – αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες στην εγχώρια κτηματαγορά. «Από τις επενδύσεις αυτές ένα μεγάλο μέρος προϋπήρχε, ενώ οι όποιες νέες προσθήκες αφορούν σε ευκαιρίες, οι οποίες εντοπίστηκαν πρόσφατα, καθώς και άλλους πιθανούς στόχους», εξήγησε ο κ. Ιωάννου.
«Η συγχώνευση δεν ήταν μόνο μία κεφαλαιακή αύξηση, ύψους ενός δισ. ευρώ, στην Eurobank. Ταυτόχρονα, η τράπεζα απέκτησε ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο, ένα asset, το οποίο παράγει μία σταθερή, επαναλαμβανόμενη και σε πολλές περιπτώσεις εγγυημένη λειτουργική κερδοφορία, αλλά και σημαντικές υπεραξίες, που έχουν θετική επίπτωση στα κεφάλαιά της, γιατί, όπως όλοι αναγνωρίζουμε, ο κλάδος των ακινήτων στην Ελλάδα έχει μπει σε έναν έντονο ανοδικό κύκλο», ανέφερε από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας και διευθύνων σύμβουλος της Grivalia Management Company, κ. Γιώργος Χρυσικός.
Υπενθυμίζεται πως όσον αφορά στις επενδύσεις, πέρα από το project στις πρώην κτιριακές εγκαταστάσεις της καπνοβιομηχίας Παπαστράτος (Piraeus Port Plaza), μεγάλο μέρος του οποίου έχει ήδη ολοκληρωθεί, βρίσκονται υπό κατασκευή ή ανακατασκευή ακόμα τρία κτίρια της Eurobank: ένα κτίριο 14.000 τ.μ. στο Νέο Κόσμο, που παλαιότερα στέγαζε τα κεντρικά γραφεία της Ελευθεροτυπίας, ένα κτίριο γραφείων 4.000 τ.μ. στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας απέναντι από την Παλαιά Βουλή και ένα συγκρότημα γραφείων στον Άλιμο 25.000 τ.μ., που ξεκίνησε ως εργοστάσιο παραγωγής φαρμάκων. Επιπλέον, από το χαρτοφυλάκιο της Grivalia Hospitality, στην Αθήνα, βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάπλαση της έκτασης στα Αστέρια της Γλυφάδας, η οποία περιλαμβάνει την ανακατασκευή των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων για τη δημιουργία ενός νέου πολυτελούς ξενοδοχείου και συναφών χώρων εστίασης και αναψυχής.
Όσον αφορά στο ξενοδοχείο στο κτίριο του «Όλυμπος – Νάουσα», ενώ σε δημόσια διαβούλευση τον προσεχή μήνα θα τεθεί το σχέδιο για την ανάπτυξη πολυτελούς τουριστικού συγκροτήματος στο Καλό Λιβάδι Μυκόνου. Τέλος, η Grivalia Hospitality έχει αγοράσει ξενοδοχείο στην Πάρο, ελέγχει το συγκρότημα Meli Palace στην Κρήτη, το 85% του Amanzoe στο Πόρτο Χέλι και το 60% του Pearl Island στον Παναμά.