Οι διαρροές που είδαν τις τελευταίες ώρες το φως της δημοσιότητας περί νέας εμπλοκής στη διαδικασία ελέω βέτο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ως προς τον τρόπο διεξαγωγής του διαγωνισμού διαψεύδονται κατηγορηματικά από πηγές προσκείμενες σε αυτό, υπενθυμίζοντας τον εποπτικό -και όχι ρυθμιστικό- ρόλο του.
«Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΕ, που είναι και το καθ’ ύλην αρμόδιο επί του θέματος, δεν ελήφθη κάποια απόφαση αναφορικά με το εάν θα υπάρξουν απευθείας συνομιλίες με την κινεζική Fosun ή εάν θα μπουν στο “παιχνίδι” και οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι», αναφέρουν χαρακτηριστικά στον Ελεύθερο Τύπο και προσθέτουν: «Το Ταμείο θα μπορεί να τοποθετηθεί -εάν και εφόσον χρειαστεί- μόνο στην περίπτωση που υπάρξουν οριστικές αποφάσεις σε ένα νέο Δ.Σ., μιας και ο ρόλος του είναι καθαρά εποπτικός και δεν συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία».
Λεπτές ισορροπίες
Οι επίμαχες δηλώσεις φαίνεται να βρίσκονται σε πλήρη σύμπνοια με τα όσα ανέφερε από την πλευρά του και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Ειδικότερα, ο επικεφαλής της ΕΤΕ, μιλώντας στο περιθώριο της υπογραφής συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ), έκανε λόγο για «λεπτές ισορροπίες», αποκαλύπτοντας ότι η τράπεζα εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η προσέγγιση των κινεζικών Ομίλων, με στόχο η διαδικασία πώλησης να κλείσει σύντομα και με θετικό αντίκτυπο.
«Η Εθνική Ασφαλιστική είναι σε πάρα πολύ καλή κατάσταση και αυτό δίνει δυνατότητα ευελιξίας στην ΕΤΕ», σχολίαζε.
Θεοφάνεια: Ο επιχειρηματίας Βύρων Νικολαΐδης έπιασε τον σταυρό στην Κωνσταντινούπολη
Σύμφωνα με παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς, το ιδιόμορφο αυτό μπαλάκι ευθυνών μεταξύ ΕΤΕ και ΤΧΣ στερεί από την εταιρία τη δυνατότητα επιστροφής στην κανονικότητα, καλώντας αμφότερους να συνεργαστούν, προκειμένου να αποφευχθεί ένα νέο «φαινόμενο Exin».
Οι μνηστήρες
Οπως εξηγούν, από τους τρεις ενδιαφερόμενους επενδυτές η Fosun είναι, ίσως, η μοναδική που φέρεται να πληροί τις προϋποθέσεις για να «χτυπήσει» τον ασφαλιστικό βραχίονα της ΕΤΕ.
Κι αυτό γιατί ο κινεζικός Ομιλος ήδη διαθέτει μια παγκόσμια ασφαλιστική πλατφόρμα, που εκτείνεται από την Αμερική μέχρι την Ευρώπη και την Ασία. Στην Ευρώπη δε, πριν από τέσσερα χρόνια, απέκτησε τη Fidelidade, τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρία της Πορτογαλίας. «Μετά την επένδυσή μας θέσαμε τη Fidelidade πίσω σε πορεία ανάπτυξης. Δομικά είναι ισχυρότερη σήμερα από ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια και συνεχίζει να ηγείται στην αγορά, τόσο σε φήμη όσο και σε καινοτομία. Ταυτόχρονα, αναπτύσσεται και σε παγκόσμιο επίπεδο (πρόσφατα απέκτησε πλειοψηφικό ποσοστό στη λατινοαμερικανική ασφαλιστική εταιρία La Positiva)», σημειώνουν πηγές της Fosun.
Στον αντίποδα, το σχήμα Rongfeng/Gongbao μοιάζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες.
Οπως, άλλωστε, προέκυπτε από την απάντηση της πρώτης σε ερώτηση του Χρηματιστήριου της Σενζέν, στο οποίο είναι εισηγμένη, πρόθεσή της είναι να συμμετάσχει μόνο μετοχικά στο σχήμα με την Gongbao, καθώς δεν δραστηριοποιείται στο χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης και δεν διαθέτει ούτε την τεχνογνωσία ούτε τα στελέχη. Ερωτηθείσα, δε, για το πού θα βρει τα κεφάλαια, δεδομένου ότι ως εταιρία είναι πολύ μικρότερη από την Εθνική Ασφαλιστική, η Rongfeng ξεκαθάριζε πως η επένδυση θα χρηματοδοτηθεί κατά 40% με ίδια κεφάλαια των δύο εταιριών και κατά 60% από δάνεια.
Τέλος, όσον αφορά στη Wintime, το γεγονός ότι δεν είχε προκριθεί για την υποβολή δεσμευτικής προσφοράς στον πρώτο γύρο του διαγωνισμού μάλλον τής αφαιρεί… πόντους.
Αγγελική Βελεσιώτη
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]