Αντί μόνο ως προμηθευτής να παρέχει στις αυτοκινητοβιομηχανίες chip για τη χρήση τους σε αυτοκίνητα, η Qualcomm σκοπεύει να πάρει ένα μεγάλο κομμάτι της πίτας στον τομέα των αυτόνομων αυτοκινήτων. Γι’ αυτόν το λόγο, ο κατασκευαστής chip από το San Diego εξέλιξε την πλατφόρμα “Snapdragon Ride”, με την οποία οι Αμερικανοί σκοπεύουν να αντιπαρατεθούν με τις Nvidia, NXP ή ακόμα και την Tesla. Ποια είναι η ιδιαιτερότητα των chip της Qualcomm; Εκτός του ότι είναι σαφώς πολύ γρήγορης απόκρισης, είναι και εξαιρετικά αποδοτικά, ενώ μπορούν, επίσης, να ψυχθούν με ευκολία. Το ξεκίνημα της πλατφόρμας Snapdragon Ride αποτελεί ήδη τη δεύτερη προσπάθεια της Qualcomm να «πατήσει» γερά τα πόδια της στον τομέα των αυτόνομων αυτοκινήτων. Η Qualcomm είχε επιχειρήσει το 2018 να αναλάβει την τύχη της ανταγωνίστριας NXP. Ωστόσο, η συμφωνία των 40 δισεκατ. δολαρίων δεν προχώρησε εξαιτίας των σκέψεων των κινεζικών επιτροπών ανταγωνισμού.
Τα δεδομένα της κινητής τηλεφωνίας συνδέουν τα οχήματα
Το set-up της Qualcomm δεν περιλαμβάνει μόνο το hardware, αλλά και μέρη του software της εταιρείας για την αυτόνομη οδήγηση και τα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού. Προαιρετικά, το σύστημα μπορεί να πλαισιωθεί από τον αυτόματο πιλότο “Snapdragon Drive Pilot”. Από την πλευρά της, η Qualcomm ποντάρει πολλά και στο σύστημα C-V2X, που ήδη λειτουργεί σε μεγάλη έκταση στην Κίνα.
Γιγαντιαία υπολογιστική ισχύς
Το Snapdragon-Ride θα είναι διαθέσιμο στο κοινό από το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Η επεκτάσιμη χρήση του εστιάζεται σε τρεις τομείς των αυτόνομων συστημάτων: Το επίπεδο 1 και 2 για αυτοκίνητα, που λαμβάνουν υπόψη τους την αυτόματη επιβράδυνση έκτακτης ανάγκης, την αναγνώριση πινακίδων κυκλοφορίας και τα συστήματα υποβοήθησης, σχετικά με τη διατήρηση της λωρίδας. Το επίπεδο 2+ για οχήματα με αυτόνομες λειτουργίες κίνησης στον αυτοκινητόδρομο, αυτόνομους ελιγμούς στάθμευσης, καθώς και επίπεδο 4 και 5 για πλήρως αυτόνομη κίνηση στην πόλη. Η πλατφόρμα είναι ικανή να πραγματοποιεί 30 TOPS (Tera Operations Per Second) για χρήσεις επιπέδου 1 και 2 και 700 TOPS για χρήσεις επιπέδου 4 και 5. Είναι πραγματικά ασύλληπτο το ότι η αρχιτεκτονική του Qualcomm μπορεί να καταφέρει έως και 700 εκατ. υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο! Συγκριτικά, το πιο γρήγορο chip σήμερα είναι αυτό της Nvidia, που καταφέρνει 200 TOPS, ενώ η νέα υπολογιστική μονάδα της Tesla, με δύο επεξεργαστές φτάνει τα 144 TOPS.