Η κυβέρνηση μιλάει ανοιχτά πια για κρίση, προχωρά σε μέτρα που σε άλλες εποχές θα φάνταζαν εξωπραγματικά -καλώντας τα γερμανικά νοικοκυριά να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την έκτακτη εισφορά-, ενώ οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η χώρα ενδέχεται να «στερέψει» από καύσιμα κοντά στα Χριστούγεννα.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
Ο «φυσικός διάδοχος της Μέρκελ», Σολτς, τα έχει βρει αρκετά σκούρα με την ενεργειακή κρίση, την ακρίβεια του κόστους ζωής, τις ελλείψεις βασικών αγαθών. Υπό την πίεση και των Γερμανών βιομηχάνων, ο καγκελάριος Σολτς άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της λειτουργίας των τριών πυρηνικών σταθμών.
«Καμία κυβέρνηση στη Γερμανία δεν είχε πιο γρήγορα εγκαταλείψει βασικές της πολιτικές θέσεις», σχολίασε πρόσφατα η εφημερίδα «Die Welt», τονίζοντας ότι είναι η τρίτη ριζική «διόρθωση» βασικής πολιτικής θέσης της κυβέρνησης, μετά τις αποφάσεις για τη δημιουργία ειδικού υπερταμείου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των Eνόπλων Δυνάμεων και την επανέναρξη της λειτουργίας των εργοστασίων λιγνίτη. Το μόνο που ίσως παρηγορεί την κυβέρνηση είναι ότι ακόμη και οι Γερμανοί που ήταν εντελώς αντίθετοι με την επιστροφή στην «κακή» ενέργεια, τώρα παραβλέπουν αρκετά το ζήτημα, προκειμένου να μην παγώσουν. Στην τελευταία δημοσκόπηση της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, ARD, το 82% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της παραμονής των τριών πυρηνικών εργοστασίων της Γερμανίας σε λειτουργία – οι μισοί έθεσαν, όμως, ως όρο να περιοριστεί η παράταση λειτουργίας σε μερικούς μήνες. Ακόμη και οι συγκυβερνώντες Πράσινοι έβαλαν νερό στο κρασί τους μέχρι να αντιμετωπιστεί η κρίση.
Δεν είναι περίεργο ότι λόγω των προβλημάτων η δυσαρέσκεια των πολιτών για την κυβέρνηση και κυρίως για το κόμμα του καγκελαρίου αυξάνεται. Οι Γερμανοί ανησυχούν για τον κρύο χειμώνα που έρχεται και τρομάζουν από τις προβλέψεις για αύξηση του ποσοστού φτώχειας. Ετσι λοιπόν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Σολτς εμφανίζει δημοσκοπική πτώση, ενώ η Χριστιανική Ενωση (Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας) ενισχύει το προβάδισμά της. Η κεντροδεξιά ένωση CDU/CSU προηγείται με 27%, ακολουθούν οι Πράσινοι με 24%, ενώ το SPD έχει πέσει στο 18%. Σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη στις πολιτικές ικανότητες των κομμάτων, οι Πράσινοι προηγούνται με 20%, ενώ μόνο το 10% εμπιστεύεται τους Σοσιαλδημοκράτες.