Κανείς δεν παραβλέπει ότι γύρω από το προσφυγικό χτίζονται καριέρες και δρουν θηριώδη οικονομικά συμφέροντα, όμως η απόπειρα γνωστών «δικαιωματιστών» να παρουσιάζουν τις ελληνικές Αρχές ως «εγκληματίες της θάλασσας» που πνίγουν μετανάστες δεν προσκρούει απλώς στην πραγματικότητα, αλλά ξεπλένει τα δουλεμπορικά κυκλώματα που αλωνίζουν στην Τουρκία.
Η χώρα μας στο μεταναστευτικό έχει γυρίσει σελίδα από το 2019 και μετά. Τα θαλάσσια σύνορα είναι υπαρκτά και φυλάσσονται, όπως πράττει κάθε κράτος που σέβεται την κυριαρχία του, ενώ όσοι διατηρούσαν έστω και μικρές αμφιβολίες για το ρόλο της Τουρκίας θα πρέπει να κατάλαβαν, μετά τα γεγονότα του Μαρτίου του 2020 στον Εβρο, την πραγματική επιδίωξη του Ερντογάν: Να καταλύσει τα σύνορα και να αποσταθεροποιήσει την Ελλάδα εργαλειοποιώντας χιλιάδες μετανάστες.
Και όμως, ακόμη και σήμερα ορισμένοι εγχώριοι καλοθελητές θέλουν να εμφανίζουν την Ελλάδα ως αδίστακτη δύναμη που βουλιάζει βάρκες, με την ανοχή μάλιστα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που καταγγέλλουν «επαναπροωθήσεις» χωρίς να νοιάζονται για τις «προωθήσεις» των μεταναστών από τα τουρκικά παράλια.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Οι καταγγέλλοντες υιοθετούν τους αβάσιμους ισχυρισμούς της προπαγάνδας των Τούρκων που καλύπτουν τα κυκλώματα διακίνησης και απειλούν τη χώρα μας με νέα «εισβολή» μεταναστών τύπου Εβρου.
Η καλύτερη απάντηση σε όλους αυτούς τους επαγγελματίες του μεταναστευτικού δίδεται από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, το περιεχόμενο της οποίας συνιστά κόλαφο σχετικά με τις επιδόσεις της γείτονος στην τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την απαράδεκτη πρακτική των προκλήσεων απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο.
Ειδικά για το μεταναστευτικό, διαβάζουμε στο σχετικό κεφάλαιο της έκθεσης της Ε.Ε. τα ακόλουθα:
«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζει τη μεταναστευτική πίεση που αντιμετωπίζει η Τουρκία, αλλά αντιτίθεται σθεναρά σε οποιαδήποτε εργαλειοποίηση των μεταναστών από την τουρκική κυβέρνηση. Εκφράζει την ανησυχία του για τις συνεχείς αναφορές σχετικά με συνοπτικές απωθήσεις Αφγανών και άλλων που συλλαμβάνονται καθώς προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα και τις αυθαίρετες απελάσεις στη Συρία, αλλά και τη λύπη του για την παράνομη διακίνηση ανθρώπων και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν υποστεί πρόσφυγες στην Τουρκία. Επιμένει ότι η επιστροφή των προσφύγων θα πρέπει να πραγματοποιείται μόνο σε εθελοντική βάση και με ασφάλεια και ζητεί από την Τουρκία να παρέχει μεγαλύτερη πρόσβαση σε κέντρα απέλασης στους διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς, προκειμένου να παρακολουθούν και να προσφέρουν βοήθεια σε όσους βρίσκονται σε διαδικασία επιστροφής. Σημειώνει με ανησυχία ενδείξεις αυξανόμενων ρατσιστικών και ξενοφοβικών επιθέσεων κατά αλλοδαπών, καθώς και τη χρήση ενός αντιπροσφυγικού αφηγήματος και την αύξηση του αντιμεταναστευτικού αισθήματος στην τουρκική πολιτική και κοινωνία. Υπενθυμίζει την υποχρέωση της Τουρκίας να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη της δημιουργίας νέων θαλάσσιων ή χερσαίων οδών παράνομης μετανάστευσης από την Τουρκία προς την Ε.Ε.».
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το ψήφισμά του καταδικάζει την προσπάθεια της Αγκυρας να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό και την καλεί να πάρει μέτρα κατά των διακινητών, αλλά εδώ ορισμένοι προσπαθούν να δαιμονοποιήσουν το Λιμενικό Σώμα, που έχει ως βασική αποστολή την προστασία των θαλάσσιων συνόρων μας.