Ανάλογη κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών, που τις χωρίζουν 10.000 χιλιόμετρα πάνω στην υδρόγειο, είχαν περάσει το 2014. Τότε στο τιμόνι της Βραζιλίας βρισκόταν η αριστερή Ντίλμα Ρούσεφ, και το Ισραήλ είχε σκοτώσει 2.000 Παλαιστινίους στη Γάζα. Σε ειρωνικό ύφος, το ισραηλινό ΥΠΕΞ είχε απαντήσει πως δεν ήταν «δυσανάλογη» η αντίδραση του Ισραήλ στη Λωρίδα, αλλά το… σκορ του ημιτελικού Βραζιλίας-Γερμανίας 1-7 στο Μουντιάλ.
Στην πραγματικότητα το Ισραήλ οφείλει εν πολλοίς στη Βραζιλία την ίδια του την ύπαρξη. Γι’ αυτό θα της όφειλε μεγαλύτερο σεβασμό από το να την αποκαλεί «διπλωματικό νάνο». Μια πλατεία στην Ιερουσαλήμ και δύο δρόμοι, στο Τελ Αβίβ και την Μπέερ Σεμπά, φέρουν το όνομα του Βραζιλιάνου διπλωμάτη Οσβάλντο Αράνια.
Σκάκι για τρεις
Ηταν εκπρόσωπος της Βραζιλίας στον ΟΗΕ και προεδρεύων στη Γενική Συνέλευση το 1947, όταν κατατέθηκε το σχέδιο διχοτόμησης της υπό Βρετανική Εντολή Παλαιστίνης σε ένα εβραϊκό κι ένα αραβικό κράτος. Χάρη στις παρασκηνιακές προσπάθειες του Αράνια, που καθυστέρησε δύο μέρες την ψηφοφορία, το Ισραήλ εξασφάλισε τις απαραίτητες ψήφους για τη δημιουργία του.
Αλλωστε, η Βραζιλία ήταν ένα από τα πρώτα κράτη που το αναγνώρισαν, το 1949, ενώ η Ελλάδα το έκανε μόλις το 1990. Να σημειωθεί ότι στην ιστορική συνεδρίαση του 1947 η Ελλάδα ήταν ένα από τα 13 κράτη που καταψήφισαν την ίδρυση του Ισραήλ, λόγω των παραδοσιακών μας δεσμών με τον αραβικό κόσμο.