Ο λόγος για το μεταναστευτικό κύμα προς την Ευρώπη προσφύγων από τη σεισμόπληκτη Ανατολία. Σύμφωνα με την «Il Fatto Quotidiano», το εναρκτήριο λάκτισμα δόθηκε με το ναυάγιο ανοιχτά του Κρότωνα, στην Καλαβρία, όπου έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 60 Αφγανοί, Ιρακινοί και Πακιστανοί. Ολοι τους ήταν πρόσφυγες στην Τουρκία, που αποφάσισαν να περάσουν στην Ευρώπη μετά τους σεισμούς, διαπιστώνοντας ότι δεν έχουν πια μέλλον.
Από τη στιγμή που Αιγαίο-Εβρος σφραγίστηκαν και ο βαλκανικός διάδρομος γέμισε κινδύνους, η έξοδος προς την Ιταλία έγινε μονόδρομος. Πέρυσι αποβιβάστηκαν στις ακτές της 18.000 μετανάστες/πρόσφυγες από την Τουρκία. Το κύμα αναμένεται να φουντώσει το επόμενο διάστημα για δύο λόγους. Πέρα από το χτύπημα του Εγκέλαδου, η τουρκική κοινωνία άρχισε τα τελευταία χρόνια να χάνει την αλληλεγγύη της απέναντι στους 4 εκατομμύρια πρόσφυγες – Σύρους στη μεγάλη τους πλειονότητα.
Δεδομένου ότι η περίφημη ευρωτουρκική συμφωνία για το προσφυγικό του 2016 δεν λειτούργησε πρακτικά σε κανένα επίπεδο κι επιπροσθέτως μετά το πραξικόπημα η τουρκική κοινωνία ζει ανώμαλες πολιτικές και οικονομικές καταστάσεις, οι όροι μετασχηματίστηκαν ως εξής: Σύμφωνα με τον Κεμάλ Κιριστζί, του Ινστιτούτου Brookings, ενώ το 2017 μόνο το 49% των Τούρκων ζητούσε τον επαναπατρισμό των Σύρων προσφύγων, το 2021 το ποσοστό ανέβηκε στο 82%.
Τώρα θα αγγίξει ταβάνι, καθώς για τους Τούρκους, ειδικά των σεισμόπληκτων περιοχών, τίθεται ζήτημα επιβίωσης. Και οι ίδιοι οι Σύροι όμως νιώθουν πια ανεπιθύμητοι. Το 2019 μόνο το 34,1% ήθελε να μεταναστεύσει σε τρίτες, ευρωπαϊκές χώρες, αλλά το ποσοστό εκτοξεύθηκε στο 55% το 2021. Είναι σίγουρο ότι θα δεχθούμε πιέσεις.